SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POKRENITE SE PROTIV FALSIFIKATA!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.766

SPOS je na sastanku održanom prošle nedelje sa državnim sekretarom Ministarstva poljoprivrede Bogdanom Igićem, koga je ministar poljoprivrede odredio da koordiniše akciju borbe protiv falsifikata meda koja je uveliko u toku protiv velikih falsifikatora, postigao dogovor o još jednoj akciji.

Naime, dosadašnjim radom Ministarstva poljoprivrede i Uprave za veterinu, falsifikati su uglavnom uspešno prognani iz velikih megamarketa – najvećih falsifikatora tamo više nema, ili isporučuju pravi med, dok kroz manje trgovine i dalje pokušavaju da plasiraju falsifikate. 

Da bi se i to sprečilo, dogovoreno je da se u narednim mesecima obavi velika ciljana kontrola u manjim prodavnicama, a uglavnom će to biti urađeno po prijavama pčelara članova SPOS-a, ali će se raditi i nasumične kontrole. 

PREMA TOME, POZIVAMO VAS DA OBIĐETE PRODAVNICE U VAŠOJ NEPOSREDNOJ OKOLINI (prijavljujte i manje i veće trgovine naravno, ako postavite sumnju) i SPOS-u dostavite sledeće podatke (podatke o onome ko je prijavio, SPOS neće prosleđivati Ministarstvu, te nema razloga za strah, potrebno nam je što više prijava): 

  1. 1) Pun naziv prodavnice u kojoj ste uočili med sumnjivog kvaliteta; 
  2. 2) Puna adresa prodavnice i naselje (selo/grad) u kome se nalazi; 
  3. 3) Naziv meda po vrsti (bagremov, cvetni…); 
  4. 4) Naziv firme koja je spakovala med. 

Prijave šaljite isključivo na mejl: [email protected]

Rok za dostavu podataka SPOS-u je 9. decembar, i podaci će odmah biti prosleđeni nadležnima, koji će u narednim mesecima lagano, bez najave, obavljati kontrolu kvaliteta meda u manjim prodavnicama širom Srbije i nadamo se da će uspeti da obiđu sve trgovine koje prijavimo. 

Posebno se potrudite da prijavite one trgovine koje ste u prethodnom periodu upozoravali da prodaju falsifikovani med, ali su se one oglušile o vaša upozorenja i nastavile su sa tom praksom, jer takvim nesavesnim trgovcima se mora zvanično pokazati da su ništa drugo do saučesnici u falsifikovanju meda! Mi znamo da njima odgovaraju smešne cene po kojima taj med nabavljaju, jer se ugrade u cenu većom maržom, ali tu postoji samo jedan problem – to NIJE med! 

VI STE NA POTEZU!

AKO NE PRIJAVITE SUMNJU, nemojte se posle žaliti kako u vašoj okolini prodaju falsifikovani med, jer će ga prodavati zato što ste vi to dozvolili! 

Zahvaljujemo se ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću, državnom sekretaru Bogdanu Igiću i načelniku veterinarske inspekcije Zoranu Ivanoviću, na svemu što su do sada učinili na suzbijanju falsifikata i velikoj akciji koju trenutno vode (OVDE i OVDE), a po ovoj novoj akciji očekujemo brze rezultate koji će biti saopšteni javnosti… 

 

Rodoljub Živadinović 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien