SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PRVI SASTANAK U MINISTARSTVU SAOBRAĆAJA OKO REGISTRACIJE PČELARSKIH VOZILADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.321

Kako su ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećali pčelarima prethodnih dana (OVDE), do kraja aprila bi trebalo da bude završen rad na usaglašavanju stavova nadležnih sa SPOS-om oko registracije pčelarskih vozila. U rešavanju ovog problema imamo i punu podršku predsednice Vlade Ane Brnabić. Dana 11. aprila je u Agenciji za bezbednost saobraćaja održan prvi sastanak na tu temu (OVDE). U sredu 17. aprila popodne održan je i prvi sastanak u Ministarstvu saobraćaja oko rešavanja problema registracije pčelarskih vozila.

Sastanku je u ime Ministarstva saobraćaja prisustvovala Olivera Stević Ledenčan, dipl. inž. saobraćaja, rukovodilac Grupe za bezbednost saobraćaja, iz Sektora za drumski transport, puteve i bezbednost saobraćaja, sa svojim najbližim saradnicima. Ispred Ministarstva poljoprivrede prisustvovao je Radivoj Nadlački, posebni savetnik ministra poljoprivrede. Ispred Agencije za bezbednost saobraćaja prisustvovao je pomoćnik direktora Agnecije, koji je i načelnik sektora za vozila, Milan Petrović. Ispred SPOS-a prisustvovali su predsednik i zamenik predsednika SPOS-a. Zahvaljujemo se svim učesnicima sastanka na konstruktivnom dijalogu usmerenom ka rešavanju ovog velikog problema srpskog pčelarstva. 

Glavni utisak sa sastanka je da su sve strane složne da ovaj problem mora da se reši, i da je dobra volja „na stolu“, jedino nije sigurno da će to tehnički moći da se završi do kraja aprila, ali očekujemo da se dotle usaglasimo u svemu. Delegacija SPOS-a objasnila je sve razloge za naše zahteve za usaglašavanjem naših propisa sa drugim državama EU, i koliko će rešenje ovog problema unaprediti razvoj pčelarstva, koji je jedina grana srpske poljoprivrede koja kroz samozapošljavanje može da upošljava nove ljude, ali i koliko će doprineti povećanju količina meda za izvoz, i praktično dupliranje količina izveženog meda, ako se regulativom ohrabre pčelari da nabavljaju vozila za transport košnica na pčelinju pašu. Jer, trenutno 42% pčelara SPOS-a seli košnice pčela, a cilj je da se u najkraćem roku taj broj duplira, čime bi dalje porastao i broj košnica u Srbiji, kao i dobijenog meda. 

Što se tiče omogućavanja registracije bilo koje vrste teretnih vozila (kamioni, prikolice, kombi i pikap vozila, tj. sva vozila koja su zvanično teretna) ne očekujemo veće probleme, mada ih ima (pre svega po pitanju cene osiguranja), jer se u razgovoru došlo do rešenja koje se čini mogućim, ali je potrebno da prođe pravnu recenziju, kako ne bi nešto promaklo. Za sada javno ne bismo govorili o tome, dok se ne potvrdi da je sve o čemu se razgovaralo zaista i moguće, ali rešenje će se svakako naći. Ono što se može odmah reći jeste da se tim vozilima neće smeti prevoziti bilo šta sem košnica pčela, pčelarskog pribora i opreme, i pčelinjih proizvoda! U suprotnom, ako želite da vozite i nešto drugo van navedenog, vozilo ćete morati da registrujete po redovnoj proceduri. Ministarstvo poljoprivrede je preuzelo na sebe obavezu da hitno organizuje sastanak sa osiguravajućim kućama, kako bi se problem cene polise osiguranja rešio sistemski. 

Što se tiče vozila koja su do sada registrovana kao vozila za prevoz pčela (sa ugrađenim košnicama), tu ima mnogo problema tehničke prirode, ali i lične prirode, jer su uočene razlike između različitih operatera na različitim ili čak istim tehničkim pregledima, jer propise tumače kako oni smatraju da treba, a ne onako kako piše. Zaključeno je, kao i na prethodnom sastanku, da to ne sme da se događa, i da se sa time treba izboriti na sledeći način. Član 29. Pravilnika o tehničkom pregledu vozila kaže da se vozila koja ne ispunjavaju uslove moraju evidentirati, a izdavanje Izveštaja o utvrđenom stanju vozila vrši se kada stranka to ZAHTEVA. U napomeni se OBAVEZNO moraju navesti RAZLOZI zbog kojih tehnički pregled nije vršen ili nije izvršen u celosti! Nakon toga, stranka ima tri dana da problem reši i ponovo dođe na tehnički pregled da ga ne bi ponovo platila. Međutim, ako smatrate da ste oštećeni, sa tim Izveštajem odmah idete u saobraćajnu policiju i žalite se, a inspekcija će posetiti tehnički pregled i utvrditi da li on nešto ne radi shodno propisima. To je jedini način da se ovakvi problemi reše, i tu nadležni državni organi stoje stalno na raspolaganju, kako bi se sprečavala različita tumačenja propisa na različitim tehničkim pregledima. Jer, mnogi na tehničkim pregledima nisu najbolje upoznati sa propisima, a stalno su pod raznim kontrolama te im preti zatvaranje ako pogreše, i iz tih razloga često primenjuju regoroznije odredbe od propisanih, u svim slučajevima gde njihovo tumačenje propisa nije dovoljno sigurno. Zato iskoristite ovu zakonsku odredbu i izborite se za svoja prava. 

U celom tom poslu, Agencija za bezbednost saobraćaja stoji nam na raspolaganju. Proteklih dana veoma mali broj pčelara je poslao broj šasije na proveru preko SPOS-a, što verovatno znači i da se broj problema na tehničkim pregledima smanjio, ili jednostavno zbog aktuelnih obaveza na pčelinjacima nisu stigli da vide vest i pošalju. Na sastanku je dogovoreno da se pčelarima da duži i konkretni rok da prijave sve probleme oko atesta. Jer, tu zaista postoje brojni tehnički problemi. Najpre, postoji i određeni broj falsifikovanih atesta. Dalje, u prethodnom periodu zbog prevarnih radnji na mnogim tehničkim pregledima registrovana su vozila kao pčelarska a uopšte nisu imala ateste. Agencija za bezbednost saobraćaja poseduje bazu svih atesta, ali ona nije kompletna. Znači, tamo se samo vidi da je neko vozilo atestirano, ali se ne zna ŠTA je atestirano (možda samo kuka, ili celo vozilo, to se shodno toj bazi ne može znati, i to je problem). Jer, čak i da vas ima u bazi, i čak da vam Agencija izda potvrdu da vas ima u bazi, to praktično neće značiti ništa, jer sa tim dokumentom ne možete registrovati vozilo, kada se ne zna šta je atestirano, pa je ipak zaključeno da ta potvrda ne bi imala praktičnu svrhu. Da ne govorimo o tome da u saobraćaju na zahtev službenog lica po zakonu morate pokazati atest, što znači da atest mora stalno da bude prisutan u vozilu. Ako ga nemate, u prekršaju ste. Prema tome, ako vam kuća koja vam je izdala atest ne može izdati kopiju, shodno zakonu ste u obavezi da vozilo ponovo atestirate. Agencija za bezbednost saobraćaja pomoći će po tom pitanju tako što će davati saglasnost da se atestiranje obavlja na terenu, kako pčelari ne bi vozili pčele na mesto atestiranja. 

I dalje, u svakom trenutku možete proveriti da li je vaš atest koji ste nekada imali falsifikat ili je pravi, tako što ćete poslati mejl SPOS-u. Potrebno je da SPOS-u prosledite svoje lične podatke da znamo ko je zahtev poslao, a što se tiče vozila, prosledite ISKLJUČIVO SAMO KOMPLETAN BROJ ŠASIJE (sa slovima) i ništa drugo, jer broj šasije kod vozila ima isti značaj kao JMBG kod ljudi, te će Agencija jako ekspeditivno obaviti proveru u svojoj bazi podataka, a vi ćete dobiti povratnu informaciju preko SPOS-a. Svoj zahtev šaljite na mejl [email protected] ili na telefon 060/444-08-08. Najbolje je da to učinite mejlom ili SMS porukom, kako ne bi došlo do greške u ispisivanju broja šasije. 

Takođe je na sastanku dogovoreno da se pčelari pozovu da HITNO dostave podatke o tome da uopšte imaju neko vozilo koje je registrovano kao pčelarsko u prethodnom periodu, kako bi se napravila kompletna baza pčelarskih vozila, i tako lakše našle mogućnosti da im se pomogne prilikom registracije od strane Agencije za bezbednost saobraćaja. Rok za slanje informacija je 15. maj. U mejlu ([email protected]) ili dopisu, potrebno je da navedete sve podatke o vašem vozilu, sve vaše lične podatke, i da naglasite da li imate atest (onda pošaljite kopije ili skenove atesta) ili ste ga izgubili. Postoji i mogućnost da atest uopšte nemate jer nikad nije urađen, pa i za ta vozila šaljite podatke, kako bi vam se pomoglo da atestirate vaše vozilo. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien