SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

АМЕРИЧКИ ПЧЕЛАРИ ТРАЖЕ ЗАБРАНУ УВОЗА МЕДА ПО ДАМПИНГ ЦЕНАМАDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.359

Америчко удружење произвођача меда (American Honey Producers Association – AHPA), организација са око 1.000 професионалних (комерцијалних) пчелара, дана 21. априла 2021. године је послалo петицију Америчкој комисији за међународну трговину (United States International Trade Commission – USITC) и Министарству трговине (U.S. Department of commerce – DOC), у којој jе оптужило бројне државе за пласирање меда у САД по дампинг ценама и затражили су од власти да сузбију ову активност.

Аутори петиције оптужили су пет земаља због дампинг цена меда из: Аргентине, Бразила, Индије, Украјине и Вијетнама, које чине 90% америчке понуде меда у 2020. години, и навели распоне износа антидампинг марже:

 

Земља порекла меда који се увози у САД

Скала антидампинг марже (%)

Аргентина

16,83–22,60

Бразил

114,50

Индија

34,22–99,16

Украјина

10,56–94,84

Вијетнам

207,08

 

У петицији се наглашава да снабдевање САД медом „по нижим ценама“ подрива темеље пчеларства у овој земљи, отежава пласман меда који производе локални пчелари. Циљеви петиције су покретање антидампиншке истраге и увођење антидампиншких и компензационих царина на мед испоручен из земаља са пописа. Такође, предлажу се да се овако прикупљена средства убудуће преносе америчким пчеларима.

 

Претпоставља се да ће Министарство трговине у року од 20 дана од дана пријема петиције утврдити изводљивост антидампиншке истраге и увођења царина на мед из наведених земаља и своју одлуку саопштити до краја маја 2021. године.

 

USITC ће такође морати да одлучи у року од 45 дана од подношења петиције у вези са накнадом пчеларима за материјалну штету насталу због увоза јефтиног меда из пет наведених земаља. Након тога, чланови АНРА-е мораће да попуне одговарајуће USITC упитнике и пошаљу их адвокатима.

 

Претпоставља се да ће антидампиншка истрага трајати око годину дана, а да ће коначна одлука о овом питању бити донета на пролеће 2022. године.

 

У прошлости је AHPA више пута покретала антидампиншке истраге и наметање царина на увоз меда који се испоручује САД по „нижим ценама“. Почетком 2000-их, као резултат такве иницијативе, на мед из Кине уведене су антидампиншке царине од 220%, које су и даље на снази. Као одговор на то, Кина је организовала снабдевање САД медом преко трећих земаља. Године 2003. уведене су антидампиншке царине на увоз меда из Аргентине. Ове накнаде су се примењивале две године. Године 2008. руководство АНРА-е покушало је да оптужи Русију за испоруку јефтиног кинеског меда САД, под маском руског производа. Међутим, овај покушај је осујећен захваљујући одлучним акцијама руских ресорних министарстава. Доказано је да Русија нема никакве везе са овим скандалом и да је заправо те испоруке извршила немачка компанија у тесној сарадњи са својим партнерима у Кини, САД и другим земљама.

 

Тренутни захтев АНРА-е за спровођењем антидампиншке истраге против читаве групе земаља извозница меда први је пут у историји овог удружења. Прекид испоруке меда САД по дампинг ценама могао би да доведе до озбиљних померања у односу снага на светском тржишту меда (извор: www.apiworld.ru; www.vov.vn/en/economy).

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien