SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POGON SPOS-а RADI PUNOM PAROM!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.597

Nije tajna da Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo mnogima smeta, i to odlično znaju svi koji mozak koriste za razmišljanje. Međutim, interesantno je da oni kojima najviše smeta dugo nisu verovali da će uopšte biti završen. Sada, kad se gradnja približava kraju, mnogo toga se menja preko noći, čak su se na internetu pojavile informacije zasnovane na već viđenim lažima i zamenama teza.

Ti „mediji“ i njihovi novinari ne zaslužuju ni ime da im se spomene, jer su i do sada pokazali milion puta da im Srbija nije na srcu, već da su verovatno ništa više nego skupi plaćenici tajkuna. Savetujemo im da se prenu, i da za promenu urade nešto korisno za Srbiju, umesto što šire negativnu energiju ukopani nogama u zemlju… 

Tako smo proteklih meseci i godina imali priliku da slušamo od tih istih vajnih „medija“ kako je država ovakva i onakva jer pomaže samo strane firme značajnim stimulativnim sredstvima i subvencijama, dok ne pomaže domaće. Kada je država sada pomogla kapitalni projekat formiranja našeg Pogona od nacionalnog značaja, koji će omogućiti pčelarima da bez posrednika plasiraju svoj med u Srbiji i inostranstvu, te da tako donesu značajan devizni priliv ovoj zemlji, država je sada opet kriva zbog toga, iako su je do juče kritikovali zašto to ne radi! Jel ovde neko bolestan ili masno plaćen, šta je ovo?? 

Takođe, ta ista država se kritikuje kako ne pomaže poljoprivrednike, a kad pomogne opet ne valja? Tvrdi se kako su malinari, ili ovi i oni, ostavljeni na cedilu, što naravno nije istina, ali danas svako može da napiše šta god hoće bez posledica iako „živimo u medijskom mraku“. Država itekako hoće da pomogne onima koji se sami organizuju i pokrenu, i koji znaju šta hoće. Nije zahtev državi da podigne cenu otkupa nekog proizvoda, pokazatelj da neko zna šta hoće, već upravo da ne zna šta hoće! Jer da zna, on bi tražio izmene propisa, stvaranje odgovarajućih tržišnih uslova, podršku za samoorganizovanje u cilju napretka, i kontinuirano insistirao na svemu tome! Jer država cene ne može da formira. Mi pčelari u poslednjih jedanaest godina u kojima se promenilo 7 ministara poljoprivrede Srbije, NIJEDAN JEDINI PUT nismo tražili od države da diktira cenu meda, jer ZNAMO da je to nemoguće. Oni koji su lupali u šerpe su valjda mislili da će ući u kapitalizam i osetiti njegovu dobrobit ili „dobrobit“, a da sve što im iz socijalizma „odgovara“ ostane na snazi. Da je to što je „odgovaralo“ zaista odgovaralo, socijalizam verovatno nikad ne bi ni propao! Moramo se spustiti na zemlju, sopstvenim snagama krenuti napred, a država će onda pomoći kao što nam i pomaže! 

SPOS je i nakon svega veliki kritičar mnogih nerešenih problema u poljoprivredi, ali NIJE KRITIZER! Naprotiv, razumemo državu, i zato država razume nas, jer mi moramo biti partneri na rešavanju ključnih pitanja, davati predloge – ali realne, a ne da ispostavljamo lepe želje, pa da nam se svi smeju. Kako je i ministar više puta rekao, država se može pružiti samo onoliko koliko je dugačka, a u okviru raspoloživih sredstava prenamena je uvek moguća, kada dokažemo da je nešto bolje, i ministar nikad nije imao ništa protiv nijednog našeg dobrog predloga, naprotiv, samo ga je podržao! 

Takođe, ovih dana je jedan od članova SPOS-a (Srđan Stanojević, OVDE) rekao predsedniku SPOS-a kako Pogon SPOS-a već radi punom parom! Predsednik Rodoljub ga je upitao kako to misli, a on je odgovorio ono što SPOS odavno zna, samo što je Srdjan to preveo na praktični nivo, da svako može da razume. Rekao je da pakeri meda već uveliko okupljaju pčelare oko sebe, vezujući ih kroz grupne sertifikacije za organsku proizvodnju, očigledno se „plašeći“ da će im SPOS „preoteti“ kooperante. Ne, gospodo, mi ne želimo nikome ništa da preotimamo, mi želimo upravo to što vi sada radite, samo što to do sada NISTE radili, a Pogon vas je naterao! Samo nastavite, gospodo pakeri, nema veće sreće za pčelare od toga što sada radite i što ćete tek raditi kada i Pogon SPOS-a proradi, kao što nema veće nesreće za pčelare od onoga što ste do sada radili sa cenama meda! U ovom poslu nema niti  može biti monopola! SPOS ne gradi Pogon radi profita, jer će profit biti ugrađen u cenu meda, već ga gradi da bi pčelari imali realnu cenu meda, i izuzetno nam je drago što se njegovi rezultati vide i pre njegovog završetka! 

Pogon će biti od koristi i onim pčelarima koji nikada neće preko njega plasirati med, jer će on podići opšte cene meda u otkupu na realan tržišni nivo! Zato SVAKI pčelar treba u granicama svojih mogućnosti da pomogne njegovu gradnju donacijom (OVDE), ali SVAKI, ako je iole realan… Učlanite se u SPOS (OVDE) jer jaki smo samo kad smo ZAJEDNO! 

Mi idemo dalje, a kritizeri neka se udave u sopstvenim glupostima! 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien