SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POGON SPOS-a „NAŠ MED“ UVODI NOVE STANDARDEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.880

Osnovno opredeljenje Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo jeste da u svemu budemo najbolji, i da kreiramo standarde, a ne da ih pratimo. Tako će Pogon SPOS-a „Naš med“ biti prvi u Srbiji, ali i u širem regionu, koji će koristiti ambalažu za med koja nema u sebi štetno jedinjenje BISFENOL A, ili skraćeno BPA.

Naime,  BISFENOL A (BPA) se koristi u proizvodnji pojedinih plastika i epoksi smola. BPA plastika je providna i tvrda, te se od nje pravi veliki broj proizvoda koje svakodnevno koristimo, uključujući tu i flašice za vodu, sportsku opremu, CD-ove i DVD-jeve.

Epoksi smole koje sadrže BPA se koriste kao premazi cevi za vodu, mnogih konzervi hrane i pića, ali i u proizvodnji termalnog papira koji se koristi za štampanje fiskalnih računa. Papir za fiskalne račune koji sadrži bisfenol A zabranjuje se u Srbiji od 1. jula 2020. godine (detaljnije OVDE). 

Pokazalo se da BPA ima svojstva hormona usled čega se javila zabrinutost oko bezbednosti njegove upotrebe u nekim proizvodima, posebno onima koji su u kontaktu sa hranom.

Od 2008. godine, neke države su ispitivale njegovu bezbednost, što je izazvalo da mnogi prodavci samoinicijativno povuku proizvode koji sadrže polikarbonate. 

Evropska unija i Kanada su zabranile upotrebu BPA u flašicama za bebe. U Srbiji za sada ne postoji slična zabrana. 

FDA (Američka organizacija za hranu i lekove) ima zvaničan stav da je BPA bezbedan u količini u kojoj se javlja u namirnicama, i to na osnovu detaljnog istraživanja.

EFSA (Evropska organizacija za bezbednost hrane) preispitivala je nova istraživanja BPA 2008, 2009, 2010, 2011. i 2015. i zaključila da ih „ništa ne navodi da zaključe da su nivoi BPA u hrani kakvi su trenutno, opasni“. Ipak, EFSA prepoznaje neke nedoslednosti, i namerava da nastavi da istražuje BPA. 

Što se tiče industrije meda, ne postoji zvaničan stav i preporuka da se za med ne koristi burad premazana materijama koje sadrže BISFENOL A, ali se već među kupcima meda u Evropskoj uniji može čuti da će uskoro početi da zahtevaju i to, te će Pogon SPOS-a „Naš med“ prednjačiti u tome i tako kreirati novi viši standard bezbednosti, i prvi iz ovog regiona ponuditi med za izvoz u ambalaži koja nije premazana materijama koje sadrže BISFENOL A (BPA). 

Veča količina takvih modernih (naravno i skupljih) buradi je već naručena, i očekuje se isporuka krajem januara ili početkom februara ove godine. 

Idemo dalje! 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien