SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

XXIII KONFERENCIJA O KVALITETU U SUTOMORUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.416

JUGOINSPEKT BEOGRAD a.d. i JUQS su suštinski pokretači unapređenja sistema kvaliteta na prostorima celog Balkana. JUGOINSPEKT poseduje specijalizovane laboratorije za ispitivanje namirnica, između ostalog I meda. U prilog tome govori i dugogodišnja saradnja sa institucijama u oblasti kvaliteta, kao i veliki broj korisnika usluga Jugoinspekta i JUQS. Prva Koferencija o kvalitetu, u organizaciji Jugoinspekta i JUQS je održana 1990. godine. Dana 12, 13. i 14. septembra 2016. godine u HTP TREND KORALI AD – Sutomore održana je XXIII Koferencija o kvalitetu i time je obeležena 67. godina u funkciji kontinuiranog poboljšanja kvaliteta, kako na prostorima Srbije, tako i u zemljama iz okruženja.

JI BG JI Control JU QS

Tematska sadržina ovog skupa, pod nazivom “KVALITET, OSNOV ZA PRIVREDNI I REGIONALNI RAZVOJ”, motivisana je i inspirisana činjenicom da svaki privredni iskorak napred mora biti prilagođen razvojnim tokovima u regionu i mora ih na održiv način ispratiti. Zato je cilj svih radova koji su prezentovani na Koferenciji, da ponude obilje svežih i novih informacija, na kojima će realno biti zasnovana ideja rešenja za unapređenje privrede i ostvarivanje boljih proizvodnih rezultata. Svako iskustvo I saznanje koje su kopetentni predavači podelili sa širim auditorijumom u vidu originalnih naučnih radova , ima za cilj da istakne koliko je neophodno i od važnosti obezbediti kvalitet, jer je samo takvim pristupom moguće samo takvim pristupom u potpunosti zahteve konkurentnog I jedinstvenog tržišta. To znači da se u cilju što bolje regionalne saradnje, iz koje proističe i brži razvoj moraju usvojiti mere koje obezbeđuju trgovinu bez nepotrebnih prepreka, vodeći pri tome računa da se na tržište stavljaju kvalitetni I bezbedni proizvodi.

I ove godine, stručni odbor Koferencije odabrao je priznate stručnjake iz matičnih oblasti, koji su svojim odzivom ukazali izuzetno poštovanje, profesionalnu pažnju i veliku čast. Koferenciju je otvorio generalni direktor JUGOINSPEKT BEOGRAD AD Veselin Timotijević, prisutne pozdravili Zoran Bingulac ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori i Ranko Nikolić direktor Akreditacionog tijela Crne Gore. Pored opširnog Zbornika radova, kroz prezentacije, radove istaknutih predavača. Ivan Smajlović, SG Isoteck održao je predavanje MOGUĆNOSTI I IZAZOVI U DETEKCIJI FALSIFIKATA MEDA KORIŠĆENJEM IZOTOPSKIH METODA ANALIZE tema na kojoj je pored Ivana Smajlovi’a radio tim sastavljen od Mirko Glavanović, Uroš Gašić, Nikola Stevanović, Živoslav Tešić, Dušanka Opsenica Milojković.

Apstrakt izlaganja Ivana Smajlovića: Preko 70% meda na zvaničnom tržištu Srbije je falsifikat! Nakon mnogobrojnih kontrola meda u proteklom periodu i detektovanju velikog procenta falsifikata postalo je više nego nužno da se ovom problem priđe sistemski i najzad krene u njegovo rešavanje i zaštite krajnji potrošači i legalni pčelari od damping efekta koji na domaćem tržištu stvaraju falsifikovani proizvodi. Izlaganje Ivana Smajlovića pa i samo istraživanje se bavi mogućnostima i izazovima u detekciji falsifikata meda korišćenjem izotopskih metoda analize. U delu zaključka gospodin Smajlović je istakao da današnje analitičke metode su pokazale da je definitivno moguće detektovati sve vrste prevara za med. Takođe je činjenica da je srpsko tržište meda haotično ipreplavljeno svakavim vrstama falsifikata. Ovo daje lošu sliku Srbije kao države, jer utiče i na smanjeni izvoz i nepoštovanje ino-partnera u legalnost domaćih pčelara. Rešenje problema postoji naročito što je Srbija dobila prvu izotopsku forenzičku laboratoriju za ispitivanje autentičnosti prhrambenih proizvoda na Inovacionom centru Hemijskog fakulteta u Beogradu sa kopetentnim i specijalizovanim naučnim kadrom obučenim da radi na pomenutoj instrumentalnoj IRMS tehnici.

Savez pčelarskih organizacija Srbije se sa velikim zadovoljstvom odazvao pozivu na Konferenciju i uzeo aktivno učešće prisustvom dva člana IO SPOS-a, Tatjanom Mrdak i Dejanom Miloševićem. Posebnu zahvalnost dugujemo Predsedniku Programskog odbora Lazaru Iliću, dipl.inž.tehn. na konstruktivnim uputstvima, preporukama. XXIII Konferencija pod nazivom “KVALITET, OSNOV ZA PRIVREDNI I REGIONALNI RAZVOJ”, je opravdala očekivanja i nama kao učesnicima pružila osećaj korisne razmene informacija, uz mogućnost efikasne implementacije u praksi.

 

Koristeći se delom informacija iz Zbornika radova izveštaj priredili članovi IO SPOS-a Tatjana Mrdak i Dejan Milošević

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien