SPOS logo
 • 18
 • 18
 • 18
 • 18
 • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PROBLEMI SA KOMPANIJOM DELTA OKO OPRAŠIVANJA PČELAMADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 24.439

SPOS je dobio obaveštenje od Udruženja pčelara „Čelar“ iz Čelareva oko problema koji su nastali sa kompanijom Delta vezano za oprašivanje pčelama. Dopis prenosimo ovde u celosti.

 

PREDMET:  Obaveštenje u vezi problema oko oprašivanja u kompaniji Delta

 

Poštovani, obaveštavamo Vas da se Udruženje „Čelar“ Čelarevo susrelo sa problemom u saradnji sa kompanijom Delta u vezi oprašivanja u voćnjaku u Čelarevu.  

Rukovodstvo kompanije Delta iz Čelareva danas (26. mart) je ponovo uputilo poziv predsedniku Udruženja „Čelar“ Čelarevo na razgovor. Tema razgovora i ovog puta bila je odlazak pčelara na oprašivanje jabuka.

Rukovodstvo nije bilo spremno na konstruktivan, partnerski razgovor kojim bi se, na oobostrano zadovoljstvo, postigao dogovor. Njihova namera je bila da izvrše pritisak na mene kao predsednika, da pčelari odustanu od svojih zahteva i da dođu u voćnjak.

Kao predstavnik članova udruženja, ja mogu da zastupam samo stavove, koje su članovi jednoglasno usvojili, sa čime je rukovodstvo Delte već bilo pismenim putem obavešteno. (U prilogu vam dostavljamo dopis koji smo uputili rukovodstvu Delta u Čelarevu). Nezadovoljni, jer nisu uspeli u svojoj nameri, prešli su na verbalno vređanje i ja sam izbačen iz njihove kancelarije uz najprizemnije uvrede.

Udruženje pčelara sarađuje sa kompanijom Delata već duži niz godina. Pčelari ni jedne godine nisu bili zadovoljni odnosom rukovodstva prema njima kao i uslovima pod kojim su dolazili. Pri tom nije novac jedini uzrok tog nezadovoljstva.

 1. Na početku saradnje usmeni dogovor (nismo potpisivali ugovore na početku saradnje) je bio da se neće obavljati prskanje voćnjaka dok su pčele u njemu. To nije bilo ispoštovano. Ćutke smo preko toga prešli.
 2. Kad su počeli da daju ugovore pčelarima, u članu 6 navedeno je da će se prskanje obavljati samo noću. Pristali smo i na to. Ne samo da ovo nisu ispoštovali nego su prskali i danju pri tom prskajući i pčelare koji su se zatekli u voćnjaku, pored svojih pčela. Pčelari su bili okupani atomizerima. Njima je to bilo smešno.
 3. Ugovori su trebali biti potpisani i dostavljeni pčelarima pre odlaska na oprašivanje. Ni jedan jedini put ovo nije ispoštovano. Ugovori su dostavljani 15-30 dana po izlasku iz voćnjaka. I preko ovog smo prešli.
 4. Dogovorenu cenu oprašivanja od 10 evra po košnici, ispoštovali su samo jedne godine a onda su smanjili cenu na 8 evra. I preko ovog smo prešli.
 5. U ugovoru je navedeno da će isplata biti u roku od 15 dana po izlasku iz voćnjaka (član 9 Ugovora) Ni ovo nisu ispoštovali.
 6. Ni u jednom članu Ugovora ne stoji da će se paliti slama u voćnjaku dok su košnice tamo. Slama se palila a mi smo i preko ovoga prešli.

 

Ove godine obavestili su nas usmeno da imaju nameru da prskaju u voćnjaku i danju i da se ne usuđujemo da se žalimo na to.

Ovo bi značilo promenu člana 6 Ugovora od prethodne godine, pod uslovom da ovo uopšte i unesu u isti. Nama nije ni dostavljena verzija Ugovora za ovu 2020. godinu pa smo skloni da sumnjamo da bi se ova promena uopšte i našla u njemu.

Kao što vidite, do sada smo svake godine, nastavljali saradnju sa kompanijom Delta bez obzira na nekorektan odnos koje je rukovodstvo imalo prema nama.

Ovaj put su članovi Udruženja doneli odluku da se ovakvo ponašanje rukovodstva Delte kao i njihovi uslovi ne mogu prihvatiti.

Spremni smo na razgovor, ali kao ravnopravni partneri koji se međusobno uvažavaju i poštuju. Do sada tu spremnost rukovodstvo Delte iz Čelareva nije pokazalo. Ne želimo da nas neko omalovažava, vređa i šikanira.

Prilog 1  primerak Ugovora iz 2019, STRANA 1 i STRANA 2 

 

U Čelarevu dana 25.03.2020                                                        Predsednik Udruženja „Čelar“ Čelarevo

                                                                                                                   Rade Zavišić  

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien