SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PET GODINA USPEŠNE SARADNJE BIODVIGA I SPOS-a: FORMIRANE I PRVE OTKUPNE CENE BAGREMOVOG MEDA U 2015. GODINIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 11.568

Navršava se pet godina od uspostavljanja saradnje članova i rukovodstva Saveza Pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), i kompanije BioDVIG, pa je potrebno da se sumiraju rezultati i predstave pčelarskoj i široj javnosti, u cilju promovisanja, po nama, jednog od plodonosnijih perioda u istoriji srpskog pčelarstva.

Pčelarstvo Srbije ukorenjeno je još davno u srednjem veku, o čemu svedoči i istraživanje opisano u knjizi „Ishrana u srednjovekovnoj Srbiji“ Dr Momčila Spremića, gde se pčelarstvo spominje kao jedna od značajnijih i poštovanijih delatnosti življa na ovom podneblju.

Pčelari današnjice i svi ostali činioci u pčelarskoj aktivnosti ponosni su nosioci ovog milenijumskog nasledja, a mi verujemo da smo zajedničkim radom u proteklom periodu uspeli da umnogome doprinesemo daljem razvoju pčelarstva.

Sa saradnjom je otpočeto 2010. godine, inicijativom SPOS-a, kroz tenderski odabir preradjivača meda, među kojima se našla i naša firma. Tada skromno porodično preduzeće, koje je, uz sve tehničke i tehnološke uslove za preradu i distribuciju meda na najzahtevnija tržišta širom sveta, sledilo jasnu i nepokolebljivu viziju osnivača Palić Velimira, pčelara i profesora biologije, ubeđenog da visokokvalitetni med iz Srbije zaslužuje mnogo bolju tržišnu poziciju u zemlji i svetu, što se poklapalo i sa stavovima članstva i rukovodstva SPOS-a.

Od tada pa do danas, uz nezaobilazne probleme koji prate ukupnu privrednu aktivnost kod nas, traje uspešna saradnja koju ponajbolje prezentuju sledeći statistički podaci koji se odnose na skok i stabilizaciju otkupnih cena meda, ocene ino-kupaca koje se odnose na kvalitet meda, rokove isporuke i ostalo, kao i ukupno ostvarene saradnje sa pčelarima, članovima (SPOS-a),( Tabele 1,2 i 3) :

 

Tabela 1. Otkupne cene meda – Zavod za statistiku Republike Srbije

Opis

Otkupna cena
u €
2008

Otkupna cena
u €
2009

Otkupna cena
u €
2010

Otkupna cena
u €
2011

Otkupna cena
u €
2012

Otkupna cena
u €
2013

 

Otkupna cena
u €
2014

Bagremov med

2.05

2.50

3.30

3.70

3.70

3.70

 

4.70

Suncokretov med

1.20

1.75

1.80

2.10

2.28

2.20

 

2.80

Lipov med

1.20

1.85

2.10

2.21

2.41

2.40

 

3.00

Livadski med

1.20

1.75

2.10

2.21

2.80

2.80

 

4.00

 

 

         Tabela 2. Pregled ostvarenog prometa meda BioDVIG DOO za period 2010-2015

Parametar

Rezultati za u period 2010. – 2015.

Količina distribuiranog meda

2.620 t

Ostvaren devizni priliv

10.170.000 €

Prosečan broj poljoprivrednih gazdinstava – saradnika

1000

 

Prosečan prihod po gazdinstvu

10.170 €

 

 

U toku petogodišnje saradnje sa članovima SPOS-a ’’BioDVIG’’ je poslovao sa više od 2000 pčelarskih gazdinstava. Kroz to, interesno, povezivanje ostvaren je odnos poverenja i osećaj zajedničkog delovanja sa zajedničkim ciljem. Najveći deo gazdinstava je u celoj ovoj priči više od tri godine, a to je jedan od ključnih kriterijuma za kreiranje baze dobavljača sa određenim povlasticama, koja je u pripremi, kao nagrada za istrajnost na putu razvoja srpskog pčelarstva.

Takođe, svedoci smo ekspanzije pčelarstva i pojave velikog broja novih pčelara, te u tom smislu, koristimo priliku da zamolimo iskusne pčelare da mlade pčelare usmeravaju na savestan i pravilan rad usklađen sa Dobrom Pčelarskom Praksom SPOS-a, kako bi smo obezbedili dugoročnost ostvarenih pozitivnih efekata.

         Tabela 3. Pregled kupaca – destinacija izvoza meda i ocena kvaliteta

Parametar

Rezultati za u period 2010. – 2015.

Države uvoznice

Nemačka, Italija, Francuska, Madjarska, Španija, Austrija, Australija,

Ukupan broj kupaca

10

Prosečna ocena od strane kupaca

9,3

 

 

Jedna od činjenica, na koju smo veoma ponosni je ta da smo, opet zajednički, uspeli da plasiramo naš med velikom broju kupaca širom sveta, na veoma zahtevnim i rigoroznim tržištima. Reakcije kupaca su vrlo pozitivne, kvalitet meda i ukupno poslovanje su ocenjeni vrlo visokim ocenama, što potvrđuje visoku stručnost, kako u primarnoj pčelarskoj proizvodnji tako i prerađivačkoj.

Iako smo dobro postavili temelje kvalitetne proizvodnje, preporuka kupaca, a i naša preporuka je konstantni oprez kada je u pitanju pojava antibiotika u medu, struktura šećera i prisustvo polena kod monoflornih vrsta meda. Naše je iskustvo to da, iz godine u godinu, analize ukazuju na sve manje prisustvo nedozvoljenih supstanci i sve bolji kvalitet meda i apelujemo na sve pčelare da se nastavi sa takvim trendom i time zaštiti bezbednost krajnjih korisnika meda i teško stečeni ugled kod inostranih i domaćih kupaca.        

Prikazani rezultati predstavljaju priblizne vrednosti realno ostvarenim, i jasan su pokazatelj svetle budućnosti pčelarstva Srbije. Inicijalno sa aktivnostima SPOS-a, uz podršku nas u prerađivačkoj industriji i pre svega pčelara, visokostručnim i kvalitetnim radom uspeli smo da na najbolji način prezentujemo naš med u svetu.

’’BioDVIG’’, ovom prilikom, želi da iskaže neizmernu zahvalnost za savestan rad svih svojih saradnika, za nesebničnu podršku firmi, pohvalama, kritikama i sugestijama, koje su izvor daljeg usavršavanja i poboljšanja uslova poslovanja.

Proteklih pet godina, naravno, nije prošlo bez problema, na koje nisu imune ni stabilnije privredne aktivnosti, pa se i iz analize našeg poslovanja nameću određeni problemi na koje mi gledamo kao motiv za poboljsanje. U tabeli dole prikazane su najčešće kritike upućene našem poslovanju i akcije koje ćemo preduzeti zarad rešavanja istih (Tabela 4):

   Tabela 4.Rezultati ispitivanja zadovoljstva dobavljača

Najčešće sugestije dobavljača

Poboljšanja

Prigovori na dinamiku isplate otkupljenog meda

I nepoštovanje rokova

BioDVIG, ove sezone, menja politiku otkupa, time što prelazi na kupovinu meda „plaćanjem na otkupu“, naravno posle završenih analiza. Svesni su da će ovo, možda usporiti proces otkupa, ali poučeni iskustvom iz ranijih godina, nalaze da je to jedini način za održivo poslovanje. Za ovakav način plaćanja neophodno je da med bude u ambalaži BioDVIG-a, zbog oduzimanja tare na licu mesta i formiranja neto količina za isplatu. Detaljne i specifične dogovore oko otkupa BioDVIG će dogovoriti na terenu sa pčelarima.

Problemi u komunikaciji

Sa početkom sezone otkupa meda BioDVIG uvodi radno mesto operatera za komunikaciju, za standardnu telefonsku komunikaciju i vidove modernog komuniciranja putem interneta.

Termini isporuke ambalaže namenjene otkupu

Od početka 2016. godine praktikovaćemo distribuciju ambalaže u toku perioda (februar-maj), sa preciznim evidentiranjem i reversnim zaduživanjem pčelara za određeni broj ambalažnih jedinica koje će pčelar biti dužan da isporuči u toku dve godine od preuzimanja ambalaže (u slučaju da meda nema, pčelar čuva ambalažu za narednu sezonu).

   

 

Pored kritika, pčelari imaju i puno pohvala na rad BioDVIG-a, i mnogi od njih kompaniju BioDVIG smatraju svojim saradnikom, a ne samo trgovcem, na šta su zaposleni u BioDVIG-u vrlo ponosni.

Mi u BioDVIG-u iskreno verujemo da period saradnje za nama, nosi mnogo pozitivnih rezultata i uvereni smo da ćemo u budućnosti otkloniti i sve negativne strane poslovanja.

Pčelarskim pozdravom ’’Rojile se’’, uzi neizmernu zahvalnost, porodica Palić osnivač kompanije i svo osoblje BioDVIG-a, uvek pozdravljaju pčelare.

BioDVIG u službi pčelara i pčelarstva i u 2015-toj godini

  1. godina je bila vrlo teška za firmu koja je 80% svoga poslovanja vezala za prinose meda i izvoz istog. Kao što je poznato, 2014-te godine meda nije bilo i BioDVIG je na inostrano tržište uspeo da izveze svega 326 t meda, što je nešto više od trećine izvezenih količina u 2013-toj godini. Pored nedostatka meda, firma se suočavala i sa drugim problemima, počev od šteta koje su na objektima nanele kiše, nemogućnosti naplate starih potraživanja od ino-kupaca, jedne pogrešne poslovne procene i drugih, tako da je sve rezultiralo neizvesnom finansijskom situacijom. Samo zahvaljujući velikom razumevanju većine pčelara, kojima je u tom periodu dugovala, firma je uspela da održi svoju likvidnost i ne zapadne u veće teškoće i blokade. BioDVIG je , od početka saradnje sa SPOS-om, bio lojalan pčelarima pa je većina pčelara, odlučila da ga podrži u ovim teškim danima. Posebno   se istakla grupa pčelara na čelu sa predsednikom Društva pčelara, Miljkom Sindjelićem iz Lučana, Društvo pčelara iz Apatina i Rade Stevanovic predsednik, Društvo pčelara iz Vlasotinca i Staniša Stojanović, predsednik, Društvo pčelara iz Kladova, predsednik Čolević i njegovi saradnici kao i mnogi pčelari: Jožef Hubert iz Bele Crkve, Dragan Čvrkić iz Čačka, Slobodan Marković iz Ćelija, Slobodan Matović iz Vitkovca, Goran Prvulović i Jovan Novaković iz Zaječara i mnogi drugi.

Sezona 2015, sudeći po stanju na sopstvenim pčelinjacima kao i sudeći po informacijama dobijenim od pčelara, obećava bolju godinu i u BioDVIG-u se nadaju da će se poslovanje normalizovati. Pripreme za otkup su krenule naveliko. U toku je distribucija prazne ambalaže, onde gde je neophodno, jer je dosta buradi ostalo na terenu od prošle sezone.

Što se otkupnih cena meda tiče, formiraju se na tržištu i zavisiće od ponudjenih količina, kao i cena na evropskom tržištu. U BioDVIG-u kažu, da otkupne cene kod nas više zavise od cena na EU tržištu, nego od ponude na domaćem tržištu. Iz dosadašnje prakse zna da sav ponudjeni med na domaćem tržištu može da se izveze i da količine izvezene iz Srbije nemaju veliki uticaj na fluktuaciju cena meda na evropskom tržištu. U BioDVIG-u se nadaju da cena meda neće padati ispod prošlogodišnje, koja je bila na zaista zavidnom nivou (4,7-4,8 evra/kg za bagremov med i 2,7-2,9 evra/kg za cvetni med). U kom rasponu će se kretati cene ovogodišnje berbe meda, ostaje da se vidi u narednim danima. BioDVIG će blagovremeno objaviti otkupne cene svih vrsta meda. Trenutno imamo potpisan ugovor sa jednim kupcem za ograničene količine bagremovog meda, videćemo kakva će biti u daljem periodu situacija na tržištu. Shodno tom ugovoru, pčelarima trenutno možemo ponuditi sledeće cene: 4,7 evra za plaćanje prilikom preuzimanja meda, 5 evra za plaćanje nakon 2 meseca, i 5,2 evra za plaćanje nakon 6 meseci.

BioDVIG, ove sezone, menja politiku otkupa, time što prelazi i na kupovinu meda „plaćanjem na otkupu“, naravno posle završenih analiza. Svesni su da će ovo, možda usporiti proces otkupa, ali poučeni iskustvom iz ranijih godina, nalaze da je to jedini način za održivo poslovanje. Za ovakav način plaćanja neophodno je da med bude u ambalaži BioDVIG-a, zbog oduzimanja tare na licu mesta i formiranja neto količina za isplatu. Detaljne i specifične dogovore oko otkupa BioDVIG će dogovoriti na terenu sa pčelarima.

Ovih dana predstavnici BioDVIG-a su posetili pčelare Žitoradje, Vlasotinca, Kruševca gde su se upoznali sa problemima, očekivanim količinama meda kao i uslovima za saradnju.

U BioDVIG su boravili i predstavnici dveju firmi iz Italije, sa kojima je ostvarena solidna saradnja u predhodnom periodu, te su tom prilikom dogovorene smernice za dalju saradnju. Na pitanje kakvo je njihovo misljenje o srpskom medu predstavnici italijanskih firmi su odgovorili da je najbolji od svih ponuđenih. Zato su kupci iz Italije spremni da ponude bolju cenu za srpski bagremov med.

Inače, firma BioDVIG, je u periodu od 2010-2014. godine na trziste EU izvezla oko 3000 t meda, što je ubraja u značajne izvoznike ovog srpskog proizvoda. Nadaju se da će se trend rasta izvoza meda na tržišta širom sveta nastaviti kao i da će BioDVIG i dalje doprinositi boljem izvozu kao i boljim cenama za pčelare. Uprkos problemima sa kojima se firma suočavala u toku 2014 godine, kada se pogleda kretanje otkupnih cena meda u proteklom periodu, ima razloga za verovanje u tvrdnju da će cene za pčelare biti sve bolje.

U BioDVIG-u ističu, da su preko Fondacije „Profesor Velimir Palić“, uspeli da, malim donacijama, podrže nekoliko Društava pčelara i pčelara pojedinaca, te da će nastojati da ih i dalje podržava. Nedavno je, novootvorenoj školi pčelarstva u Stalaću, BioDVIG donirao knjige „Osnovi pčelarstva“, za sve polaznike.

 

 

 

 

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE