SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

RAD OPERATIVNOG TIMA ZA SUZBIJANjE KRAĐA PČELA U 2018.Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.181

Operativnom timu u 2018. godini prijavljena je krađa 140 košnica, što je uredno prijavljeno i teritorijalnim policijskim stanicama i Operativnom timu, i oštećenje prevrtanjem oko 110 košnica, a nije bilo velikih krađa po visini štete (kamiona, kontejnera), kao što je to bio slučaj 2017. godine.

Dosta prijava ima sa suncokreta gde su krali i košnice i nastavke sa medom. Karakteristično za ovu godinu je krađa legla i matice sa pripadajućim ramovima (Vršac, Vranje, Beograd…).
Dana 3. novembra održan je u Beogradu radni sastanak sa advokatima SPOS-a. Informisani su o načinu i funkcionisanju rada i delovanja Operativnog tima, prezentovani su im karakteristični slučajevi, obavljena je priprema za predmete koji su u fazi predkrivičnog postupka, koje vodi tužilaštvo u Pančevu (dva predmeta) i Beogradu (jedan predmet). Većina oštećenih iz navedenih slučajeva je dostavila punomoćje advokatima. Dogovoren je brzi način komunikacije i dalja tesna saradnja. Svi članovi Operativnog tima biće dostupni advokatima u pružanju operativne pomoći (pojašnjenje oko načina izvršenja, načina otkrivanja i rasvetljavanja krađe), kao i drugih vidova pomoći koji su od značaja za sam proces.
Dana 17. novembra održan je u Novom Sadu sastanak članova Operativnog tima u organizaciji PD „Jovan Živanović“. Formiran je lokalni Operativni tim „Novi Sad – Fruška Gora“.
Dana 2. decembra održana je u Nišu tribina Operativnog tima i pokrenut je postupak za formiranje lokalnog tima u organizaciji Regionalne asocijacije pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije.
Plan za nastupajuću pčelarsku sezonu: edukacija pčelara „Šta i kako uraditi kada se primeti krađa“; u okviru zimskih predavanja i debatnih klubova, informisati članove društva o radu operativnog tima i posebno pojasniti šta član SPOS-a dobija kao pomoć i podršku u ovakvim nesrećnim slučajevima krađa; organizovati lokalne timove u istočnom, centralnom i zapadnom delu Srbije; u toku je priprema brošure o tome šta uraditi kada se primeti krađa pčela; očekuje se završetak sudski procesuiranih predmeta, u kojima je 7 oštećenih pčelara dalo izjave tužilaštvima, a mnogima su košnice pronađene u rekordnom roku. Jedan oštećeni pčelar dobio je pravosnažnu presudu, radi se na obeštećenju prinudnom naplatom.
Sa velikom nadom i izrazitim elanom ulazimo u 2019. godinu, apsolutno strukturno i organizaciono spremni za završetak svih započetih aktivnosti, posebno istorijskog projekta gradnje Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo! Idemo dalje!

Šef Operativnog tima, 

Radivoje Stojanović 

Sve o Operativnom timu pročitajte OVDE 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien