SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

RADNI RUČAK SA MINISTROM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.065

Dana 22. maja, u hotelu Hilton, u organizaciji NALED-a, održan je radni ručak sa ministrom zaštite životne sredine Goranom Trivanom.

SPOS je na skupu predstavljao predsednik SPOS-a dr med. Rodoljub Živadinović. 

Tokom diskusije, predsednik SPOS-a obratio se ministru i izneo podatke o značaju pčela, podsetivši sve prisutne na vrednost koju pčele daju društvu, koja samo kroz oprašivanje gajenih kultura (18 milijardi dinara), daleko prevazilazi godišnji budžet Ministarstva zaštite životne sredine (oko 5,85 milijardi dinara), a ukupna vrednost pčelinjih društava u Srbiji godišnje doprinosi društvenoj zajednici iznosi 159 milijardi dinara! 

Nakon uvodnog dela, govorio je iscrpno o problemu trovanja pčela i zamolio ministra da najpre reši problem tretmana komaraca iz aviona što je u EU zabranjeno, a kod nas značajno ometa razvoj pčelarstva i nanosi ogromne štete. Takođe ga je zamolio da zajedno sa drugim ministarstvima krene u akciju rešavanja problema uvoza nelegalnih pesticida i njihovih nezvaničnih distributera u skoro svim selima Srbije. 

Ministar je odgovorio da problem tretmana iz aviona nije problem, već da je problem što se ne koriste sredstva koja ne smetaju pčelama (biološki preparati), i obećao je da će raditi na rešavanju toga. Što se tiče pesticida, legalnih i nelegalnih, rekao je da odlično zna kakvu štetu nanose našoj prirodnoj sredini, i da se radi na sistemskom rešavanju tih problema. 

Takođe je pozvao predsednika SPOS-a na detaljnije razgovore o svim ovim problemima u njegovom Ministarstvu. 

Zahvaljujemo se ministru na razumevanju, a NALED-u na pruženoj prilici da javno izložimo svoje probleme u oblasti zaštite životne sredine i još jednom istaknemo značaj i vrednost pčela za sve nas. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien