SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

REDOVNA KONFERENCIJA ZA MEDIJE ODBORA ZA ZAŠTITU PČELA U UPRAVI ZA ZAŠTITU BILJADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.819

Danas je u prostorijama Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede održana redovna prolećna konferencija za medije Odbora za zaštitu pčela SPOS-a, u saradnji sa Upravom za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, gospođom Svetlanom Đurović iz službe za saradnju sa medijima Ministarstva poljoprivrede i portparolom Ministarstva poljoprivrede gospodinom Igorom Grabežom.

Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo je medijsku pokrivenost, a konferencija je održana u prostorijama Uprave za zaštitu bilja, dok je novinska agencija BETA prenela informaciju koju su preuzeli brojni mediji.

Konferenciji su prisustvovali šef Odseka fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede gospodin Nenad Milojević, predsednik Odbora za zaštitu pčela SPOS-a Miloš Bogdanović, i zamenik predsednika SPOS-a Milutin Petrović. Pre konferencije održan je kratak sastanak sa gospodinom Nenadom Milojevićem, šefom fitosanitarne inspekcije, na kome je bilo reči o aktuelnoj situaciji na terenu, o eventualnoj saradnji u pogledu projekta koji je SPOS dobio u organizaciji NALED-a (OVDE), a Nenad Milojević je i naglasio dobru saradnju između Uprave za zaštitu bilja i SPOS-a.

Šef Odseka fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede gospodin Nenad Milojević je istakao da je veoma važno da poljoprivredni proizvođači poštuju Zakon o sredstvima za zaštitu bilja. Takođe je istakao značaj saradnje između voćara, ratara i ostalih poljoprivrednih proizvođača sa pčelarima. Takođe je naglasio da su u slučaju tretiranja komaraca i krpelja lokalne samouprave dužne da pravovremeno obaveste pčelare, da se primenjuju sredstva koja nisu preterano opasna za pčele a da je preporuka da se tretiranja vrše u kasnim večernjim satima.

Predsednik Odbora za zaštitu pčela Miloš Bogdanović istakao je dobru saradnju SPOS-a sa Upravom za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, kao i apel da se prilikom tretiranja uljane repice pre cvetanja koriste sredstva koja nisu dugoročno toksična za pčele, a da se prilikom tretiranja jabuke protiv rutave bube izbegnu hemijska tretiranja i da se koriste zamke koje su veoma efikasne a nema opasnosti po pčele (OVDE). 

Inače, nedavno je krenula isplata štete pčelarima Bačke Topole kojima su otrovane pčele prošle godine, koju je obećao ministar poljoprivrede (OVDE), te mu se ovom prilikom zahvaljujemo. 

Zamenik predsednika SPOS-a Milutin Petrović istakao je značaj pčela kao oprašivača i važnost da se shvati koliko se pravilnim oprašivanjem povećava količina i poboljšava kvalitet prinosa. 

Na zalost, došlo je do nesmotrene stručne greške prilikom prenošenja vesti, ali je u kontaktu sa novinarkom agencije Beta to ispravljeno u toku dana, te se moze dogoditi da je pogrešna novinarska interpretacija zaostala na nekom od sajtova koji su među prvima preuzeli vest. Ako tako nešto primetite, obavestite SPOS kako bismo reagovali. Evo kako izgleda jedna od ispravno prenetih vesti, recimo na sajtu B92 (OVDE). 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien