SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ПРИЈАВИТЕ МЕД ЗА ПРОДАЈУ ПРЕКО ПОГОНА ”НАШ МЕД” ДО 30. ЈУНА!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 13.426

Као што је познато, уз помоћ општине Рача (око 25%), државе Србије (око 25%), и сопствених средстава СПОС-а и пчелара (укупно око 50%) изграђен је Погон за пласман меда ”Наш мед” у укупној вредности од око 1.600.000 евра, који већ 2 године успешно ради и без посредника, директно од пчелара крајњим купцима пласира мед, а пчеларима исплаћује највеће откупне цене које се у датом тренутку могу постићи на међународном тржишту. Багремова паша је завршена и следи врцање меда. Позивамо све пчеларе СПОС-а да по новим условима предају мед СВОМ Погону за прикупљање и пласман меда пчелара СПОС-а ”Наш мед”.

Новоуведени принцип пласмана меда формиран је након што је председник СПОС-а повукао своју оставку (ОБАВЕЗНО ПРОЧИТАТИ детаљније ОВДЕ) и представља једини прави начин за пласман меда и ове и свих наредних година, уз максималне цене за пчеларе чланове СПОС-а, а уз додатне повољности за пчеларе донаторе изградње Погона и пчеларе који су чланови Стандарда квалитета СПОС-а ”Добра пчеларска пракса” (детаљније о стандарду ОВДЕ). 

 

Сматрамо да је давно прошло време када смо приватним откупљивачима ПОКЛАЊАЛИ ДВА ПОГОНА СВАКЕ ГОДИНЕ због ниже откупне цене! Памет у главу! 

 

У ЧЕМУ ЈЕ НОВИНА У РАДУ ПОГОНА? 

 

Дефинисали смо као главни проблем за већу сарадњу са Погоном, заправо обеспареност пчелара лошим годинама. Тиме су практично принуђени да мед продају што пре за било који новац који могу да добију одмах.

Зато смо, уз добре савете руководства општине Рача, увели аконтацију (аконтну цену), коју ће пчелари добијати ОДМАХ након анализе односно приликом преузимања меда, а остатак до тржишне цене, кад се мед прода. Тако би пчелари имали довољно новца за покривање трошкова и улагања, а ипак би успели да продају мед по максимално могућим ценама.

 

ОДАКЛЕ НОВАЦ ЗА АКОНТНУ ЦЕНУ?

 

Наравно да је овде новац главни проблем, али верујемо да смо га обезбедили у потребној висини (до око 500.000-1.000.000 евра, зависно од потреба), а када нам наредних дана буде дефинитивно потврђено, обавестићемо вас путем сајта СПОС-а и навести извор. У случају да не буде тако, такође ћемо вас обавестити.

 

ПРИЈАВИТЕ МЕД ДО КРАЈА ЈУНА

 

Пчелари требају да пријаве мед за продају преко Погона НАЈКАСНИЈЕ до 30. јуна писаним путем. На тај начин знаћемо унапред тачно колико меда имамо за продају и моћи да склапамо и озбиљније уговоре, што би могло донети и боље цене у односу на тржишне. Мед ће моћи да се пријављује и касније, али овде наведена процедура важи само за багремов мед пријављен у задатом року, у коме би требало да га буде што више.

Погон ”Наш мед” би га узорковао у најкраћем могућем року, који би био ултра кратак, онолико колико технички услови узорковања и добијања резултата анализа омогућују.

Ако је мед добар, преузимање меда би почело буквално ОДМАХ по пристизању анализа уз пратећу исплату аконтне цене (аконтације) у висини од 3 евра по килограму.

Остатак до тржишне цене на дан продаје меда био би исплаћен одмах по пријему новца од стране купца, који мора уследити пре испоруке меда купцу, или у складу са евентуално датом безусловном и неопозивом банкарском гаранцијом купца.

Објављивања цене која ће важити за целу сезону не може бити, јер у годинама када меда има пуно, цена се може мењати и на недељном нивоу.

Претходних година, када Погона ”Наш мед” није било, приватни пакери су веома лако објављивали цене, тако што су просто цену спустили до нивоа испод ког су веровали да ни у најгорем тржишном сценарију не може пасти. И онда су целе године држали ту исту цену, што је тржишно немогуће, али монополски итекако јесте. Сада, када смо монопол разбили у парампарчад, свако објављивање фиксне цене би било немогуће, управо због високе вероватноће њене сталне променљивости, а да пратимо некадашњи начин рада приватних пакера свакако нећемо, јер је то увек ишло на дебелу штету пчелара, што сте најбоље видели 2020. године, када су пакери откупљивали мед по око 4 евра, а када је Погон достигао око 2 евра већу цену од њихове, моментално су је и они подигли. Ако би тако нешто себи поново дозволили, онда треба да нестанемо јер за боље нисмо.

 

ДА ЛИ ЖЕЛИТЕ ДА СЕ ЗАЈЕДНО БОРИМО ЗА ЦЕНУ?

 

Ако желите, чим изврцате багремов мед, пријавићете га Погону ”Наш мед” за продају најкасније до 30. јуна 2022. године. Минимална количина меда која се може пријавити је 150 кг, а мед мора бити у металним бурадима од 200 литара, као и прошле сезоне. Бурад се може купити и од Погона, само се мора мало сачекати са испоруком, али се практично новац за бурад касније враћа, а детаље прочитајте ОВДЕ

Ако недовољан број пчелара то учини, продаћемо пријављени мед, и одмах након тога затворити Погон, јер ће то онда бити једини начин да пчелари схвате шта раде! Када после тога цене буду пале испод светских тржишних, све ће свима коначно бити јасно!

Треба јавно рећи да су се на последњој хитној седници ИО СПОС-а, након оставке председника СПОС-а (ОБАВЕЗНО је прочитајте ОВДЕ) која је касније повучена, само председавајући Скупштине СПОС-а Ђорђе Мркић и председник СПОС-а залагали за моментално затварање Погона, како би наведени пад цена испод тржишних сви видели одмах, па након тога ваљда и схватили који нам је једини прави пут! Сви остали су били против. Време ће показати ко је био у праву, јер ово сада је последњи покушај да на тежи начин свима докажемо шта је једина истина. Најлакши и најбржи начин би свакако било моментално гашење Погона.

 

КАКО ПРИЈАВИТИ МЕД ЗА ПРОДАЈУ?

 

Најпре попуните следећи образац или СВЕ те податке пошаљите вибером:

1 – Име и презиме пчелара члана СПОС-а који је носиоц регистрованог пољопривредног газдинства, са адресом пребивалишта;

2 – Назив друштва/удружења пчелара преко кога сте се учланили у СПОС; 

3 – Адреса локације меда;

4 – Мобилни и фиксни телефон, мејл;

5 – Врста и количина меда која се нуди (минимум 150 кг) са навођењем године врцања меда (ако имате ПРАВИ ливадски мед са планина, то назначите као посебну врсту меда, ван цветног меда). Процена количине меда мора бити што прецизнија, и није дозвољено у међувремену продати мед, већ добро размислите пре него пријавите колико тачно меда желите продати преко Погона; 

6 – Наведите да ли сте потписали Уговор о лиценци за приступ Стандарду квалитета „Добра пчеларска пракса“, као и датум потписивања уговора, јер ће ваш мед онда имати већу откупну цену;

 

Kонтакт особа којој шаљете наведене податке (искључиво мејлом, Вибером или редовном поштом) је комерцијалиста Погона „Наш мед“ Марко Глишић, 064/65-77-833[email protected]. Трудите се да комуникацију обављате вибером, ради ефикаснијег рада. Погон ”Наш мед” нема 60 радника као поједини пакери који их плаћају нашим новцем, већ само 5, и то једноставно морате да схватите, морате их поштедети сваког непотребног губитка времена.

Ако немате финансијских могућности да позовете комерцијалисту Погона, а то вам је неопходно, довољно је да му пустите СМС поруку о томе, и он ће вас позвати о трошку Погона! 

Пошто ће он често бити на узорковању на терену, имајте разумевања ако вам се не јави увек на телефон, те му пошаљите СМС поруку и јавиће вам се чим буде могао. Ако се не јави до краја дана, сутра ујутру позовите директора Погона Ненада Портића на 060/444-07-07

Ако понуду меда шаљете редовном поштом, шаљите је на адресу: Погон „НАШ МЕД“, ул. Солунских ратника бр. 2, 34210 Рача.

Ако шаљете брзом поштом, упишите број телефона примаоца: Ненад Портић, 060/444-07-07).

 

 

 

                                           

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE