SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ПОГОН „НАШ МЕД“ ИЗЛАГАО НА САЈМУ „GULFOOD“ 2023.Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.322

У граду Дубаију у Уједињеним Арапским Емиратима од 20. до 24. фебруара 2023. године Погон „Наш мед“ доо представио се активно уз значајну подршку општине Рача, као излагач са сопственим штандом, на сајму Галфуд“ (Gulfood), једном од највећих међународних сајмова прехрамбене индустрије у свету, а што су под повлашћеним условима омогућили Привредна комора Србије и Развојна агенција Србије који су организатори наступа домаћих привредника у оквиру националног штанда Србије.

У граду Дубаију, у Уједињеним Арапским Емиратима, на локацији ДУБАИ СВЕТСКОГ ТРГОВИНСКОГ ЦЕНТРА, у периоду од 20. до 24. фебруара 2023. године, одржан је 28. по реду сајам „Галфуд“ (Gulfood), једна од највећих и најзначајнијих специјализованих изложби прехрамбене индустрије (хране и напитака) у региону Персијског залива и у Свету (детаљније о сајму ОВДЕ), у оквиру које су организовани сусрети произвођача/извозника, увозника од којих и један број пакера меда, дистрибутера и представника малопродајних ланаца. Погон „Наш мед“ доо се на овом сајму по први пут појавио као излагач са сопственим штандом те искористио прилику да бројним пословним људима из овог региона али и из читавог света представи НАШ МЕД високог квалитета који могу купити директно од пчелара Савеза пчеларских организација Србије који мед предају Погону а под робном марком Homeland honey под којом Погон „Наш мед“ пласира мед на страна тржишта, а за арапско тржиште посебно креираном робном марком الذهب السائل (Течно злато). Погон „Наш мед“ је излагао у оквиру тематске целине „Храна Света“ (World Food) једне од седам тематских целина (детаљније ОВДЕ) у хали Арена трговинског центра (детаљније ОВДЕ) где је на националним павиљонима осим Србије наступило укупно 125 земаља са специјализованим производима које нуде. На сајму је на простору од укупно 25 хала наступило преко 5.000 излагача, а један од њих је наравно и Погон „Наш мед“ (детаљније ОВДЕ).

На овом важном догађају у име Погона „Наш мед“ доо делегацију су чинили директор Погона Ненад Портић, а испред општине Рача учествовао је председник општине Рача Ненад Савковић, који је представник општине Рача у Скупштини Погона и Драган Миловановић, који од недавно представља општину Рача у Надзорном одбору Погона.

У оквиру сајма Галфуд делегација Погона „Наш мед“ је директно уживо разговарала са преко стотину и четрдесет пословних људи који су или посетили штанд Погона или имали свој излагачки штанд на којем их је делегација посетила. Од наведеног броја било је тридесет и девет сусрета са представницима компанија ван Европе које су изразиле директну заинтересованост за НАШ МЕД, а од којих пакери меда из осам земаља, двадесет и осам дистрибутера прехрамбених производа из једанаест земаља, по један посредник и представник ланца ресторана и један локални супермаркет. Мимо тога било је и сусрета са неколико малобројних пакера меда са европског тржишта из Шпаније, Немачке, Француске али тренутно без већег значаја за сарадњу по питању куповине меда врхунског квалитета. Осим тога, сусрели смо се и са произвођачима, породичним компанијама – пчеларима из Мађарске и Бугарске, који су и овога пута изразили забринутост због пласмана меда из 2022. године због опште ситуације на европском тржишту меда. Можемо се похвалити интересовањем три фирме и то искључиво за мед из стандарда квалитета ”Добра пчеларска пракса”, у току су даљи преговори, и очекујемо скору реализацију. 

Обављени су први, а са некима и поновљени директни разговори, а жеља за сарадњом са Погоном су први кораци ка даљим пословним односима који треба да доведу до директног пласмана меда пчелара СПОС-а на ово веома захтевно али ценовно мање осетљиво тржиште земаља Персијског залива, али и у друге заинтересоване земље из читавог света, посебно на далеком истоку. Независни стручњаци из читавог света који су упознати са пословањем овог региона, а коју је делегација упознала овом приликом једногласни су у оцени како је тржиште земаља Персијског залива велико али да су први кораци на успостављању сарадње са великим компанијама из овог региона и трајног пласмана производа најтежи део који предстоји и захтева време, а то због пословне културе која влада у овом делу света али исто тако и због велике конкуренције и за мед, која долази из читавог света али и потрошача који су врло захтевни у погледу потребе за производом који задовољава њихов истанчани укус.

Приликом свих пословних сусрета делегација Погона је презентовала да је у питању мед високог квалитета директно од пчелара Савеза пчеларских организација Србије (СПОС), кровне и једине националне организације пчелара у Србији која окупља око 8.000 пчелара и преко 239 локалних пчеларских организација, као и да су пчелари СПОС-а основали сопствени Погон за прикупљање и пласман меда „Наш мед“ доо у Рачи код Крагујевца, а који је са радом након градње и добијања свих потребних дозвола почео да ради са медом од краја јула 2020. године и да Погон поседује сертификате Halal, BRC Global Food 8 и HACCP, као и да мед пчелара СПОС-а пакујемо у паковања од 12 г, 30 г, 250 г, 400 г, 1 кг, у посебним металним бурадима без бисфенола од 290 кг као и у другој амбалажи по захтеву купца.

Захваљујемо општини Рача, Привредној комори Србије и Развојној агенцији Србије који су нам били подршка и олакшали успостављање пословних сусрета које смо успоставили током сајма у нади да ће се НАШ МЕД пчелара Савеза пчеларских организација Србије што пре наћи у значајној количини на овом великом тржишту што несумњиво НАШ МЕД својим квалитетом и заслужује.

 

Ненад Портић,

Директор Погона „Наш мед“ доо 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE