SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

RAZOTKRIVENA JOŠ JEDNA KRAĐA KOŠNICA!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.260

U periodu od 5. februara do 5. marta 2018. godine, u ul. Patrijarha Pavla, u neposrednoj blizini železničke stanice Topčider, Ivici Petkoviću ukradeno je 9 LR košnica sa pčelama.

Oštećeni pčelar Ivica u to vreme nije bio član nijednog društva, pa ni SPOSa… Došao je do broja telefona šefa Operativnog tima SPOS-a za suzbijanje krađa pčela, predstavio se i izneo problem i muku koja ga je snašla. Dobio je obaveštenje da članovi Operativnog tima deluju kao spona između pčelara i policijskih službenika, pružaju svu pomoć članovima SPOS-a ali i njemu će pomoći i pokazati kako zajedničkim snagama, aktivnošću savesnih pčelara i članova Operativnog tima može se doći do cilja – pronalazak ukradenih košnica i pronalazak eventualnog izvršioca krivičnog dela.

Svakodnevno je bio na telefonskoj vezi sa šefom Operativnog tima, najpre je dobio uputstvo kako i gde da prijavi krađu, šta mu je potrebno od papira, dokumenata i fotografija. Kada je to odradio prosledio je potvrdu o prijavljenom delu i krenulo je najpre objavom krađe na forumu SPOS-a, informisani su članovi Operativnog tima iz cele Srbije, kontaktirao je DP Beograd i sva okolna udruženja preko savesnih i dobronamernih pčelara.  Obiđeno je nekoliko „zanimljivih lokacija“….

I sam oštećeni je bio aktivan, raspitujući se tokom obilaska terena…

Dana 15. 9.2019. godine, došlo se do određenog podatka koji je rezultirao radošću oštećenog. Sa dva pčelara otišao je na lokaciju i u telefonskom kontaktu sa šefom Operativnog tima preduzele su se dalje aktivnosti: obaveštavanje policije, a zbog prezauzetosti policijskih službenika redovnim službenim zadacima toga dana, dogovor je da se sutradan izvrši prepoznavanje i uz prateću službenu dokumentaciju preuzmu košnice, na opštu žalost bez živih pčela, samo drvenarija koja će biti dokaz u krivičnom postupku, jer su pčele uginule. Dalje pojedinosti neće biti obelodanjene zbog istrage koja bi trebala da bude temeljna kako bi dovela do presude. 

Oštećeni Ivica je uvideo kakvu je pomoć dobio u za njega teškim trenucima tako da smo iz ove akcije dobili jednog novog člana Saveza! 

Ovo je još jedan dokaz da samo zajedno, organizovano, uporno i na pravi način možemo u svim oblastima pčelarstva doći do pravog rezultata! 

EPILOG KRAĐE

Dana 15. septembra, na teritoriji Ripanj-Barajevo pronađeno je oko 20 LR i 1 DB 10 košnica. Molim savesne pčelare da pogledaju fotografije delova navedenih košnica i ukoliko prepoznaju ili znaju pčelare kojima su ukradene LR košnice da ih upute da se jave na 060/344-0192 kako bi ubrzali prepoznavanje i vraćanje.  Postoji mogućnost uništenja i paljenja navedenih delova košnica u cilju prikrivanja krivičnog dela teške krađe. 

Napominjem da su neki delovi prefarbani. 

Radivoje Stojanović
060/344-0192
[email protected]

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien