SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ПРВО ХАПШЕЊЕ ЗА ФАЛСИФИКОВАЊЕ МЕДА!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.511

Дешава се историја! Дошло је до првог хапшења фалсификатора меда у Србији икада!

Детаље прочитајте ОВДЕ

Цитирамо текст горње вести: 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Smederevu, u saradnji sa Poreskom policijom, uhapsili su P. M. (54) iz Smedereva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih proizvoda, poreska utaja i falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da je on, kao odgovorno lice jednog preduzeća koje se bavi prodajom meda, od 2018. godine, umesto pravog prodavao lažni med pravljen od nekoliko vrsta šećera i raznih dodataka, prenosi RTS.

Takođe je u tom periodu, kako se sumnja, navodno otkupljivao med od samostalnih proizvođača i sačinio 67 otkupnih listova u kojima je lažno prikazano da je od njih otkupio više od 480 tona meda, ukupne vrednosti oko 330.000.000 dinara.

P. M. se sumnjiči da je, na osnovu ovog navodnog otkupa, podizao gotov novac sa računa firme i na taj iznos neosnovano ostvarivao odbitak poreza, čime je oštetio budžet za više od 52.000.000 dinara.

Takođe je, kako se sumnja, fiktivno prodao firmu jednom muškarcu što je iskoristio kao izgovor da ne dostavi svu poslovnu dokumentaciju službenim licima, pravdajući se da ju je predao novom vlasniku, pa mu se na teret stavlja i krivično delo onemogućavanje vršenja kontrole.

Osumnjičeni je, uz krivičnu prijavu, priveden osnovnom javnom tužiocu u Smederevu.”

Да подсетимо оне који су заборавили, власник фирме MED HONEY из Вучака код Смедерева, Предраг Мијаиловић, ухваћен је на делу фалсификовања меда, о чему смо детаљно писали, целу информацију прочитајте ОВДЕ

Драго нам је да је дошло време да СПОС-ова епска борба против фалсификата меда уроди најновијим плодом који некада нисмо могли ни да сањамо, а то је хапшење фалсификатора меда! Нико од нас се не сећа да се то икада догодило у Србији.

За то су наравно најзаслужнији председница Владе Србије Ана Брнабић и потпредседник Владе Србије Бранислав Недимовић, као и њихови најближи сарадници. Наиме, још кад је била председница Управног одбора НАЛЕД-а, Ана се заинтересовала за наш проблем са фалсификовањем меда, дошла у СПОС и понудила помоћ. Кренуло је прво прављење планова шта и како. Ускоро је постала министарка и једна од првих активности јој је била да нас одведе код новог министра Недимовића да покренемо нову причу. То се десило недуго након оснивања посебног радног тела Владе Србије за сузбијање фалсификата меда које је основао тадашњи председник Владе Александар Вучић на молбу СПОС-а, јер смо 2015. године у Србији имали око 95% фалсификата меда. Када је то радно тело председника Владе Александра Вучића завршило рад, и смањило фалсификате са 95% на неких 30-40%, крећу нове активности, и борба се и даље оштро наставља. Фалсификати се смањују на чврстих 30%. Међутим, фалсификатори почињу да мисле да могу бити јачи од државе, и опет подижу проценат фалсификата на тржишту. У децембру 2020. године, највећа улазна цена меда у један од највећих мегамаркета у Србији била је свега 500 динара, што је наравно било немогуће, јер су откупне цене меда биле веће. Тада Србија улази у заједничку акцију са Интерполом, која је трајала око 6 месеци, када је СПОС пријавио преко 500 сумњи на фалсификате. Према изјавама из лабораторије, око 40% пристиглих узорака било је фалсификат. Крећу да пљуште пријаве, ветеринарска инспекција ради као никада до тада, и сада чекамо да се све то процесуира. По налогу министра и председнице Владе, директорка Управе за ветерину Емина Милакара и начелник инспекције Зоран Ивановић урадили су велики посао. У целој причи учествовале су и друге инспекције, пореска полиција, МУП… Откривене су бројне малверзације, фирма MED HONEY је затворена, откривен ланац фалсификовања меда у садејству лица из више градова који се још увек процесуира законски, затим у једној од наших највећих фирми за пласман меда откривена огромна утаја пореза од неколико десетина милиона динара плус што само тренутно иста фирма има најмање десетак пријава неисправног меда итд… Једва чекамо нова хапшења!

Сада је на нама да останемо истрајни, да пријављујемо СВАКУ сумњу на неисправан мед, да делимо ову и сличне вести како бисмо што више грађана упознали са тиме ко фалсификује мед, те да бисмо на крају те нимало лаке борбе, дошли и до циља – Србија без фалсификата меда, а фалсификатори иза решетака!

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien