SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SKUPŠTINA DP „SLATINA“ IZ SLATINEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 977

Dana 5. februara 2017. godine održana je redovna Skupština Društva pčelara „Slatina“ iz Slatine kod Bora.

Skupštinom je predsedavao Nebojša Buzej, predsednik Skupštine i predsednik Izvršnog odbora DP „Slatina“. Na dnevnom redu bili su izveštaji o radu i finansijskom poslovanju za 2016. godinu, kao i plan rada i finansijski plan za 2017. godinu.

Na samom početku rada Skupštine, predsednik Buzej je pozdravio sve prisutne pčelare i sve goste na Skupštini, medju kojima su bili predstavnici Pčelarskih udruženja „Albina“ Bor, „Grljan“ iz Grljana, „Timok“ iz Zaječara, kao i g-din Slavko Luković član IO SPOS-a i predsednik pčelarskog društva „Hajduk Veljko“ iz Negotina, koji se odmah i obratio prisutnima. G-din Luković je pozdravio sve prisutne pčelare i goste u  njegovo lično ime i u ime predsednika SPOS-a, g-dina Rodoljuba Živadinovića, a zatim govorio o aktuelnom radu u SPOS-u. Posebno se osvrnuo na borbu protiv falsifikovanog meda i izgradnju pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-а.

Redovna godišnja Skupština društva pčelara je prilika kada se sumiraju rezultati i daje ocena kako je udruženje radilo.

U 2016. godini najveća pažnja poklonjena je stručnom usavršavanju i dopuni znanja pčelara. Organizovana su četiri predavanja sa šest predavača SPOS-a na kojima je uvek bilo preko 50 pčelara.

Organizovali smo:

  • odlazak pčelara na Državni Sajam pčelarstva u Beograd,
  • odlazak pčelara i meštana Slatine na Medjunarodni poljoprivredni sajam u Novi Sad
  • odlazak pčelara na jesenji Sajam pčelarstva na Tašmajdan.

 

U našem programu rada za 2016. godinu, kao programski zadatak stajalo je i organizacija jednog putovanja u neku od zamalja Evropske unije, upoznavanje sa njihovim načinom pčelarenja i sa njihovim zakonima o pčelarstvu. To smo uspeli da organizujemo za sve pčelare u borskoj opštini, a realizacija će biti 11. februara 2017. godine, posetom Medjunarodnom sajmu pčelarstva Pleven u Bugarskoj.

Ponos naših aktivnosti i rada je organizacija Treće pčelarske izložbe, 28. avgusta. To je prilika da se pčelari iz cele borske opštine, a i šire, okupe na jednom mestu, da dopune pčelarsku opremu, ili da kupe novu, a pre svega da se druže i razmene iskustva i da zajedno sumiraju rezultate na kraju pčelarske sezone. Izložba je opravdala sva očekivanja, pa je dobila i podršku lokalene samouprave, kao i šire javnosti.

Saradnja sa drugim pčelarskim udruženjima je na vrlo zavidom nivou. Dobar primer za to je saradnja sa Pčelarskim društvom „Albina“ iz Bora. Naravno da saradnja postoji i sa pčelarskim udruženjem iz Grljana, Zaječara, kao i sa drugim udruženjima na regionu, a i šire.

Saradnja sa savetodavnom poljoprivrednom službom iz Negotina je takodje vrlo dobra i korisna. Rezultat ove sradnje je i predavanje koje smo zajedno organizovali za pčelare i meštane Slatine o bolestima i zaštiti voća i povrća. Oni nas redovno obilaze i informišu o novim i aktuelnim dešavanjima u oblasti pčelarstva, o podsticajima u poljoprivredi, o novim zakonima i o svemu onome što je za nas kao pčelare i poljoprivrednike interesantno.

Podrška mladima i početnicima u pčelarstvu, isto je jedan od prioriteta našeg rada. Mi smo pre dve godine uključili jedan odredjeni broj mladih, koji su počeli da se ozbiljno bave pčelarstvom i oni su sada uvećali broj svojih košnica. Ali to nije dovoljno, tako da ćemo u ovoj godini pokušati da u pčelarstvo uvedemo još nekoliko mladih ljudi i pomoći im u nabavci košnica i rojeva kao i obezbediti stručno usavršavanje.

Važan segment u našem radu je i ekologija gde se mi borimo za zdraviju i čistiju sredinu u kojoj živimo, s obzirom na negativan uticaj RTB-a i Borske Reke na naše mesto, na ljude, životinje, bašte i zdravlje ljudi. Tako smo našim aktivnostima ubrzali mnoge radove u samom selu.

Na početku 2016. godine posetili smo školu u Slatini i deci poklonili med i razne slatkiše. Bilo je to za Svetog Savu ili Savindan i to je postalo tradicionalno, jer smo to uradili i ove godine.

To je, otprilike, sve ono što smo uradili u 2016. godini. Naravno da je moglo i više i bolje.

DP „Slatina“ je postalo prepoznatljivo po svom radu, a rezultat svega toga je i veći broj članova u ovoj godini. To je i najveće priznanje za rad jednog udruženja.

Na Skupštini je bilo prisutno 76 članova Društva i svi izveštaji, kao i planovi za 2017. godinu su jednoglasno usvojeni.

Posle Skupštine održano je predavanje sa temom: prolećeni razvoj pčelinjih zajednica. Nadahnuti Miljko Šljivić, predavač SPOS-a, uspeo je da održi pažnju pčelara puna dva sata.

Druženje pčelara nastavljeno je u prostorijama Doma kulture u Slatini do kasnih večernjih časova.

 

Predsednik DP „Slatina“

Buzej Nebojša

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien