SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POČELA KAMPANJA „ČUVANJEM PČELA ČUVAMO SEBE“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.937

Juče je u Palati Srbija (nekada zgrada SIV-a) održan prvi okrugli sto o zaštiti pčela od trovanja, u organizaciji NALED-a i SPOS-a, kojim je zvanično otpočela kampanja „Mesec zaštite pčela”, pod sloganom „Čuvanjem pčela čuvamo sebe”.

Skup je okupio pčelare, poljoprivrednike, stručnjake iz oblasti zaštite bilja i zaštite životne sredine, predstavnike resornih institucija, njih ukupno 62, kao i medije.

Pčele oprašuju više od 80% biljaka koje koristimo u ishrani, a od njih zavisi naš svaki treći zalogaj. One su najbolji pokazatelj bezbedne životne sredine za čoveka jer mogu da žive samo u zdravom i čistom okruženju. Proizvodnja meda u Srbiji opala je sa 12.000 tona u 2015. na 7.000 tona u 2017, a dešava se da fond pčela padne i za petinu godišnje.

Okupljeni na okruglom stolu izneli su najznačajnije faktore koji ugrožavaju život pčela. To su trovanje, do kojeg najčešće dolazi usled prakse zaprašivanja krpelja i komaraca iz vazduha ili neodgovorne upotrebe pesticida u poljoprivredi, od kojih su mnogi nedozvoljeni i nabavljeni na crnom tržištu. Takođe, pčelarstvo je opterećeno i značajnom birokratijom, kao i problemom manjka kapaciteta u inspekcijama.

Naredni okrugli stolovi održaće se u Novom Sadu (14. marta) i Čačku (26. marta). Pored okruglih stolova, pčelari SPOS-a koji su zainteresovani za temu mogu poslati predloge rešenja i ocenjivati već pristigla, putem sajta www.jpd.rs. Kampanju je pokrenuo Savez pčelarskih organizacija Srbije u okviru četvorogodišnjeg projekta Javno – privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike. SPOS im se zahvaljuje na predanom radu na rešavanju ovog problema. 

Program održanog okruglog stola možete pogledati OVDE

Kampanju prati i kratak film o značaju pčela i problemu trovanja (OVDE). 

Uvodno izlaganje o ovom problemu održao je predsednik SPOS-a, te ovde objavljujemo sve slajdove njegove prezentacije: 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien