SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ПРОСЛАВЉЕН ЈУБИЛЕЈ 40 ГОДИНА НЕПРЕКИДНОГ РАДА УДРУЖЕЊА ПЧЕЛАРА РАШКАDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.855

Удружење пчелара Рашка је у суботу 24. септембра 2016. године у ресторану ,,Борићи“ у Рашкој прославило свој вредан јубилеј 40 година непрекидног рада удружења.
На прослави је било присутно 70 званица, 50 присутних чланова из удружења и 20 гостију (проф. Ђоко Зечевић, Раде Костадиновић, проф. др Младеновић Мића са сарадницом са пољопривредног факултета БУ, Шљивић Миљко, председник удружења ,,Пештерска матица“ Исмет Селмовић, председник удружења ,,Соко бања“ проф. Зоран Аврамовић са секретаром, председник друштва пчелара ,,Баљевац“ Момир Танасковић са секретаром Милинком Вучетићем) 

Свечаност је почела одавањем поште преминулим члановима удружења минутом ћутања на почетку обраћања секретара удружења Андријанић Стаменка. Након уводног излагања секратара, присутне званице је поздравио председник удружења пчелара Рашка Вујанац Милорад који је својим рефератом упознао присутне званице о историјату удружења и о годинама које су своју круну успеха имале прославом јубилеја. Вујанац је у својем обраћању сликовито приказао тежак пут који су тада млади пчелари окупљени у удружењу а данас старији по годинама и пчеларском стажу морали да прођу и да опстану упркос свим изазовима у циљу опстанка и развоја пчеларства на територији општине Рашка. Данас наше удружење броји 60 чланова, од тога броја 15 је младих пчелара са тенденцијом да се просек старости чланова из године у годину смањује у корист подмађивања удружења планираном сталном едукацијом и формирањем пчеларских тимова који ће радити активно током сезоне у циљу популаризације пчеларства код младих људи, заштите пчела од тровања инсектицидима у току воћарске сезоне, набавком лекова и стална контрола болести код пчела активним радом лабораторије за пчеларство у склопу удружења. Након излагања председника Вујанца на паузи су учешће узела и школаска деца која су у духу пчеларског дана читала песме нашег чувеног пчеларског поете Живојина Жике Стефановића. Уручене су и јубиларна признања удружења : Повеље за организације и заслужне појединце који су дали велики допринос и помоћ за удружење, Дипломе ,,Почасни члан удружења“постхумно, дипломе ,,Почасни члан удружења“ за чланове који се више не баве активно печарством због болести, старости или других обавеза, Дипломе ,,Заслужни пчелар“ за активне чланове који су активним радом постигли запажене резулатате у пчеласртву и у удружењу, Захвалнице заслужним појединцима који су дали свој допринос у пчелрству или у удружењу.
Након тога присутнима су се онратили: заменик председника општине Рашка Гогић Ђорђе, проф. Зечевић Ђоко, проф. др Младеновић Мића који су поздравним речима честитали удружењу значајни јубилеј и евоцирали своје успомене на ранија дружења са члановима удружења приликом долазака и одржаних предавања. 
После званичног дела сви су уживали у свечаном ручку, музици и веселој атмосфери која се тога дана осликавала на лицима свих присутних и лепим утисцима које су понели након завршетка свечаности. 

Списак додељених признања удружења : 

Повеље удружења 

1.   Општина Рашка
2.   ЈСП ,,Стан“ Рашка
3.   Машинска школа ,,Рашка“
4.   РТВ Коперникус Рашка
5.   Савез пчеларских организација Србије
6.   Удружење пчелара ,,Соко бања“ Соко бања
7.   Удружење пчелара ,,Медовина“ Рудо
8.   Друштво пчелара ,,Баљевац“ Баљевац на Ибру
9.   Зечевић Ђоко
10.   Костадиновић Радоје
11.   проф. др Младеновић Мића
12.   проф. др Станимировић Зоран
13.   Шљивић Миљко
14.   доц. др Ћирковић Драган
15.   Васић Звонко – Апи трејд
16.   Миловановић Бојан

Дипломе ,,Почасни члан удружења“ постхумно

1.   Јекић Љубиша 
2.   Беочанин Милош
3.   Ивановић Југослав

Дипломе ,,Почасни члан удружења“

1.   Дуњић Милан
2.   Секулић Радоје
3.   Кнежевић Радован
4.   Каровић Мирољуб
5.   Стефановић Живојин
6.   Вандић Драгомир
7.   Јоловић Селимир
8.   Караџић Томислав
9.   Стојановић Слободан
10.   Терзић Душан

Дипломе ,,Заслужни пчелар“

1.   Вујанац Милорад 
2.   Андријанић Стаменко
3.   Милићевић Иван
4.   Пејић Војислав
5.   Перовић Михаило
6.   Михајловић Братислав
7.   Мојовић Родољуб
8.   Здравковић Лазар
9.   Дугалић Љубиша
10.   Милосављевић Милош
11.   Чорбић Миодраг
12.   Станишић Драгиша
13.   Пејдановски Андо
14.   Кузмановић Зоран
15.   Миљковић Милутин
16.   Андријанић Драгољуб
17.   Миловановић Миодраг
18.   Милосављевић Томислав

Захвалнице

1.   Миленковић Гојко
2.   Живковић Радиша
3.   Томовић Зоран
4.   Зечевић Станимир
5.   Пантић Микица
6.   Филиповић Хранислав   
7.   Перовић Југослав
8.   Луковић Велимир
9.   Глукчевић Томислав
10.   Вујанац Надица
11.   Зечевић Бранко

Све фотографије са прославе можете погледати  https://www.facebook.com/pcelari.raska/photos/?tab=album&album_id=520949998102308

За удружење пчелара Рашка извештај припремио Бранко Зечевић

 

Raska

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE