SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

САСТАНАК О ПРОБЛЕМИМА ТРОВАЊА ПЧЕЛАDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 641

У просторијама предузећа „Циклонизација“ АД Нови Сад одржан је радни састанак заказан на иницијативу предузећа „Циклонизација“ АД са једином темом „Kако спречити тровање пчела и пчелињих заједница услед третирања комараца, крпеља и каналске мреже на територији Војводине“.

Састанку су присуствовали директор „Циклонизације“ АД Лазар Малеш, менаџер за односе са јавношћу и стручни сарадник „Циклонизације“ АД Дарио Аћимовић, директор Департмана за фито медицину и заштиту животне средине на Пољопривредном факултету у Новом Саду проф. др Бојан Kонстантиновић, професорке хербологије доц. др Наташа Самарџић и доц. др Милена Попов на Пољопривредном факултету у Новом Саду, представник ЈВП „Воде Војводине“ Дејан Лазић, представници Савеза пчеларских организација Србије (СПОС) – заменик председника СПОС-а Радивоје Стојановић, председавајући Скупштине СПОС Ђорђе Мркић, члан ИО СПОС Раде Стевановић, председник ДП „Јован Живановић“ из Новог Сада Милан Булајић и председник СПОВ-а Радомир Влачо.

Представници СПОС-а су изнели све проблеме са којима се суочавају пчелари као што су потешкоће и немогућност измештања стационарних и селећих пчелињака у кратком временском периоду, а поготово у трајању паше (уљана репица, багрем, липа, сунцокрет), фазе слабљења друштава, угинуће „излетница“ и скоро неприметно слабљење до угинућа пчелињих заједница услед уношења токсичних и штетних материја (инсектициди, фунгициди, хербициди…). Указано је на могући проблем по питању евентуалног проналаска неких материја у анализираним узорцима меда које погон „Наш мед“ доо прикупља од пчелара из целе Србије, а који се, услед поменутих третмана препаратима који садрже активну материју глифосат, можда могу пронаћи трагови у меду и воску, што је већ пронађено у неким другим зељама те би требало превентивно деловати и код нас, иако такве случајеве нисмо имали, иако се сав мед који иде у извоз анализира и на глифосат.

Указано је и на препоручени период почетка третмана, у касним вечерњим сатима, када пчеле престају да опште са природом као и третман ноћу.

Након обавештења од стране фирме „Циклонизације“ да ће вршити третман каналске мреже и време дислоцирања пчела, објашњен је начин и поступак шта могу да учине пчелари, а шта не, договорен је систем коминикације и обавештавања. Предочен је проблем са питањем „Где пчелар да дислоцира пчелињак, а да нема каналске мреже“, понуђен је систем геопозиционирања пчелињака, разговарало се о средствима, дозама и времену третмана. Радиће се и на реактивирању писте у Апатину. Једном речју, састанак је протекао у конструктивном дијалогу, али се заједнички дошло до закључка да ове врсте проблема морају да се решавају системски и на нивоу Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства, као и Министарства заштите животне средине. „Циклонизација“ АД је извршилац посла нарученог од стране ЈВП „Воде Војводине“ уз стручну консултацију Департмана за фито медицину и заштиту животне средине Пољопривредног факултета у Новом Саду.

Овом приликом се захваљујемо свим учесницима састанка као и представницима предузећа „Циклонизација“ АД, посебно господину Дариу Аћимовићу на спремности да све настале проблеме решавамо заједно.


У Новом Саду 20. маја 2021. године, 

Радивоје Стојановић
Заменик председника СПОС-а

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien