SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ПОСЛЕДЊА ШАНСА ЗА СТИЦАЊЕ КАРТИЦА ЛОЈАЛНОСТИ СПОС-а!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 11.694

Иако је период за стицање картица лојалности СПОС-а трајао од 20. маја 2018. године до 31. децембра 2020. године, што је више од 2 године и 7 месеци, током којих смо буквално молили пчеларе да уплатом свега 120 динара по кошници (за колико је држава те године повећала субвенцију по кошници) помогну изградњу и опремање Погона „Наш мед“ те стекну право на картице лојалности СПОС-а, многи пчелари су сматрали да од Погона нема ништа и да не треба ништа да уплаћују. Позив за уплату донација у висини од 120 динара по кошници трајао је иначе још од 18. априла 2017. године, значи укупно 3 године и 8 месеци. 

У међувремену, ми смо ипак Погон „Наш мед“ завршили, он већ другу годину подиже цене меда у Србији на велико, што је ове године утицало и на значајно повећање цене меда на мало, те је коначно надамо се и последњем неверном Томи показао да је то био прави пут. 

До сада је у Погон уложено око 1.600.000 евра, очекујемо ускоро да обезбедимо још 250.000 евра за потпуно аутоматизовану пунилицу за све облике тегли (од 30 г до 1000 г) као и камион, али нам свакако још увек недостају средства за опрему коју нисмо још обезбедили, за коју је потребно још око 90.000 евра. 

У међувремену је Погон „Наш мед“ одлучио да буквално награди све оне који су веровали у њега када је било најтеже, те је за власнике картица лојалности обезбедио бољу откупну цену меда! У међувремену, СПОС је добио бројне примедбе пчелара који нису веровали у Погон кад је требало, који сада траже да обезбедимо начин да и они дођу до тих картица. Пошто нам недостаје још око 90.000 евра за потпуно опремање Погона, ИО СПОС је донео одлуку да им се изађе у сусрет, те да им се да рок до 30. новембра 2021. године да стекну право на платинасту и платинасту плус картицу, али по дупло већој цени од оне која је важила у периоду последњег позива (једино за оне са до 30 кошница остаје 120 динара). Ово важи само за платинасту и платинасту плус картицу. Дупло већа цена је уведена из простог разлога што би било крајње некоректно према онима који су имали поверење када је било најтеже, да сад и осталима омогућимо да под истим условима стекну картице које нису желели, поготово што је званични рок за њихову доделу давно прошао. 

Подсећамо да је 2017. године уз аргументацију СПОС-а министар пољопривреде подигао субвенцију са 600 на 720 динара, и управо смо пчеларима предложили да се та разлика од 120 динара уплати за Погон само у једној години, а остаће нам да је примамо наредних година од државе. Они који је до краја 2020. нису уплатили, до сада су је примили 4 пута (ову годину не рачунамо јер није још завршена исплата, и то ће бити 5. пут). Значи, већ су добили по кошници на име те разлике 480 динара, а са овом годином то ће бити 600 динара. Значи, само половину до сада добијене суме на име подигнуте субвенције ће пчелар морати да плати како би постао поносни власник платинасте или платинасте плус картице. 

Према томе, почев од данас ИО СПОС-а на захтев пчелара пружа ПОСЛЕДЊУ ШАНСУ свима онима који желе да дођу до картица лојалности СПОС-а да то и учине, тако што ће извршити уплату на следећи начин: 

За ПЛАТИНАСТУ КАРТИЦУ ЛОЈАЛНОСТИ СПОС-у треба уплатити 240 динара по кошници (пчелари са 30 и мање кошница плаћају 120 динара), које сте поседовали у априлу 2021, што значи да уплату треба да прати копија пријаве стања код ветеринара из априла 2021. године којом доказујете колико кошница сте тада имали. Потврде о пријави стања на пчелињаку из априла 2021. године, односно копију или фотографију целе потврде треба доставити на мејл [email protected] или на вибер на број 064/65-77-833. Израчунали смо, ту суму пчелар са рецимо 50 кошница враћа када Погону преда првих 500 кг меда, а у наредном периоду ће на сваких  нових предатих 500 кг зарађивати по додатних 100 евра целог живота (сходно тренутним погодностима), како он, тако и његови наследници. И то је тренутна разлика у цени којом се то достиже, како Погон буде растао и установљавао малопродају у земљи и иностранству, та сума ће расти пошто ће се давати све веће погодности, јер ће се и мед у малопродаји све скупље продавати. 

За ПЛАТИНАСТУ ПЛУС КАРТИЦУ ЛОЈАЛНОСТИ СПОС-у је, као што се сећате, требало уплатити половину државне помоћи од 100 евра из 2020. године, значи 6.000 динара, и то је могао да уради само онај ко је већ имао платинасту картицу. Сада је за стицање платинасте плус картице потребно уплатити припадајућу горе наведену суму за платинасту картицу и још преко тога 12.000 динара (независно од броја кошница који поседујете, док пчелари са 30 и мање кошница плаћају 6.000 динара). Израчунали смо, ту суму пчелар враћа када Погону преда првих 1000 кг меда, а у наредном периоду ће на сваких нових предатих 1000 кг зарађивати по додатних 100 евра целог живота (сходно тренутним погодностима), како он, тако и његови наследници. И то је тренутна разлика у цени којом се то достиже, како Погон буде растао и установљавао малопродају у земљи и иностранству, та сума ће расти пошто ће се давати све веће погодности, јер ће се и мед у малопродаји све скупље продавати. 

Подсећамо да картице, не само што ће остати трајно у вашем власништву, већ имају и наследни карактер, односно наслеђују их ваши директни потомци који су наставили бављење пчеларством! 

Према томе, будите мудри, НЕ ПРОПУСТИТЕ ПОСЛЕДЊУ ПРИЛИКУ, стекните платинасту или платинасту плус картицу до 30. новембра 2021. године! 

Након овог периода, СПОС више неће уважавати жалбе оних који на време нису стекли право на платинасту или платинасту плус картицу. Било је више него довољно прилика. 

Уплату извршите на рачун 340-11000568-51, а у позиву на број ОБАВЕЗНО упишите број 100.

Ево и примера уплатнице: 

УПЛАТНИЦА

Идемо даље! 

МНОГО смо постигли и буквално направили чуда, СПОС и Погон „Наш мед“ подигли су цене меда у Србији, прошле године на велико, а ове године и на велико и на мало, те нас сви пакери меда прате, а никада не подигну прву цену у години пре нас, што најбоље говори колико нам добро мисле.

Заправо, СПОС и Погон СПОС-а „Наш мед“ не дижу цене, већ их само усклађујемо са тржишним, јер смо пре Погона имали полумонополизовано тржиште, које није давало пчеларима шансе за развој. Сада сами кројимо своје шансе! 

Ко не жели свога за свога, он ће туђина за господара! 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE