SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POTPISANA DEKLARACIJA PROTIV TROVANJA PČELA U SRBIJIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 9.204

U okviru četvorogodišnjeg Projekta javno privatnog dijaloga u delu koji se odnosi na rešavanje problema trovanja pčela pesticidima u poljoprivredi koji je SPOS dobio na konkursu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), koji sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike (RSJP), a finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u Novom Sadu je danas potpisana Deklaracija o zaštiti pčela u Srbiji, koju su potpisali prisutni predsednici opština i gradonačelnici u Vojvodini i predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović.

Glavna aktivnost koju očekujemo od potpisivanja Deklaracije jeste postepeno ukidanje tretiranja komaraca iz aviona sredstvima otrovnim za pčele i bolja koordinacija aktivnosti opština na razvoju poljoprivrede, a u kontaktu sa poljoprivrednicima, radi pravilne upotrebe pesticida na našim poljima, kako ne bi dolazilo do trovanja pčela. 

Deklaracija neće imati pozitivan efekat samo na pčelarstvo, već i na unapređenje održive poljoprivrede (manje zagađenje životne sredine pesticidima, manje pesticida u zemljištu, manje uništavanje korisnih insekata u zemljištu, manje pesticida na poljoprivrednim proizvodima za potrošače…). 

Gradovi i opštine koji su danas prisustvovali skupu i potpisali Deklaraciju za zaštitu pčela u Srbiji su: 

Novi Kneževac, Bačka Topola, Čoka, Sombor, Alibunar, Bački Petrovac, Šid, Mali Iđoš, Bačka Palanka, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, Pećinci, Senta, Vrbas, Kula, Irig, Subotica i Ada. 

Deklaraciju možete pogledati OVDE

Velika zahvalnost NALED-u i USAID-u na svemu što čine za pčelarstvo Srbije, Odboru za zaštitu pčela SPOS-a, kao i svim predsednicima opština i gradonačelnicima koji su danas potpisali Deklaraciju o zaštiti pčela Srbije! 

Inače, potpisivanje Deklaracije organizovano je kao jedna od tačaka dnevnog reda tokom Godišnjeg susreta predstavnika Pokrajinske Vlade i članova NALED-a. 

Na narednim skupovima NALED-a prirediće se potpisivanje Deklaracije o zaštiti pčela u Srbiji i za opštine iz drugih delova Srbije, kao i opštine iz Vojvodine koje danas nisu prisustvovale ovom skupu iz opravdanih razloga. Takođe, sva društva i udruženja SPOS-a mogu Deklaraciju odštampati i odneti u svoje opštine na potpisivanje, te nakon potpisivanja jedan primerak dostaviti SPOS-u. Takođe, pozivamo proizvođače pesticida i sve druge odgovorne kompanije da potpišu ovu Deklaraciju. 

Na sajtu SPOS-a i NALED-a o javno privatnom dijalogu, redovno će se objavljivati spisak opština koje su potpisale Deklaraciju. 

Skupu je prisustvovao i predsedavajući Skupštine SPOS-a Đorđe Mrkić, predsednik SPOV-a Radomir Vlačo, predsednik Društva pčelara iz Novog Sada Milan Bulajić, predsednik Društva pčelara iz Apatina Rade Stevanović i predsednik Društva pčelara iz Čelareva Rade Zavišić. 

 

Evo kakva je bila Agenda današnjeg skupa: 

 

GODIŠNJI SUSRET PREDSTAVNIKA POKRAJINSKE VLADE I ČLANOVA NALED-a

Četvrtak, 5. decembar 2019, 12.00 – 13.30h Pokrajinska vlada – sala za sednice, 3. sprat Bulevar Mihajla Pupina 16, Novi Sad

 

PROGRAM

 

12.00 – 12.15 Okvir za saradnju AP Vojvodine i NALED-a

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske Vlade

Goran Kovačević, generalni direktor GOMEX-a i član Upravnog odbora NALED-a

12.15 – 12.45 Rezultati saradnje i naredni koraci – diskusija

Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a

Vladimir Sanader, gradonačelnik Sremske Mitrovice i član NALED-ovog Saveza za hranu i poljoprivredu

12.45– 13.00 Svečano potpisivanje Deklaracije o zaštiti pčela Srbije

Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije

13.00 – 13.30 Izjave za medije 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE