SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ПОДОДБОР ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ О АНАЛИЗАМА МЕДАDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.782

Данас је на Пољопривредном факултету у Земуну одржан Пододбор за пољопривреду Народне Скупштине Републике Србије, за праћење стања у пољопривреди у најнеразвијенијим подручјима Републике Србије.

Испред СПОС је састанку Пододбора присуствовао заменик председника СПОС Радивоје Стојановић. 

Испред Министарства пољопривреде присуствовали су државна секретарка Душанка Голубовић и директор Управе за ветерину Милош Петровић. 

Седницом је председавао народни посланик и председник Пододбора Милија Милетић из Сврљига. Присутни су били и народни посланици из Гаџиног Хана, Владичиног Хана, Прокупља, Деспотовца и Врања. 

Директор Управе за ветерину поднео је извештај о болестима стоке и пчела на територији Србије. Државна секретарка дала је информације о сарадњи са Кином. 

Заменик председника СПОС-а најпре се представио и рекао да је пензионисани полицијски инспектор форензике и да једино чиме зна да се бави јесу докази. Најпре је нагласио досадашњу добру сарадњу са ресорним министарством, говорио о стању на терену по питању болести пчела, и нагласио да највише проблема имамо са тровањима пчела, а да закон који тровања треба драстично да смањи, иако је донет, још увек није примењен по питању обука пољопривредника који обављају третман биља пестицидима. Говорио је и о проблемима са климатским променама које су драстично смањиле приносе у пчеларству. Рекао је да су убедљиво највећи проблем фалсификати меда, те да ту губе и пчелари и држава, док се тај новац слица у џепове накупаца и фантомских откупљивача меда. Нагласио је да иако имамо проблема са извозом због драматичног пада цена меда на светском тржишту, извоз постоји већи или мањи зависно од године до године, и извози се врхунски мед, док наша деца у вртићима једу шећерни сируп. Говорио је о томе да је и Европа преплављена фалсификатима, као и анализама квалитета меда које је недавно објавио покрет потрошача. Подсетио је да ову борбу водимо од 2016. године када смо објавили билборде у Београду, навевши текст са билборда. Након његовог излагања развила се дискусија на ту тему. Посланици су постављали питања о пчеларству Радивоју, а један од посланика је и пчелар (из Владичиног Хана). Директор Управе за ветерину је рекао да је Управа увек излазила пчеларима у сусрет по питању борбе против фалсификата меда. 

СПОС се захваљује председнику Пододбора, народном посланику Милији Милетићу, на позиву да присуствујемо овој седници и изнесемо ставове СПОС. 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE