SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SABOROVANJE PČELARA BELE PALANKEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.737

Kao i više puta do sada, i ovogodišnji 78. Sabor pčelara Bele Palanke protekao je u dobroj organizaciji, prijatnom i veselom druženju.

U odsutnosti vlasnika pčelarskog gazdinstva Miodraga-Miće Prokića iz Crvene Reke, koji je na privremenom radu u Švajcarskoj, ulogu domaćina imala je njegova majka Ljubinka, koja je, i ako na pragu desete decenije života, sa velikom radošću dočekala i ugostila preko pedeset pčelara iz Bele Palanke i goste iz Niša i Pirota. Baki LJubinki nije ovo slučajan susret sa pčelarima našeg udruženja, druguje ona sa nama već pet-šest godina, od kada je i naš član.  Organizacija ovogodišnjeg sabora bila je pod kontrolom pčelara Dragana Cvetkovića, koji u Mićinoj odsutnosti brine o pčelinjaku sa 70 košnica.

Saborovanje je započelo svečanim rezanjem slavskog kolača, u slavu svetog Jovana Krstitelja, sa blagoslovom oca Serafima, starešine manastira Sv. Velikomučenika Dimitrija Mirotočca. Usledilo je razgledanje pčelarskog objekta, opremljenog savremenim uređajima za vrcanje meda, otklapanje saća i pripremu hrane za pčele.

Sa posebnim interesovanjem obišli smo pčelinjak na kojem je oko sedamdeset desetoramnih DB košnica i manji broj izrađenih po modelu Belkom-12. Našoj opravadanoj radoznalosti da zavirimo u veći broj košnica, sa posebnim zadovoljstvom udovoljio je Dragan pod čijim nadzorom je  pčelinjak i celokupno gazdinstvo Prokića.

– Koju košnicu želite da otvorimo, prvu, petu, sedmu sedamnaestu… upitao je Dragan i dodao –  meni je svejedno, sve su iste i sve su po mojoj oceni spremne za zimu. 

I zaista, počev od prve, pa zatim treće, sedme … do trideset i neke u prvom redu, bile su gotovo ujednačene i u dobrom stanju u pogledu jačine, količine legla i obezbeđenih zaliha hrane.

U sklopu ekonomskog dela domaćinstva je prelepa sala, sa etno eksponatima, prvobitno namenjena za otkup i pakovanje meda, sada izuzetno pogodna za predavanja i prezentacije. U takvom  ambijentu, prelepo predavanje o lekovitosti polena i perge, održao je dr med. Novko Venkov, anesteziolog iz Pirota, pčelar sa višedecenijskim iskustvom. Dobro poznavanje dobijanja i lekovitih svojstava pčelinjih proizvoda, iskusnom pčelaru bilo je lako da na jednostavan, a pre svega na vrlo ubedljiv način, prezentuje vrednost polena i perge za ljudski organizam. Briljantno predavanje dr medecine Venkova, potvrdilo je pretpostavku da potpuna kompetentnost predavača o lekovitosti pčelinjih proizvoda, pripada lekarima koji su istovremeno i pčelari. Na ovom skupu bilo ih je više.

I na kraju, kakvo bi to saborovanje i slavlje bilo bez bogate trpeze i muzike. Ko je zaboravio mega hit, iz  sedamdesetih godina na prostorima eks-Jugoslavije „Ramo, Ramo, druže moj“, sada je mogao da se podseti i veseli, uz lično autora Bobana Ilića i njegovog orkestra.

Radomir Dinić

Predsednik UP „Kovanluk“ Bela Palanka

 

DSC06504 DSC06524 DSC06531

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE