SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PROJEKAT SPOS-ovog OBJEKTA ZA OTKUP I PAKOVANJE MEDADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 9.779

SPOS je još 2011. godine naručio izradu projekta za izgradnju SPOS-ovog objekta za otkup i pakovanje meda. SPOS ga je ovih godina inače besplatno ustupao svim potencijalnim investitorima i koinvestitorima, jer je za pčelare Srbije dobro da u Srbiji ima što više fabrika za otkup i pakovanje meda, radi razvoja zdravije konkurencije. Namera SPOS-a je da krene i u izgradnju sopstvenog objekta, zato je ovaj projekat i naručen, ali pošto nije bilo sredstava, ove godine se kreće u njihovo pribavljanje, shodno usvojenom četvorogodišnjem programu rada SPOS-a na poslednjoj Skupštini SPOS-a. Ceo projekat objavljujemo javno, a očekuje se usvajanje odluke na predstojećoj sednici IO SPOS-a o slanju Pisma o namerama svim opštinama u Srbiji, gde ćemo zatražiti izjašnjenje o zainteresovanosti i uslovima koji nam se mogu obezbediti, radi smanjivanja troškova, a otvaranja radnih mesta u određenoj opštini.

Već je preliminarno nekoliko opština izrazilo interesovanje, ali će svakako objekat biti građen u opštini koja bude ponudila najbolje uslove, koji će troškove SPOS-a najviše smanjiti. Jer, lokacija i jeste i nije bitna, pošto će troškovi otkupa biti isti na bilo kojoj lokaciji u Srbiji, pošto kamioni moraju da prelaze istovetnu kilometražu da bi sakupljali med isključivo od naših članova, ma gde fabrika bila izgrađena. Matematika je tu jasna.

Sredstva će biti obezbeđena od članarine, projekta kome se nadamo u dogledno vreme, i/ili akcijama zainteresovanih pčelara ili koinvestitora. Cilj je da kakvi god bili izvori finansiranja, bez učešća i saglasnosti SPOS-a ne mogu da se formiraju otkupne cene, kako bismo obezbedili maksimalne moguće cene za pčelare, shodno tržišnim uslovima u datom trenutku. Prioritet su svakako sopstvena sredstva i odgovarajući projekat, ali ako nađemo neko drugo od navedenih rešenja u međuvremenu, nećemo odlagati gradnju. Važno je samo postići osnovni cilj, a to je REALNA tržišna otkupna cena meda, kako više nikada ne bismo bili izloženi ucenama pojedinih otkupljivača meda. Ovo je svakako dugoročni projekat, i svi pčelari SPOS-a moraju predano raditi na njegovom ostvarenju u narednom periodu, jer je to jedino rešenje koje nas može učiniti apsolutno nezavisnim na tržištu.

Evo celog projekta:

PROJEKAT pogona za otkup i pakovanje meda

POGON osnova prizemlja

POGON Osnova sprata

 

Finale-med1 Finale-med2 Finale-med3 Finale-med5 Finale-med6 Finale-med8 Finale-med10

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE