SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ПЧЕЛАРИ РАШКЕ ОБЕЛЕЖИЛИ СЛАВУ УДРУЖЕЊАDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.210

На празник светог Симеона мироточивог (Стефана Немање), 26. фебруара, чланови удружења пчелара „Рашка“ обележили су своју славу удружења окупљени на заједничкој славској трпези.

У просторији удружења резањем славског колача у присуству свештеника о. Николе, другог пароха Рашког, започело је обележавање славе.

Председник удружења Бранко Зечевић, као домаћин славе, захвалио се свим присутнима на заједничкој славској трпези и пожелео и да у наредним годинама чланови удружења обележавају своју славу.

У пригодној славској здравици подсетио је на важност сталног окупљања пчелара а посебно на заједничкој слави.

Као патрон славе удружења, 2020.године на скупштини удружења, свети Симеон мироточиви (Стефан Немања) узет је са симболичним разлогом, због имена удружења и традиције пчеларства на овим просторима.

Назив удружења „Рашка“ говори нам о називу који је први пут ушао у званичну употребу са формирањем прве српске државе Рашке под влашћу великог жупана Стефана Немање. 

 
Исто тако, са формирањем краљевине а потом и царства за време династије Немањића, почео је развој и процват српског пчеларства на овим просторима.
Пчелари су још тада били званично признати као делатници и законом заштићени у свом раду.

Зато почетак српског пчеларства дугујемо династији Немањића и њеном родоначелнику Стефану Немањи.

И негујући ову традицију пчеларства на вековним  подручјима Немањића и одабиром светог Симеона мироточивог за славу удружења настављамо окупљање пчелара по обичајима који су у традицији нашег народа.

Нека нам свети Симеон мироточиви (Стефан Немања) својим завештањем буде увек у мислима у заједничкој пчеларској молитви.

 
председник удружења
Бранко Зечевић 
 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE