SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SASTANAK SA OTKUPLJIVAČIMA MEDADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.804

Juče je održan sastanak predstavnika SPOS-a sa otkupljivačima meda.

Sastanku su prisustvovali predstavnici firmi AZA, MAJA, TIMOMED, MEDINO i MED-HONEY doo. Ispred SPOS-a sastanku su prisustvovali predsednik i zamenik predsednika SPOS-a.

Razgovarano je o aktuelnom stanju na tržištu meda, problemima u procesu otkupa meda, kao i o potrebi za tešnjom saradnjom između otkupljivača meda i SPOS-a.

SPOS je podsetio da je još 2013. godine prvi put ponudio zajednički nastup na tržištu sa otkupljivačima, ali tada nije bilo previše zainteresovanih. Sada je situacija sazrela i ukazuje se potreba za nekim vidom zajedničkog nastupa na tržištu, ali po unapred poznatim pravilima saradnje, na čemu je SPOS uvek insistirao, i to je jedini suštinski uslov, da svi odnosi budu transparentni i dostupni javnosti, na obostrano zadovoljstvo, i otkupljivača i pčelara, a sa ciljem da se što više meda izveze, da se poveća proizvodnja meda u Srbiji, smanje i uklone ostaci nedozvoljenih sredstava u medu, i da se poveća procenat meda koji će se izvoziti u malim pakovanjima.

Iako je razgovarano o mogućim modalitetima saradnje i razmenjeni su stavovi obeju strana po tom pitanju, dogovor nije finalizovan, već je usaglašeno da otkupljivači na osnovu obavljenih razgovora formiraju pisani predlog, da ga dostave IO SPOS-a na razmatranje, a nakon našeg odgovora, da se organizuje još jedan sastanak, na kome bi se usaglasili stavovi i potpisao finalni dokument ili protokol o saradnji, možda i ugovor, zavisi od oblika saradnje koji će biti dogovoren.

Nadamo se da će ova inicijativa uspeti i da će se u dogledno vreme tako rešiti mnogi problemi. Jer, krajnje je vreme da svi shvatimo, i pčelari i otkupljivači, da jedni sa drugima moramo sarađivati na mnogo ravnopravnijim i korektnijim osnovama nego do sada. To je obostrani interes, ali je itekako i interes države da se svi problemi otklone, i proizvodnja i izvoz povećaju, te uposle kapaciteti naših izvoznika, koji nisu mali, a pčelarima se korektnom saradnjom pomogne, i ohrabre se da uvećavaju pčelinjake i povećavaju proizvodnju meda.

Nadamo se uspešnom ishodu pregovora, i boljoj budućnosti za sve pčelare Srbije.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien