SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ПРЕМИНУО МОМЧИЛО БОГДАНОВИЋDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.724

Са великом неверицом примили смо вест да је један од најбољих српских пчелара, Момчило Богдановић из Сврљига преминуо од последица инфекције корона вирусом, након месец дана тешке борбе са погубном болешћу.

Рођен је 1950. године у Галибабинцу код Сврљига.

Носилац је признања Мајстор пчеларства, које је више него заслужио својим знањем, преданошћу пчеларству и стручним радом посвећеним и образовању других пчелара. Његови добри пријатељи одлично знају да за њега није било непознаница у пчеларству. Са сином Милошем учинили су све да своје пчелињаке одржавају на највишем нивоу, уз употребу органских средстава за борбу против болести пчела. 

Добитник је Златне медаље СПОС-а, као и највећег признања СПОС-а дипломе „Проф. Јован Живановић“. 

Објавио је велики број стручних текстова у „Српском пчелару“, од којих су многи награђени као најбољи текстови у месецу, што је крунисано и наградом за најбољи ауторски текст у часопису у целој 2021. години. Његови фантастични ауторски текстови недостајаће наредним генерацијама. 

Дао је велики допринос у образовању пчелара. Најбољи пример је свакако Курс сакупљања матичног млеча, спроведен на његовом пчелињаку у Галибабинцу јуна 2019. године. 

Дао је велики допринос и афирмацији пчеларства и пчелињих производа у јавности, снимљен је велики број ТВ прилога на његовом пчелињаку. 

Сви смо затечени његовом смрћу, посебно што је наступила изненада пред крај лечења, када смо сви мислили да је борба са тешком болешћу успешно приведена крају. 

Неверица и туга која нас је опхрвала неће нам никада давати мира, јер једноставно не можемо замислити да га више нема. Како разумети да је једног таквог човека, са таквим духом, таквог великог борца и ентузијасту могао да савлада један тако мали вирус. Велика трагедија за српско пчеларство. 

У неверици је оставио и своју породицу, којој је свакако најтеже, и којој изражавамо најдубље саучешће, знајући да их ништа не може утешити… 

ИО СПОС-а и Редакција часописа „Српски пчелар“ 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE