SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

РАДЕ КОСТАДИНОВИЋ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ ЗА ПЧЕЛАРЕ РАШКЕDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.204

У организацији удружења пчелара ,,Рашка“, предавање за пчеларе одржао је предавач Савеза пчеларских организација Србије Раде Костадиновић у пуној сали СО Рашка.

Како је и најављено, предавач је одржао предавање на две теме: 

  1. Пролећни развој и припрема пчелињих заједноца за главну пашу и 
  2. Пакетни ројеви.

Општинска сала је била испуњена заинтересованим пчеларима. На предавњу су били прусутни председници удружења пчелара из Новог Пазара и Баљевца на чему смо им веома захвални као добрим комшијама и колегама.
Пре почетка предавања предавач Раде Костадиновић је дао кратак интервју за локалну телевизију Коперникус Рашка, која је касније снимила целокупну тему првог предавања. Одмах затим кратку изјаву је дао и председник удружења пчелара ,,Рашка“. 
Након тога се прешло на радни део. У кратком извештају нови председник удружења Зечевић Бранко је обавестио присутне чланове да је удружење на својој изборној Скупштини одржаној 24.12.2016. године изабрало своје ново руководство. Захвалио се и на доласку бившем председнику удружења Милораду Вујанцу и секретару удружења Андријанић Стаменку који су на тај начин потврдили добру пчеларску праксу да старо руководство даје пуну подршку новом руководству у даљем раду. 
Пчелари су обавештени и о новим начину рада удружења који ће за свој циљ имати да чланови убудуће имају све погодности и предности у односу на остале пчеларе који нису чланови. Чланови су исто тако обавештени да је општина Рашка одобрила одлазак заинтересованим члановима бесплатан одлазак на 9. Државни пчеларски сајам у Београду који је планиран за 4.март и с’тим у вези је од данас и актвиран списак за уписивање. 
Након обраћања председника удружења, члановима се обратио нови секретар удружења Кнежевић Милорад који је чланове детаљно обавестио о критеријумима за испуњење погодности за набављање репроматеријала за чланове. 
Након тога реч је узео предавач Раде Костадиновић који се у уводном делу захвалио удружењу на добро организованом предавњу а присутним пчеларима на доласку. 
У оквиру прве теме пчеларима је презентован календар рада на пчелињаку у фебрурару, марту и априлу месецу који за циљ има припрему пчелињих заједница за главну пашу у мају месецу. 
Након тога заинтересовани пчелари су имали могућност да поставе питања на презентовану тему. 
У оквиру друге теме предавач је говорио о начинима добијања пакетних ројева, њихове куповине, начину безбедног транспорта и сигурног збрињавања у новој кошници. Заинтересовани пчелари су након постављених питања добијали детаљне одговоре како би ризик куповине пакетних ројева био минималан а новоформирана друштва на најбољи могући начин збринута и узимњена како би следеће године била продуктивна друштва.   

Овом приликом у своје лично име и у име удружења пчелара ,,Рашка“ желим да се захвалим свима на доласку а предавачу Костадиновић Раду успешан даљи рад на познатој пчеларској фарми Јевтића код Опарића и наставак одржавања одличних предавања за пчеларе а данашње предавање ће пчеларима остати засигурно у дугом и лепом сећању. 

 Бранко Зечевић.
У Рашки 06.02.2017. године.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien