SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ПРОИЗВОДЊА МАТИЦА И РОЈЕВА У ДБ КОШНИЦАМА ЗА СОПСТВЕНЕ ПОТРЕБЕDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 5.415

Један диван текст на ову тему објављен је у часопису „Пчелар“ за јун 2008. године. Наишао је на изванредан пријем код пчелара, а аутор је, сада већ покојни доајен српског пчеларства, дипл. инж. Мирко Вилус, чији текстови ће остати генерацијама да уче и науче.

Текст овде објављујемо у целости за чланове СПОС-а, да се стари чланови подсете, а млади науче. 

 

Производња матица и ројева за сопствене потребе

Дипл. инж. Мирко Вилус, Трстеник 

 

Очигледно да је тема „Производња матица и ројева за сопствене потребе“ интересантна за пчеларе практичаре. Тачно је да сам у истоименом тексту (Пчелар за јул 2007. године) рад са ЛР кошницом обрадио нешто детаљније него рад са ДБ кошницом.

Овим путем са задовољством испуњавам жељу већег броја пчелара који пчеларе ДБ кошницама, да ближе објасним поступке које примењујем и препоручујем другима.

Суштина узгоја матица и ројева на обилној паши, без нарушавања сакупљачке снаге друштва, базира се на чињеници да се пчеле обилно хране, лако деле на више друштава и, сходно томе, без обзира на присуство матице на релативно малом растојању, граде матичњаке. Ту чињеницу користе комерцијални произвођачи матица за градњу матичњака (ако нема обилне паше, они друштва обилно хране). На нама, пчеларима-практичарима је да користимо ту особину за одржавање сопственог пчелињака у пуној развојној снази, без нарушавања сабирачке снаге. Принцип реализације код свих настављача је исти. Постоје разлике само у нијансама, као последице разлике у висини плодишних и медишних рамова. Код ДБ кошница, код којих су плодишни и медишни рамови једнаки, поступак је исти као код ЛР кошница. Код ДБ кошнице код које се за медишта користе само полунаставци, ситуација је мало другачија – од пчелара се захтева нешто више ангажовања. 

 

Текст у целости можете прочитати након што се улогујете на сајт СПОС-а помоћу шифре и контролног кода са ИД чланске карте СПОС-а. 

Давање своје шифре и контролног кода трећим лицима, или прослеђивање текстова са заштићеног дела сајта СПОС-а трећим лицима, представља тешко кривично дело, и свако ко то чини биће законски процесуиран. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI DEO VESTI NAMENJEN SAMO ČLANOVIMA SPOS-a, SA DETALJNIJIM INFORMACIJAMA

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien