SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

IO SPOS-a RAZMATRAO POSTUPKE DEJANA MARKOVIĆADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.295

Danas je IO SPOS-a razmatrao postupke Dejana Markovića, dosadašnjeg predsednika Odbora za zaštitu pčela SPOS-a.

Njegovi postupci razmatrani su po DVA osnova, po vremenu događanja. Iako je uredno pozvan na današnji sastanak IO SPOS-a kako bi obrazložio svoje postupke, i to pisanim putem (potpisao povratnicu), Dejan Marković se nije pojavio na današnjem sastanku IO SPOS-a.

Naime, još 18. jula 2016. godine, Udruženje pčelara „Zlatarka“ iz Nove Varoši uputilo je Sudu časti SPOS-a Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i izricanje mere odgovornosti prema Marković S. Dejanu iz Jagodine, predsedniku Odbora za zaštitu pčela SPOS-a zbog niza uvreda upućenih članu ovog udruženja Đoki Zečeviću, koga je nazvao „klošarem sa Zlatara“  a evo i preciznog navoda „Mnogo si bre Đoko klošar… Baš si klošar. Tako ću te od sada zvati među ljude Đoka klošar sa planine Zlatara“, navodeći da je prekršen pčelarski kodeks usvojen od strane Skupštine SPOS-a prema kome pčelarima moraju biti tuđe: krađe, tuče, razna podmetanja i laži, stvaranje razdora u pčelarskoj organizaciji i među pčelarima. Kao dokaz priložene su poruke sa internet foruma.

Sud časti SPOS-a doneo je jednoglasnu odluku da, na osnovu člana 62. Statuta SPOS-a, Dejanu Markoviću izrekne disciplinsku meru OPOMENA za učinjenu povredu iz člana 11. Pčelarskog kodeksa zbog javne uvrede pomenutog pčelara SPOS-a. Obe strane u sporu mogu uložiti prigovor na odluku Suda časti, Izvršnom odboru SPOS-a u roku od 15 dana od dana uručenja ove odluke.

Sud časti sastavio je i jedan zvanični predlog Izvršnom odboru SPOS-a kojim je predložio IO SPOS-a da razmotri da li je ovakvo ponašanje u skladu sa politikom Saveza ili ne, te da odluči da li da razreši Dejana Markovića funkcije predsednika Odbora za zaštitu pčela SPOS-a.

Drugi osnov za razmatranje postupaka Dejana Markovića bile su salve neistina iznetih na internetu počev od 31. jula do danas (OVDE). Izvršni odbor SPOS-a pokazao je jedinstven stav da su takvi postupci iznošenja neistina od strane Dejana Markovića nedopustivi. Nakon duže iscrpne diskusije, prešlo se na glasanje po oba predloga Suda časti, ali uzimajući oba postupka Dejana Markovića u razmatranje, i po pitanju njegovih uvreda prema članu UP „Zlatarka“ iz Nove Varoši, i po pitanju njegovih postupaka nakon 31. jula  2016. godine.

Za prvi predlog Suda časti, Izvršni odbor je glasao jednoglasno, te je odlučeno da takvo ponašanje Dejana Markovića nije u skladu sa politikom SPOS-a.

Za drugi predlog Suda časti, Izvršni odbor je glasao jednoglasno, i razrešio je (smenio) Dejana Markovića sa funkcije predsednika Odbora za zaštitu pčela. U posebnom glasanju on je smenjen i sa funkcije predsednika Upravnog odbora Fondacije „Sačuvajmo pčele Saveza pčelarskih organizacija Srbije“.

IO SPOS-a doneo je odluku da Dejana Markovića, do izbora novog predsednika Odbora za zaštitu pčela SPOS-a, zameni jedan od postojećih članova Odbora za zaštitu pčela SPOS-a, Vladimir Kovačević iz Kikinde, koji će biti v.d. predsednik Odbora. Sastav Odbora za zaštitu pčela SPOS-a nije promenjen.

IO SPOS-a doneo je odluku da funkciju predsednika Upravnog odbora Fondacije „Sačuvajmo pčele Saveza pčelarskih organizacija Srbije“ obavlja Damljan Dramlić iz Lučana, član IO SPOS-a.

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien