SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ZAVRŠEN ČASOPIS „SRPSKI PČELAR“ ZA FEBRUAR 2020.Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.336

Juče je završen časopis „Srpski pčelar“ za februar 2020. godine.

 

Časopis će se štampati u ponedeljak i utorak 20. i 21. januara, a pakuje se i šalje u sredu i četvrtak 22. i 23. januara i već od 24. januara  stizaće na adrese pčelara širom Srbije i inostranstva. U slučaju kašnjenja, interesujte se kod svog poštara, obaveznim podnošenjem pisane žalbe, jer pošta samo tada sprovodi akciju potrage za časopisom, nakon čega uzurpator obično ustukne. 

 

Podsećamo vas da će se od ovog broja isporuka nastaviti samo onima koji su uplatili pretplatu za časopis za 2020. godinu, te vas pozivamo da to što pre obavite, kako bi vas vaše društvo pčelara pravovremeno unelo u elektronsku bazu pčelara SPOS-a, kako biste februarski broj dobili na vreme, odnosno dok ga ima na zalihama. 

 

Sve o članarini za Srbiju OVDE, a za inostranstvo na kraju teksta na istom linku. 

 

Obrazac za učlanjivanje preuzmite OVDE na ćirilici, i OVDE na latinici. 

 

Čitajte februarski broj i saznaćete:

 

– Kakvo je stanje pčelinjih zajednica u januaru i kakav razvoj možemo očekivati u februaru?

– Koji su najvažniji uslovi za rani prolećni razvoj pčela?

– Dominantna tema u ovom broju su pogače za pčele i mnogobrojne kontroverze koje ih prate. Da rezreši dilemu pokušao je pčelar Radiša Strainović, praktičnim eksperimentima. Paralelno sa predhodnim, postavljeno je i pitanje da li dodati pogaču ili ne? U nastavku teme donosimo nekoliko jednostavnih recepata za pripremu pogača, za pčelare koji se odluče da ih sami prave. 

–  Na koji način se može efikasno pčelariti, na stacionarnom pčelinjaku, prilagođenom DB košnicom?

– Kako je u šumаdijskom selu Kusatku, stvorena novа srpskа košnicа pod imenom Mаnаstirkа i koje su njene prednosti?

–  Kakv je je kvalitet plodišnog saća u zajednicama Apis mellifera sa aspekta ekologije pčelinje zajednice?

– Toplotni tretmаni pčelinjih zаjednicа u cilju borbe protiv vаroe nisu novost, i mogu biti od pomoći u kontroli vаroe bez upotrebe hemikаlijа, ali je tu još uvek mnogo pitanja bez odgovora?

–  Prvi put objavljujemo rezultate praćenja zimskih gubitaka pčelinjih zajednica u Srbiji tokom prethodne tri sezone (2016/2017, 2017/2018. i 2018/2019) putem COLOSS ankete

 

Čitajte časopis  „Srpski pčelar“, čiji se sadržaji temelje na aktuelnostima i na najnovijim naučno–stručnim saznanjima i istraživanjima u praktičnom pčelarstvu.Više od 120 godina neprekidnog izlaženja, „Srpski pčelar“ je pouzdan savetnik pčelarima u praktičnom pčelarenju, ali istovremeno i hroničar događaja u ovoj oblasti.

 

Sadržaj februarskog broja pogledajte OVDE

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien