SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SPREČENO JOŠ JEDNO TROVANJE PČELA U KIKINDI!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.029

Prethodnih dana u Kikindi je došlo do masovnog trovanja pčela. Prema izveštajima sa terena stradalo je između 1000 i 1500 pčelinjih zajednica (detaljnije OVDE i OVDE). Nadležni organi su izašli na teren i uzeti su uzorci uginulih pčela i biljnog materijala i očekuje se da analize budu završene ovih dana.

Da stvar bude još gora, u nedelju 26. maja 2019. bilo je najavljeno tretiranje slačice koja je trenutno u fazi cvetanja, sredstvima otrovnim za pčele. Saša Čolak, predsednik udruženja pčelara u Kikindi, obavestio je Odbor za zaštitu pčela Saveza pčelarskih organizacija Srbije o predstojećem tretiranju, uz informaciju da je on pokušao da u razgovoru sa poljoprivrednim proizvođačem koji je najavio tretiranje slačice ukaže da će tretiranjem prekršiti zakon i da odustane od tretiranja, ali na žalost na ovaj način nije uspeo da dobije potvrdu da će ratar odustati od tretiranja. Predsednik Odbora za zaštitu pčela SPOS-a je odmah pozvao ratara, da pored razgovora koji je sa njim vodio Saša Čolak pokuša da takođe ukaže na to da će to tretiranje biti suprotno zakonu i da će time ugroziti pčele koje se nalaze u okolini, ali takođe nije uspeo da dobije potvrdu da će ratar odustati od tretiranja.

Pošto razgovorom očigledno nije moglo da se dođe do rešenja, iako se radilo o nedelji i neradnom danu, predsednik Odbora za zaštitu pčela SPOS-a kontaktirao je gospodina Nenada Milojevića, načelnika fitosanitarne inspekcije Republik Srbije i gospođu Ninu Nikolić, šefa odseka fitosanitarne inspekcije Novi Sad, a oni su predmet prosledili na postupanje nadležnom teritorijalnom inspektoru koji je kontaktirao poljoprivrednog proizvođača koji je planirao prskanje. U nedelju u večernjim satima smo dobili terensku potvrdu od Saše Čolaka da je tretiranje obustavljeno.

Ovom prilikom se zahvaljujemo gospodinu Nenadu Milojeviću i gospođi Nini Nikolić na tome što su i ovaj put izašli u ususret pčelarima i preventivno delovali da ne dođe do trovanja. Sve ovo najbolje pokazuje koliko je važno vladati informacijama i pravovremeno ih širiti, jer je to jedan od načina da se preduprede trovanja pčela. Pčelari moraju da shvate da smo jaki samo kad smo zajedno organizovani kroz SPOS, i da nijedan pojedinac ne može učiniti dovoljno, kako bi rešio ovako kompleksne probleme. 

Sve o Odboru za zaštitu pčela SPOS-a možete pročitati OVDE
Sve o učlanjenju u SPOS možete pročitati OVDE

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien