SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SASTANAK U KIKINDI OKO TROVANJA PČELADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.397

Danas je u Kikindi održan sastanak sa gradonačelnikom Kikinde Pavlom Markovim i gradskim većnikom za poljoprivredu Imreom Kabokom.

Sastanku su prisustvovali, pored predsednika Udruženja pčelara iz Kikinde Saše Čolaka, i zamenik predsednika SPOS-a Milutin Petrović i predsednik SPOV-a Radomir Vlačo. Nakon sastanka održan je i sastanak sa oštećenim pčelarima. 

Na sastanku sa gradonačelnikom zaključeno je da je nastala šteta velika, da se još uvek ne zna ko je vinovnik trovanja pošto analize još uvek nisu pristigle, te da će se nakon analiza pristupiti daljim aktivnostima. Gradonačelnik je rekao da u budžetu nema planiranih sredstava za ovakve namene naknade šteta, ali će videti koliko i kako mogu da pomognu. Ako se otkrije vinovnik, naravno da on mora da nadoknadi nastalu štetu nakon okončanja sudskog postupka. 

Zamenik predsednika SPOS-a preuzeo je na SPOS kontakt sa Ministarstvom poljoprivrede, mada je ministra poljoprivrede Branislava Nedimoovića već obavestio predsednik SPOS-a o trovanju istog momenta kada je za trovanje saznao, tako da je on već upoznat sa svime. Videćemo šta će Ministarstvo moći da preduzme. Za sada, organi Ministarstva poljoprivrede svoj posao su odradili na najbolji način, i nemamo nikakvih primedbi na njihov rad. Sada se čekaju analize, da bi se moglo dalje postupati. 

Advokatska kancelarija SPOS-a stoji na raspolaganju svim oštećenim pčelarima SPOS-a za eventualno vođenje sudskog postupka protiv vinovnika kao i za davanje pravnih saveta. 

Takođe i Odbor za zaštitu pčela SPOS-a stoji na raspolaganju pčelarima SPOS-a za sve što je potrebno, a prethodnih dana se itekako uključio i pomagao (detaljnije OVDE). 

Šteta nastala trovanjem je zaista ogromna. Još uvek nemamo precizne informacije do tačno u košnicu, ali je već popodne predsednik SPOS-a zatražio od Saše Čolaka da dostavi spisak oštećenih pčelara, sa BPG i HID brojevima, brojem košnica iz aprilske prijave stanja i brojem stradalih košnica, te će SPOS te podatke dostaviti Ministarstvu poljoprivrede. 

Pčelari Kikinde tražili su od SPOS-a da zakaže sastanak sa ministrom poljoprivrede. Predsednik SPOS-a upravo je kontaktirao sa ministrom i dogovoreno je da će delegacija pčelara Kikinde i SPOS-a biti primljena ovim povodom u Ministarstvo poljoprivrede uskoro, primiće ih državni sekretar Bogdan Igić i direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević. SPOS će na sastanak pozvati i predsednika SPOV-a. 

Zahvaljujemo se ministru na brzoj reakciji i predusretljivosti, kao i na celokupnoj podršci koju pruža pčelarstvu Srbije. 

Narednih dana objavićemo još jedan veliki uspeh ostvaren odličnom saradnjom SPOS-a i Ministarstva poljoprivrede upravo na temu sprečavanja trovanja pčela! Informacija će predstavljati pravu senzaciju, neviđenu na ovim prostorima. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien