SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PRIMEDBA NA TERMIN ODRŽAVANJA IX DRŽAVNOG PČELARSKOG SAJMADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.052

Od članova dva društva pčelara iz Vojvodine dobili smo primedbu da se termin IX Državnog pčelarskog sajma poklapa sa održavanjem tradicionalnog termina savetovanja SPOV-a, pa želimo da objasnimo zašto je izabran baš taj termin za IX sajam, iako se u prethodnih osam godina nikada nije poklapao, kako se u javnosti ne bi pronosile netačne i/ili tendenciozne priče.

Naime, za svih prethodnih osam državnih pčelarskih sajmova, IO SPOS-a je strogo pazio da se termini ne poklope sa drugim važnim manifestacijama ne samo u Srbiji već i u inostranstvu, pa je tako itekako vodio računa da se termin ne poklopi i sa savetovanjem SPOV-a. Baš zato se to nikada nije ni dogodilo proteklih osam godina.

Najpre da objasnimo proceduru određivanja termina sajma SPOS-a. Beogradski sajam nam pošalje slobodne termine za halu koju želimo, a onda IO SPOS-a izabere termin na osnovu ostalih zahteva (nepoklapanje sa drugim manifestacijama, nepoklapanje sa zadušnicama, uticaj drugih objaktivnih okolnosti i slično).

Ove godine, Sajam je u mogućnosti da nam u februaru ponudi samo 11. i 12. februar 2017. godine, i nijedan drugi termin. Taj termin nam nikako ne odgovara jer je ovaj Državni pčelarski sajam veoma specifičan. Naime, IO SPOS-a doneo je odluku da se Srbija kandiduje za domaćina Kongresa Apimondije 2021. godine u Beogradu, a za domaćina tog Kongresa glasa se već naredne godine na Kongresu Apimondije u Istanbulu u septembru 2017. godine. Zato je sa Kongresnim biroom Srbije (deo Turističke organizacije Srbije), koji nam, kao i kod dobijanja Simpozijuma Apimondije u Beogradu 2012. godine, pomaže organizaciono i finansijski da dobijemo Kongres Apimondije 2021. godine u Beogradu, dogovoreno da se IX Državni pčelarski sajam iskoristi za promociju naše kandidature, tako što će Kongresni biro platiti dolazak i boravak oko 20 predstavnika stranih pčelarskih saveza, u promotivne svrhe. Zbog tolikog broja gostiju, kao i zbog zvanica iz rukovodstva Apimondije i organizacije njihovog boravka u Srbiji, termin u prvoj polovini februara nikako ne odgovara, te je IO SPOS-a bio prinuđen da prihvati prvi mogući termin u martu.

Smatramo da ne moramo da posebno naglašavamo kolika je vrednost dobijanja domaćinstva Kongresa Apimondije za sve srpske pčelare, bili oni iz Vojvodine, centralne Srbije ili Kosova i Metohije, jer Kongres predstavlja pravi način promocije pčelarstva Srbije, bolje kotiranje na stranim tržištima meda ali je i način da se zarade dodatna sredstva za aktivnosti SPOS-a, jer Kongres može da donese i najmanje par stotina hiljada evra prihoda, ako se bude dobro organizovao, a i sami znamo koliko bi nam taj novac recimo sada značio kada bi ga imali, za gradnju pogona SPOS-a za otkup i plasman meda. U svakom slučaju, pogon će dotle biti napravljen, pa će taj novac koristiti za neke druge aktivnosti SPOS-a, ali takvu priliku ne smemo propustiti.

IO SPOS-a je itekako razmatrao problem poklapanja sa savetovanjem SPOV-a, ali nismo imali izbora, pa su i članovi IO SPOS-a iz Vojvodine na kraju glasali za ovaj termin kao jedini mogući, te je odluka doneta jednoglasno, jer su videli da drugog rešenja nemamo. Nismo to videli kao poseban problem, jer podsećamo da je u istoriji savetovanje SPOV-a održavano čak i 1. marta, a da se ne bi poklopilo sa IX Državnim pčelarskim sajmom naredne godine bi trebalo da se održi 25. februara, što je tek 4 dana ranije od navedenog termina (1. mart) koji ranijih godina niko u SPOV-u nije video kao problem. Poslednji put je savetovanje SPOV-a održano 1. marta upravo pre samo dve godine, tj. 1. marta 2014. godine (a iste godine je SPOS-ov sajam održan nedelju dana kasnije, 7. i 8. marta, baš zato da se ne bi poklopio sa savetovanjem SPOV-a, te se isti raspored ove dve naše važne manifestacije ove godine savršeno kopira, samo što se obe manifestacije pomeraju unapred za samo 4 dana). Ne vidimo u tih 4 dana nikakav problem, a postići ćemo željeni efekat, da ostvarimo dobre preduslove za kvalitetnu promociju Srbije kao mogućeg domaćina Apimondije 2021. godine. Da je termin 25. i 26. februar bio slobodan na Beogradskom sajmu, SPOS bi ga sigurno izabrao, ali na žalost nije.

Zato i nema razloga za ljutnju, posebno ne za neke teorije zavere jer je ovde određivanje termina bilo bukvalno iznuđeno, i jednostavno se nameće rešenje da se obe manifestacije održe kao i 2014. godine, sa 4 dana pomeranja unapred, i svi problemi time će biti rešeni.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien