SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PČELAR U KINI IZVRŠIO SAMOUBISTVO JER SU PČELE STRADALE ZBOG ZABRANE KRETANJA USLED EPIDEMIJE KORONA VIRUSADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 6.029

Kineski i strani mediji izveštavaju da su zabrane i stroga ograničenja kretanja ljudi i vozila u kontekstu borbe protiv epidemije korona virusa, koji su na snazi od kraja prošle godine, direktno ili indirektno uticali na živote 300 hiljada kineskih pčelara.

Mnogi od njih nisu bili u mogućnosti da posete svoje pčelinjake, da hrane pčele koje su izašle iz zime, pripreme ih za početak sezone i odvezu ih na livade, uljanu repicu i druge useve. To je dovelo do uginuća velikog broja pčelinjih društava. 

U februaru je u Sečuanu jedan od pčelara, čije su pčele uginule od gladi, izvršio samoubistvo. 

S tim u vezi, rukovodstvo Kineskog pčelarskog saveza pozvalo je članove organizacija da „ostanu mirni u nacionalnoj borbi protiv epidemije koronavirusa i, pre svega, da im spasu život“.

Pčelarima su povećani prevozni i drugi troškovi. Istovremeno, mnogi od njih, zbog karantina, nisu uspeli da prodaju med iz sezone 2019. godine, u najpovoljnijem trenutku za to – tokom proslave Kineske nove godine krajem januara.

Prelazeći granice susednih pokrajina, pčelari ponovo moraju proći dvonedeljni karantin. Pčelari su bili suočeni sa nevoljom poljoprivrednika da im omoguće pristup poljima uljane repice i drugih cvetnih kultura zbog straha od širenja korona virusa. Bilo je teže pronaći sezonske radnike koji će raditi u pčelinjacima.

Dana 15. februara, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo saobraćaja i Nacionalna komisija za razvoj i reforme Kine, pozvali su lokalne vlasti da ublaže režim ulaska vozila za prevoz osnovnih životnih namirnica, stočne hrane, stoke i pčela.

Do polovine marta pčelari su uspeli da reše neke od ovih problema, međutim velike gubitke na početku pčelarske sezone neće biti moguće nadoknaditi. S tim u vezi, pčelari se nadaju brzom prevazilaženju epidemije korona virusa i pristupu medonosnom bilju u maju na severoistoku Kine. 

Stručnjaci predviđaju da će poteškoće koje pčelarstvo danas ima u Kini negativno uticati na oprašivanje mnogih biljnih kultura, što će dovesti do smanjenja njihove produktivnosti i pogoršanja kvaliteta voća. Na ovo je posebno upozorio bivši direktor Instituta za pčelarstvo Kineske akademije nauka Ujie.

Ove godine se predviđa i smanjenje proizvodnje meda i drugih pčelinjih proizvoda. Prema FAO (Svetska organizacija za hranu i poljoprivredu), ovaj trend je primećen i prethodnih godina (Kina je na grafiku istaknuta crvenom bojom).

Izvor: www.apiworld.ru, priredili M. Matejić i V. Spasić.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien