SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POČINJE IZRADA ELEKTRONSKOG REGISTRA POLJOPRIVREDNIH GAZDINSTAVADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.013

 

Član novoformirane Vladine Radne grupe za izradu elektronskog registra poljoprivrednih gazdinstava je i NALED. On će pružiti stručnu podršku kako bi se procedura upisa u Registar i podnošenje zahteva za podsticaje, što efikasnije preneli sa papira u digitalni svet. Prema tome, u dogledno vreme možemo da očekujemo da obnovu registracije gazdinstva obavimo od kuće!

Uspostavljanje E-agrara jedna je od NALED-ovih preporuka Sive knjige 11 i predviđa softversko rešenje gde bi, umesto dostavlјanja dokumentacije i dolaska na četiri šaltera, svaki nosilac gazdinstva imao nalog na portalu Uprave za agrarna plaćanja (poput profila na društvenim mrežama) i sam unosio podatke o sebi, članovima gazdinstva, parcelama na kojima obavlјa proizvodnju, životinjama ili kulturama koje gaji. Softver bi kontrolisao ispravnost uvidom u baze podataka katastra, MUP-a, APR-a, Uprave za veterinu i dr.

Analiza koju je NALED sproveo uz podršku Nemačke razvojne saradnje pokazala je da su polјoprivrednici obavezni da dostave 89 podataka na više od 10 različitih dokumenata od kojih je barem 60% nepotrebno (ili se više puta ponavlјaju ili postoje u bazama drugih institucija). Službenici podatke ručno proveravaju, čak i prekucavaju, zbog čega se nepotrebno gubi vreme i može doći do kašnjenja u isplati subvencija.

Za predsednika Radne grupe imenovan je Marko Saranovac, šef Kabineta ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a zamenik je Boško Umetić, vd pomoćnika direktora Uprave za agrarna plaćanja u Ministarstvu.

Kao jedan od ključnih sagovornika Vlade i Parlamenta u definisanju regulatornih prioriteta, NALED pruža neposrednu stručnu podršku u izradi i unapređenju brojnih zakonskog okvira za poslovanje. NALED je formalno član u više od 50 radnih grupa za izradu zakona, uredbi, pravilnika, strategija i drugih podzakonskih akata i aktivno učestvuje u konsultativnom procesu za još nekoliko desetina propisa od značaja za privredu. Nosilac je Stručne grupe Koordinacionog tela Vlade Srbije za suzbijanje sive ekonomije, Koordinacionog Saveta Vlade Srbije za razvoj eUprave, kao i Zajedničke grupe za unapređenje pozicije Srbije na Doing business listi Svetske banke. Osnivač je Ekonomskog kokusa u Narodnoj Skupštini kroz koji je podneto i usvojeno više od 100 amandmana na zakone.

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien