SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

РАЗЈАШЊЕНЕ НЕЈАСНОЋЕ ОКО еАГРАРА НА ТРИБИНИ У НИШУDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 8.199

Као што је и било најављено (www.spos.info/u-nisu-tribina-o-eagraru-i-plasmanu-meda и www.spos.info/ekskluziva-u-nisu-sve-o-novom-elektronskom-nacinu-konkurisanja-za-subvencije), у Нишу је 26. марта 2023. године, одржана трибина о примени система еАграр и могућем начину доласка до бољих цена на велико у пласману меда.

 

У првом делу трибине говорили су државна секретарка Министарства пољопривреде Милица Ђурђевић, директорка УАП (Управа за аграрна плаћања) Сања Даниловић, Срећко Вукашиновић, директор ПССС (Пољопривредна саветодавна стручна служба) у Нишу и Сузана Рашић, саветодавка ПССС у Нишу.

 

Државна секретарка Министарства пољопривреде Милица Ђурђевић је детаљно говорила о новим роковима и новом начину електронског конкурисања за субвенције. Такође, поновила је и да је за субвенције по кошници обезбеђено 1.000.000.000 динара (милијарду динара), што је више него што је исплаћено у 2022. години. 

Директорка УАП (Управа за аграрна плаћања) Сања Даниловић је говорила о најчешћим разлозима неисплаћивања субвенција претходних година и озбиљној и недвосмисленој намери да све субвенције у пољопривреди у наредном периоду буду редовно исплаћиване, а најкасније до краја текуће године.

 

Срећко Вукашиновић, директор ПССС у Нишу је изнео који су најчешћи практични проблеми у приступу систему еАграр и у процедури приступа електронској обнови пољопривредних газдинстава, те са сарадницом Сузаном Рашић, путем презентације практично заједнички демонстрирали унос података и обнову пољопривредног газдинства, користећи налог односно регистровано пољопривредно газдинство председника СПОС-а.

 

Кроз излагања, учесници трибине су објаснили и отклонили бројне недоумице око система еАграр и дали одговоре на бројна конкретна питања присутних пчелара.

 

И гости на трибини и пчелари заједно су закључили да је еАграр неопходан корак напред, који ће свима донети много користи, и држави ради бољег планирања, и пољопривредницима по питању уштеде времена, лакшег слања захтева за субвенције и слично, а да ће се почетне нејасноће лако превазићи. 

 

Велико изненађење и разочарење организатора, па и самих учесника трибине, изазвао је јако мали број пчелара који је дошао на трибину. Трибину, која је планирана и организаована за пчеларе целе Србије, пратило је само 68 пчелара, са подручја Пчињског, Пиротског, Топличког, Зајечарског и Нишавског округа, а трибини је присуствовао и Ђорђе Мркић, председавајући Скупштине СПОС-а из Новог Сада.

 

Упркос томе што су организатори трибине уложили велики труд и искористили своје везе и ауторитет да на трибину позову и да им се одазову функционери са највиших ресорних државних функција, одзив посетилаца није био адекватан томе. Поставља се питање, да ли је огромној већини заиста све јасно и немају проблема у електронској обнови пољопривредних газдинстава, што се не би могло закључити, бар према броју позива председнику СПОС-а и председницима удружења пчелара, који су свакодневни и бројни. Можда је већина њих дала предност неким другим приоритетним обавезама, а проблеме око еАграра оставила да разјасни у директном разговору са споменутим особама, што ће после ове трибине, сасвим сигурно, бити много теже. 

 

На трибини је могло да се чује пуно више него битних новина из рада Министарства, не само по питању еАграра, те су они који нису дошли, заиста много пропустили. 

  

Захваљујемо се нашим гостима из Министарства пољопривреде на предусретљивости и доласку у Ниш, те детаљном објашњењу свих наших недоумица. Заиста су били на висини задатка и много нам помогли! 

 

У другом делу трибине говорио је председник СПОС-а др мед. Родољуб Живадиновић, на тему: „Једини могући пут до боље цене меда на велико“. Нагласио је да СПОС тренутно има три заинтересоване фирме за мед из стандарда квалитета ДПП, које су разумеле његову вредност и желе само њега и то у нашим специјалним теглама. То је велика предност, и позивамо све пчеларе чланове СПОС да под хитно потпишу Уговор о лиценци, како би већ од ове године могли да искористе предности које ДПП доноси. Једини прави предуслов за улаз у ДПП, који данас некоме можда прави проблем у мислима, је поседовање РС броја, што је у сарадњи са државом максимално поједностављено, као ретко где у свету, и више не постоји ниједан пчелар који не може створити предуслове за регистрацију просторија у домаћинству.

Мед из стандарда ДПП постиже вишу цену на тржишту, те не постоји ниједан једини разлог више зашто се не би приступило стандарду квалитета ДПП, осим необјашњиве жеље да се нашкоди самом себи.

 

 

     

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE