SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ПОЗИВ ОНИМА КОЈИ СЕ ДАНИМА ТРУДЕ ДА ДЕЗАВУИШУ УРАЂЕНЕ АНАЛИЗЕ МЕДАDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 9.527

Изненадили бисте се када бисте чули ко све покушава да дезавуише анализе меда које су урађене претходних дана и објављене на сајту Удружења ПОКРЕТ ПОТРОШАЧА ЗА КВАЛИТЕТ ХРАНЕ.

Ми који смо у то дубоко упућени, ту чињеницу морамо да прихватимо као сурову стварност. Многима научни напредак не одговара, јер више неће моћи да зарађују милионе евра, док неки пољопривредни произвођачи немају коме да продају своје примарне пољопривредне производе, или имају али по неприхватљиво ниским ценама или по прихватљивим ценама али у малим, ограниченим количинама. 

Ноћас су објављене и анализе вина и ракија, које су такође катастрофалне (додавање воде или алкохола пореклом углавном од кукуруза).  Детаљи ОВДЕ

И све то не би био проблем, када би се ти производи правилно декларисали, те да потрошач зна шта купује, а да поштени пољопривредни произвођачи више немају нелојалну конкуренцију, већ поштену тржишну утакмицу. 

Метода којом је урађена анализа вина и ракије је као што ћете прочитати званична метода Републике Србије, тако да нам није јасно како неко замишља да може исти научни принцип да важи за вино и ракију, а за мед не? Јер, метода је таква да се шећери из меда излажу врењу, створи се алкохол, па се испитује ботаничко порекло алкохола, као и код вина и ракије, и поновићемо, све је то наравно валидовано и акредитовано у врхунским светским лабораторијама. Акредитација значи да су резултати анализа тачни. И у ЕУ постоје бројне акредитоване методе за мед, које су акредитоване и њихови резултати се итекако користе у одбацивању лажних медова, иако их нема у званичној регулативи, али то не значи да се та анализа не признаје, напротив. Додуше, ни оне нису свемогуће, па по неки фалсификовани мед и промакне. Али, ето, дошло је време да Србија има непогрешивију методу од ЕУ, па ћемо сада видети да ли је стварно могуће да ће они који тај научни напредак Републике Србије желе да угуше, заиста победити, или ће остати на ђубришту историје као грешка еволуције. 

На нама, као лаицима, јесте само да верујемо званично акредитованим методама, и не пада нам на памет да слушамо разне интересне групе како своју мантру врте у круг, мислећи да лаж може постати истина ако се више пута понови. 

 

ЈАВНИ ПОЗИВ ОНИМА КОЈИ СЕ ДАНИМА ТРУДЕ ДА ДЕЗАВУИШУ УРАЂЕНЕ АНАЛИЗЕ МЕДА

 

Свима онима који ово покушавају напомињемо да нећемо признати ништа од њихових ”закључака” све док методу заједнички не ”проверимо” тзв. слепим пробама како би престале празне приче! Наравно, смешно је рећи да било ко треба да проверава акредитовану методу која је толико пута проверена, али ако господа не верују, нека стегну зубе ако смеју па нека унапред потпишу изјаву да више неће причати неистине, ако резултати буду тачни, а наравно да ће бити тачни. 

Генерално је ссрамота да ико у XXI веку доводи у питање тачност резултата акредитоване лабораторије у једној европској држави, али шта ћете. Гледајте и цените сваког од таквих, имате очи! 

Значи, све заинтересоване стране позивамо да се окупимо у једној просторији, да у њој направимо мешавине меда и шећера у различитим односима, да обележимо узорке тзв. слепим пробама, значи свака заинтересована страна са своје стране да обележи на амбалажи тегле (тегле би се паковале из папирне кесе у папирну кесу) колико год пута жели, да бројеве обележавања евидентира на папиру, и ковертира. Коверте бисмо чували у неком сефу који би 24 часа био сниман камером, а снимак преношен онлајн 24 часа дневно без прекида. Онда бисмо узорке послали на анализу у АНА ЛАБ и сачекали резултате. Ниједна страна не би могла да утиче ни у сну на њих, јер нико не би знао како је друга (трећа, четврта…) страна обележила узорке. 

Када стигну анализе за пар дана, отварали бисмо коверту по коверту и процесом уназад дошли до тога који узорак је колико имао додатих шећера, а шта је анализа показала. 

И цео народ би тад видео ко данима лаже и сви би тада морали да је признају а не да причају срамотну неистину. 

Овако, празним причама по јавности, наравно да све може да се дезавуише и извргне руглу, само што ми то нећемо прихватити. За нас и законе ове земље је метода апсолутно тачна јер је током претходних десет година валидована у више земаља света и акредитована у Акредитационом телу Србије које је институција ове државе, а метода никад не би могла бити акредитована да није тачна. Тачка. 

 

Ми који ово радимо чекамо сваког тренутка да од негде искочи нека афера о нама у медијима, али сви требају да знају да смо одлучили да издржимо СВЕ. 

Замислите очај пољопривредника који не може да прода мед, шљиву или дуњу по пристојној цени, зато што је неко решио да направи мед без пчела, шљивовицу без шљиве или дуњевачу без дуње? Шта тај човек да мисли и чему да се нада у будућности? 

Ово је заиста вапај надлежнима да спрече интересне групе да делују, и то на време, одмах сада, пре него дођемо у ситуацију без повратка, јер нама је дат мандат да не смемо да одустанемо без обзира чак и на личну цену коју морамо да платимо. Верујемо да пчелари имају довољну свест да схвате да ако ово сада не успе, заувек ће бити робови који ће и даље на рафовима маркета тужно гледати фалсификате, док им мед седи кући непродат, због чега је огроман број пчелара ове године напустио пчеларење, и то не само у Србији, већ и у читавој Европи. Свуда је слична ситуација. Зато морамо имати свест и пружити отпор свим љагама које се спремају да баце на нас, свим неистинама и лажима које спремају, не би ли дезавуисали како ову методу, тако и нас као људе који желе даљи напредак наше земље, да у њој свако може да живи од свога рада, а не од нерада. 

Очекујемо да ће државни врх стати иза истине, јер држава губи скоро милијарду евра годишње због свих ових превара. Кластер УЈЕДИЊЕНИ ЗА КВАЛИТЕТ припрема анализу о томе која ће ускоро бити објављена. Замислите шта би све могло руководство Србије да уради са додатних милијарду евра сваке године (колико нових ауто путева, болница, домова здравља, вртића…), а која се сад слива у џепове превараната. 

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE