SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PROGRAM ČETVRTOG PČELARSKOG SAJMA JUGOISTOČNOG BALKANADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.250

Na šetalištu Javne ustanove „Sportski objekti“ (pored Sportske hale Grada Vranja) 11. septembra 2021. godine održaće se Četvrti pčelarski sajam jugoistočnog Balkana (Makedonija, Albanija, Bugarska, Grčka, Turska, Crna Gora) u organizaciji SPOS-a, uz podršku Grada Vranja i TO Vranja, a u saradnji sa Društvom pčelara „Matica“ iz Vranja. Ulaz za sve zainteresovane pčelare, kao i za građane – potrošače pčelinjih proizvoda je besplatan. Pored njega, istovremeno i na istom prostoru biće održan i Drugi međunarodni sajam lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja i pčelinjih proizvoda (detaljnije OVDE), koji donosi besplatno izlaganje pčelinjih proizvoda za sve članove SPOS-a. Sajam će otvoriti potpredsednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

 

ČETVRTI PČELARSKI SAJAM 

JUGOISTOČNOG BALKANA

SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM

(Makedonija, Albanija, Bugarska, Grčka, Turska, Crna Gora)

Šetalište pored Sportske hale Grada Vranja

Datum: 11. septembar 2021. godine

Radno vreme: 7-19 sati 

 

 

BESPLATAN ULAZ ZA SVE

OVE GODINE JE STANDARDNI ŠTAND UVEĆAN SA 6 NA 9 KVADRATNIH METARA, ALI ZATO KOTIZACIJA NIJE POVEĆAVANA, ŠTO JE DODATNI POPUST OD JOŠ 33%, ZBOG NEMOGUĆNOSTI OBEZBEĐIVANJA KLASIČNIH ŠTANDOVA KAO U SPORTSKOJ HALI

BESPLATAN PARKING ZA IZLAGAČE I POSETIOCE U DVORIŠTU SPORTSKE HALE

POTPUNO BESPLATNI ŠTANDOVI ZA IZLAGAČE

DO 30% PROMOTIVNOG POPUSTA NA KOTIZACIJU ZA IZLAGAČE 

(NEMA plaćanja 14,4 evra po kvadratu za štandove kao na Državnom pčelarskom sajmu u Beogradu)

 

 

PROGRAM SAJMA:

 

9.00 Početak prodajne izložbe

10.30-11.00 SVEČANO OTVARANJE SAJMA

              – Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković

              – Nebojša Stanojević, predsednik Udruženja za lekovito bilje „Dr Jovan Tucakov“, Sokobanja 

              – Predsednik SPOS-a dr med. Rodoljub Živadinović

              – Potpredsednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović

11.00-11.15 KULTURNO-UMETNIČKI PROGRAM

11.15-11.45 GODINU DANA RADA POGONA ZA PRIKUPLJANJE I PLASMAN MEDA PČELARA SPOS-a „NAŠ MED“ doo, ISKUSTVA I PLANOVI

              – Menadžment Pogona

11.45-13.15 Tema: „TEHNIKA PČELARENJA U USLOVIMA KLIMATSKIH PROMENA: NAČIN PRIPREME PČELA, IZBOR I PRAVILNO ISKORIŠĆENJE PAŠA, VAROA

              Predavač: Dr vet. med. Zlatko Tomljanović, Zagreb, Hrvatska, profesionalni pčelar i šef Odeljenja za savetovanje u pčelarstvu, Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske

19.00 Svečano zatvaranje sajma i prodajne izložbe

              – Predstavnik Grada Vranja dodeliće zahvalnice svim učesnicima, kao i diplome za najlepši štand i najudaljenijeg izlagača

 

 

OSNOVNE INFORMACIJE O SAJMU  

U organizaciji SPOS-a, u subotu, 11. septembra 2021. godine održaće se u Vranju Četvrti pčelarski sajam jugoistočnog Balkana sa međunarodnim učešćem, sa kompleksnim prodajnim, izložbenim, obrazovnim, promotivnim, privrednim i turističkim sadržajem. 
SPOS je u saradnji sa Gradom Vranjem obezbedio da ulaz na sajam i ove godine bude besplatan za sve zainteresovane pčelare i građane. 
Očekujemo veliku posećenost sajma od strane pčelara iz Srbije, Makedonije, Albanije, Grčke, Bugarske, Turske i Crne Gore, jer ovaj deo Balkana jednostavno nema sličnu manifestaciju ovako velikog obima, a naša pčelarska oprema je izuzetnog kvaliteta i korektnih cena. Dosadašnja neverovatno velika poseta Sajmu je to i pokazala. 
Svaki izlagač opreme za pčelarstvo biće dužan da organizatoru neposredno pre početka sajma uruči povlašćeni sajamski cenovnik svih proizvoda, kao i da ga istakne na vidljivom mestu na štandu te da ga strogo poštuje. Podizanje cena tokom održavanja sajma nije dozvoljeno, a ako se dogodi, izlagač neće moći da izlaže na sajmu naredne dve godine, i biće udaljen sa sajma odmah po utvrđivanju prekršaja. Uplatom kotizacije smatra se da ste prihvatili sve uslove objavljene u ovoj informaciji. 
 

 

USLOVI UČEŠĆA NA SAJMU

SPOS je svojim značajnim učešćem u organizaciji sajma, obezbedio znatno povoljnije cene izložbenog prostora od redovnih zbirnih cena važećih na Državnom pčelarskom sajmu u Beogradu, pošto se pokazalo da su sajmovi izuzetna prilika za plasman većih količina meda naših pčelara, plasman opreme po povoljnim cenama za pčelare i posebno za ugovaranje budućih poslova – što je sve učestalija pojava koja izlagačima donosi najveći profit, usled posete velikog broja stranih kupaca pčelarske opreme na veliko. 
Zabranjeno je korišćenje jednog štanda za više izlagača, u suprotnom se nosiocu štanda utvrđuje obaveza da na prvom narednom SPOS-ovom državnom sajmu na kome učestvuje, plati duplo veću kotizaciju SPOS-u, plus što se odmah po utvrđivanju prekršaja udaljava sa sajma. Prodaja van zakupljenog izlagačkog prostora je najstrožije zabranjena, te onaj za koga se utvrdi da se time bavi, takođe je dužan da na prvom narednom SPOS-ovom sajmu na kome učestvuje (bez obzira da li je to sajam u Vranju ili Beogradu), plati duplo veću kotizaciju, plus što se odmah po utvrđivanju prekršaja udaljava sa sajma. Prodaja repromaterijala (satne osnove…) i pčelarske opreme, na štandovima namenjenim prodaji pčelinjih proizvoda i preparata na bazi pčelinjih proizvoda, najstrožije je zabranjena, i oni koji to budu radili odmah će biti udaljeni sa sajma, a takođe su dužni da na prvom narednom SPOS-ovom sajmu na kome učestvuju, plate duplo veću kotizaciju. Kotizacija za izlaganje literature je povlašćena na poseban način. 

Ove godine se Sajam održava na otvorenom prostoru, na šetalištu pored Sportske hale, pa štandovi neće biti istog oblika, u nastavku teksta objasnićemo razliku u odnosu na prethodne godine.

Svaki štand imaće natpis sa imenom firme ili vlasnika, koji je uključen u cenu. 

 

CENOVNIK IZLAGANJA NA SAJMU

(molimo da se prijavite najkasnije do 15. avgusta i tako obezbedite do 30% popusta na kotizaciju)

CENE KOTIZACIJE u dinarima (bez PDV)

(ovo je UKUPNA cena, nema posebnog plaćanja štandova kao u Beogradu)

Redovna cena

– 30% 

PROMOTIVNOG POPUSTA ZA ČETVRTI SAJAM, za uplate do 15. avgusta 2021.

+ 40%

za uplate od 16. avgusta 2021. do početka Sajma / u tom periodu nema garancije da ćete imati obezbeđen štand od organizatora 

Oprema i ostalo (za tezge i štandove do 9 kvadratnih metara)*

18.990

samo

13.293

26.586

Oprema i ostalo (za štandove od 10 do 18 kvadratnih metara)*

24.962

samo

17.473

34.947

Oprema i ostalo (za štandove od 19 do 27 kvadratnih metara)*

45.021 

samo

31.514

63.029   

Pčelinji proizvodi (za firme i nečlanove SPOS-a)*

18.990

samo

13.293

26.586

Pčelinji proizvodi (za članove SPOS-a)*

6.330

0 dinara

(samo u ovoj godini POTPUNO BESPLATNO)

8.862

Literatura (u pisanom i elektronskom obliku)*

1.100

samo

770

1.540

*- cena se uvećava za 10% u slučaju da izlagač na tezgi ili štandu namenjenom prodaji opreme želi da prodaje i pčelinje proizvode (med, polen, propolis, sirovi vosak, perga, matični mleč… ili preparate na bazi pčelinjih proizvoda). Na četvrtom sajmu u Vranju neće biti moguće birati lokaciju štanda, to ćemo možda uvesti od naredne godine. 

Zakup više štandova od strane jednog izlagača jeste dozvoljen, ali štandovi ne mogu biti spojeni jedan sa drugim, već moraju biti razdvojeni. 

Štandovi za pčelinje proizvode ne mogu biti veći od 9 kvadratnih metara.

Ove godine, organizator će obezbediti svakom izlagaču samo 1 štand od 9 kvadratnih metara, koji podrazumeva prostor od 3×3 metra, pokriven krovom, sa jednim stolom dužine 1-2 m. Ako je izlagaču potrebno više, mora sam da obezbedi. Ako izlagač zakupi više od 9 kvadratnih metara, sav prostor koji prevazilazi 9 kvadratnih metara, uređuje sam. Štandovi će biti postavljeni na samoj ivici šetališta, na travnatom prostoru, dok će kupci šetati asfaltiranom stazom.

Ove godine je osnovni štand uvećan sa 6 na 9 kvadratnih metara, ali zato kotizacija nije povećavana, što zapravo znači da je dodatno snižena za 33%, upravo zbog nemogućnosti obezbeđivanja klasičnih štandova kao u Sportskoj hali.

Izlagačima pčelinjih proizvoda koji su članovi SPOS-a ne možemo garantovati dobijanje štanda sa krovom jer ne plaćaju kotizaciju, ali ćemo se maksimalno potruditi da im ipak obezbedimo, ako se steknu uslovi.

 
Nije dozvoljeno zauzimanje prostora van okvira izlagačkog štanda. U slučaju da neko od izlagača to čini, biće odmah udaljen sa sajma. 
Nije dozvoljena prodaja bilo kakvih drugih proizvoda osim pčelinjih (u koje su uključene mešavine i proizvodi na bazi pčelinjih proizvoda), na štandovima za koje je plaćena (odnosno nije naplaćena) povlašćena kotizacija za članove SPOS-a za izlaganje pčelinjih proizvoda i proizvoda na njihovoj bazi. U slučaju da se to dogodi, izlagač će trenutno biti udaljen sa štanda, a takođe je dužan da na prvom narednom SPOS-ovom sajmu na kome učestvuje (bez obzira da li je to sajam u Vranju ili Beogradu), plati duplo veću kotizaciju. Pčelari izlagači – članovi SPOS-a, koji ove godine ne plaćaju ni povlašćenu kotizaciju, moraju biti članovi SPOS-a i u 2020. i u 2021. godini da bi izlagali pod povlašćenim uslovima. 
Svi izlagači su dužni da svoju robu plasiraju na sajmu u skladu sa zakonskim propisima, a u suprotnom sami snose kompletnu zakonsku odgovornost. 

 

PRIJAVA ZA UČEŠĆE

Prijava za učešće na sajmu obavlja se sledećom procedurom. Uplatu izvršite na račun SPOS-a u Poštanskoj štedionici: 200-2361360102033-24, a uplatnicu sa podacima ispisanim na propisanom obrascu (ime i prezime, puna adresa, telefoni, mejl, spisak svega što izlažete, naziv društva pčelara preko koga ste član SPOS-a…) šaljete na adresu SPOS-a sa naznakom “Za sajam u Vranju”. 
Izlagači iz inostranstva plaćaju potpuno istu kotizaciju (u evrima), ali se za uputstva o uplati moraju javiti knjigovođi SPOS-a Jagodi Milenković na telefone (011) 61-28-071, (060) 444-01-24, radnim danom od 9 do 13 sati, ili na mejlove: [email protected] i [email protected] 

 

OSTALO 

Obezbeđeno je: besplatan parking za izlagače i posetioce koji se nalazi odmah pored hale.

Radno vreme sajma je od 7 do 19 sati.

Za potrebe smeštaja i dolaska do Vranja kontaktirati predsednika Društva pčelara „Matica“ iz Vranja Čedomira Mladenovića na telefon 063/8542-898 

 

DOBIJANJE MARKETINŠKOG PROSTORA VAN ŠTANDA 

Dobijanje marketinškog prostora, van štanda izlagača, doplaćuje se SPOS-u uz kotizaciju, 2.100 dinara (+PDV), po metru duže strane reklame, ili 1.700 dinara (+PDV) za reklame čija je duža strana kraća od jednog metra. Izlagač sam izrađuje reklamu, bira mesto za nju i sam je postavlja (u skladu sa bezbednosnim zakonskim propisima). 

 

OBRAZAC PRIJAVE ZA UČEŠĆE NA SAJMU 
 

PRIJAVA ZA UČEŠĆE NA 
ČETVRTOM PČELARSKOM SAJMU JUGOISTOČNOG BALKANA

Ime firme

sa imenom i prezimenom vlasnika:

 

Ime i prezime (za one koji nemaju firmu):

 

Puna adresa:

 

Fiksni telefoni:

 

Mobilni telefoni:

 

Mejl:

 

Naziv društva preko koga ste platili članarinu SPOS-u (za izlagače pčelinjih proizvoda koji nemaju firmu):

 

Visina uplaćene kotizacije SPOS-u:

 

Datum uplate kotizacije SPOS-u:

 

Kvadratura štanda koji zakupljujete:

 

Tekst koji želite da se ispiše na tabli na štandu (to je uglavnom ime vaše firme ili ime i prezime vlasnika) (čitko popunite!)

 

Potpis izlagača:

 

Spisak svega što izlažete:

 

     

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien