SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PČELARI IZLAGAČI NA TAŠMAJDANU IPAK NEĆE PLAĆATI KONTROLU MEDA KOJU JE SPROVELA VETERINARSKA INSPEKCIJADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.494

Kao što je poznato, Veterinarska inspekcija u sklopu sveopšte akcije koju je pokrenuo SPOS pre par meseci u saradnji sa Vladom Srbije oko suzbijanja neispravnih medova na tržištu, uzela je, pored brojnih uzoraka uzetih u marketima i na pijacama, i 84 uzorka meda od izlagača na tašmajdanskoj pčelarskoj izložbi. Analize su urađene u Institutu za tehnologiju mesa, koji je ovih dana poslao račune za plaćanje analiza pčelarima na kućnu adresu, po ceni od 26.000 dinara po uzorku. Veliki broj pčelara žalio se naravno SPOS-u na ovakvu akciju, SPOS je danas imao razgovore sa direktorkom Instituta i šeficom Veterinarske inspekcije Srbije, i imamo dobre vesti za pčelare, jer je danas na sastanku u Upravi za veterinu odlučeno da država plati sve analize, tako da pčelari ne moraju plaćati račune koji su im stigli.

Naime, prvo je inspekcija rekla pčelarima da se dobre analize neće plaćati, a loše hoće. Nakon toga je Institut za tehnologiju mesa svima poslao račune za plaćanje analize, a danas je odlučeno da pčelari ipak ne treba da plate analize po prispelim računima, jer će država platiti i ispravne i neispravne analize, a vlasnici neispravnih medova biće procesuirani shodno Zakonu.

Inače, kako nezvanično saznajemo, svega nekoliko uzoraka nije bilo ispravno po pitanju kvaliteta meda, što je najvažnije, i što predstavlja izvanredan rezultat, a dobar broj je bio neispravan po pitanju deklarisanja, te je sa šeficom inspekcije danas dogovorena zajednička akcija sa SPOS-om da se pčelari detaljnije obuče kako treba da izgleda etiketa za med, tj. šta sve deklaracija treba da sadrži, jer iako se Pravilnik o deklarisanju nalazi na internetu, mnogi pčelari ga nisu dobro protumačili, te će svoje greške morati da isprave.

Zahvaljujemo se direktorki Instituta za tehnologiju mesa gospođi Vesni Đorđević i šefici Veterinarske inspekcije Srbije gospođi Ljiljani Ivanjac na saradnji.

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien