SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POKRENUT PROJEKAT ZA UNAPREĐENJE PČELARSTVA U MAČVANSKOM I KOLUBARSKOM OKRUGUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.041

Započeta je realizacija projekta za unapređenje pčelarstva u Mačvanskom i Kolubarskom okrugu. U okviru projekta „Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji“, koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), koji sprovodi konzorcijum partnera NIRAS Poljska, Ruralni forum Poljske i Partner Solutions, a u delu odobrene projektne inicijative i cilja 5 – Unapređenje proizvodnje meda, Regionalana Razvojna agencija Podrinja, Podgorine i Rađevine DOO Loznica, kao vodeći partner, potpisala je ugovor za finansiranje projekta „Unapređenje proizvodnje i kvaliteta meda u Mačvanskom i Kolubarskom okrugu“.

Realizaciju projekta podržavaju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao partner projekta na nacionalnom nivou i Savez pčelarskih organizacija Srbije kao krovna organizacija pčelarskih udruženja Srbije. Ujedno, Ministarstvo i SPOS učestvovaće i u sprovođenju dela aktivnosti samog projekta.
Projektno partnerstvo obuhvata devet lokalnih samouprava, gradove Loznicu i Valjevo, opštine Krupanj, Ljuboviju, Mali Zvornik, Bogatić, Osečinu, Mionicu i Ub, pčelarska udruženja iz Loznice, Ljubovije, Bogatića, Osečine i Valjeva, Poljoprivrednu školu sa domom učenika Valjevo i KPZ Valjevo. 
Planom projektnih aktivnosti, predviđena je nabavka mašine za izradu satnih osnova, mašine za izradu šećernih pogača, neophodne opreme za pregled pčela, edukacije za početnike i za iskusne pčelare, uvođenje pčelarstva u nastavni program poljoprivredne škole, unapređenje institucionalne podrške pčelarstvu, nabavku štandova za izlaganje, nabavku košnica, nabavku opreme za podizanje kapaciteta udruženja, a sve u cilju unapređenja pčelarstva na teritoriji Mačvanskog i Kolubarskog okruga. Projekat traje do 31. avgusta 2018. godine. Ukupna vrednost projekta iznosi 121.659 CHF. 

Pošto je bilo problema u realizaciji projekta, jer neke opštine uprkos primarno izraženoj želji da učestvuju u projektu, na kraju nisu htele da potpišu odgovarajuće dokumente koji su preduslov početka realizacije projekta, te je projekat praktično bio blokiran i pretila je opasnost da se uopšte ne realizuje, SPOS je reagovao kod predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića (na sastanku krajem avgusta: www.spos.info/predsednik-i-sekretar-apimondije-boravili-u-srbiji) i zamolio ih za pomoć. Zahvaljujući njihovoj intervenciji, i razumevanju postignutom na zajedničkom sastanku svih partnera, projekat će ipak biti realizovan. Zahvaljujemo se predsednici Vlade i ministru poljoprivrede na ovako važnoj podršci koja će doneti značajan benefit pčelarima mačvanskog i kolubarskog okruga! 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien