SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SASTANAK SA MINISTROM POLJOPRIVREDEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.237

Danas je u Poljoprivrednom klubu (OVDE) održan okrugli sto na temu izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kome je prisustvovao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, kao i predstavnici poljoprivrednih udruženja i instituta.

Ispred SPOS-a, okruglom stolu prisustvovali su predsednik SPOS-a i njegov savetnik za bezbednost. 

Ministar poljoprivrede izneo je predložena rešenja za rešavanje problema kupovine zemljišta od strane stranih državljana i razmenio mišljenje sa prisutnima (OVDE). Ova izmena zakona bila je nužna kako bi se sprečio početak prodaje zemljišta strancima od 1. septembra 2017. godine usled loše ispregovaranog SSP pre više godina, kada je Srbija postala jedina zemlja koja pristupa EU, a da je dužna da dozvoli prodaju svog zemljišta strancima pre nego uđe u EU. Predloženim rešenjima praktično je zaustavljena prodaja zemljišta strancima narednih deset godina, a nakon toga značajno otežana, dobrom kombinacijom različitih načina koji već postoje u nekim punopravnim članicama EU. 

Uskoro će na dnevni red doći i izmena čitavog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, te će i SPOS imati par svojih predloga koji bi trebalo da unaprede ekonomičnost i konkurentnost srpske pčelarske proizvodnje. Pozivamo i pčelare da u narednim danima pošalju SPOS-u svoje predloge za izmenu ovog zakona, ako ih imaju. 

Zahvaljujemo se ministru poljoprivrede na pozivu za prisustvovanje ovom značajnom sastanku, i na uključivanju pčelarstva kao ravnopravne grane stočarstva (u smislu Zakona) u sve segmente rada Ministarstva poljoprivrede, što se u mandatima prethodnih ministara jednostavno nije događalo. Takođe mu se zahvaljujemo na sveukupnoj podršci koju pruža nacionalnim projektima SPOS-a, kao i sveukupnom pčelarstvu Srbije kroz uvođenje novih podsticaja i drugih vrsta podrški, pre svega za rešavanje problema registracije pčelarskih vozila (OVDE).

Pre nekoliko dana je predsednik SPOS-a zamolio ministra poljoprivrede da sa turskim ministrom poljoprivrede Ahmetom Ešrefom Fakibabom razgovara o našoj kandidaturi za domaćina Kongresa Apimondije (glasanje je upravo u Istanbulu 3. oktobra 2017, detaljnije OVDE), te je danas izvestio predsednika SPOS-a o rezultatima tog razgovora sa turskim ministrom, koji je održan u okviru jučerašnjeg bilateralnog sastanka dva ministra (OVDE). 

 

1 2

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien