SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SATNICA OTVARANJA POGONA „NAŠ MED“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.346

Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo u Rači, 17. juna 2020. godine otvoriće predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, u prisustvu ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović, savetnika predsednice Vlade Srbije Nikole Erića, savetnice u Jedinici za implementaciju strateških projekata kabineta predsednice Vlade Maje Bojović, predsednika opštine Rača Nenada Savkovića, člana opštinskog veća za investicije opštine Rača Aleksandra Senića, izvršne direktorke NALED-a Violete Jovanović, kao i predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljuba Živadinovića.

 

SATNICA OTVARANJA POGONA 

15.30-16.00 Okupljanje svih zainteresovanih 

16.00-17.00 Obilazak svih prostorija Pogona 

15.00-18.00 Izložba opreme za pčelarstvo i pčelinjih proizvoda 

Obavezno je nošenje zaštitnih maski i držanje propisanog rastojanja od drugih lica! 

Zbog zdravstvene bezbednosti prisutnih, ceremonija otvaranja biće vremenski razdvojena od obilaska Pogona i održaće se nešto ranije u samom objektu, uz prisustvo samo onih zvanica koje će dobiti posebnu pozivnicu (predstavnici nadležnih državnih organa, predstavnici organa i radnih tela SPOS-a, predstavnici opštine Rača, naučni radnici, mediji..). 

Pozivamo pčelare kao i sva ostala zainteresovana lica da organizovano, u velikom broju dođu, to će biti jedinstvena i jedina prilika za obilazak svih prostorija Pogona. Ne propustite ovaj istorijski događaj!

 

PRATEĆA IZLOŽBA OPREME ZA PČELARSTVO I PČELINJIH PROIZVODA 

 

Tokom tog dana, na platou preko puta Pogona, biće priređena Prva nacionalna pčelarska izložba u Rači povodom Dana Pogona „Naš med“ doo. Učešće na izložbi je potpuno besplatno za sve zainteresovane (proizvođače pčelarske opreme, repromaterijala i pčelinjih proizvoda), ali je prijava obavezna. 

Izlagače pozivamo da svoje štandove ne postavljaju pre 15 sati. 

 

***********************************************************

INFORMACIJA ZA MEDIJE: 

O POGONU:

Pčelari Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) predstavljaju model svim drugim poljoprivrednim proizvođačima kako udruživanje olakšava proizvodnju i opstanak na tržištu, time što sebi obezbeđuju lakši plasman robe, bez posrednika

Izgradnja pogona sa opremom i troškovima finansiranja Pogona od osnivanja i početka gradnje do sada je koštala preko 1,5 miliona evra. 

Za ostalu nedostajuću opremu i druge neophodne nabavke za kompletiranje Pogona za plasman meda na malo za velike kupce trebaće još oko 350.000 evra, što će se investirati naredne godine. 

Površina Pogona je 1.590 kvadratnih metara bruto, odnosno oko 1.415 neto.

Кapacitet Pogona za prijem i pakovanje meda je oko 3.000 tona godišnje.

Pogon će pakovati kako konvencionalni med, tako i med iz standarda kvaliteta SPOS-a „Dobra pčelarska praksa – DPP“ kao ekskluzivni proizvod u posebnoj zaštićenoj ambalaži.

Izvor finansiranja do sada su sopstvena sredstva SPOS-a (64,7 miliona dinara, a od toga 53 miliona iz kredita Poštanske štedionice i 11,7 miliona od članarine), sredstva iz donacija pčelara za gradnju (12,8 miliona), pozajmica 7 miliona dinara, podrška opštine Rača u saradnji sa državom u iznosu od 80 miliona dinara (od toga 30 miliona su sredstva opštine Rača, a 50 miliona sredstva Vlade Republike Srbije), plus oko 18,5 miliona za plac od jednog hektara i potrebne komunalne priključke. 

Izgradnja Pogona ukupno je koštala 103.873.000 dinara, oprema sa instalacijom je koštala 67.127.000 dinara, a ostali ukupni troškovi do sada (stručni nadzor, projekti, takse, troškovi održavanja Pogona tokom izgradnje…) iznosili su 6.980.000 dinara. Ukupno ulaganje iznosi 177.980.000 dinara. 

Vlada Republike Srbije finansirala je izgradnju puta do carinskog terminala u Lapovu kao i put ispred Pogona SPOS-a kojim su rešeni komunalni problemi odvoda atmosferskih voda.

Ovo je prvi komercijalni proizvod koji je brendirao kreativni tim platforme “Srbija stvara”, koji je uradio kompletan rebrending, i „Naš med“ će sada biti prepoznatljiv na domaćem i stranom tržištu, sada imamo brend koji će dostojno predstavljati Srbiju na svim meridijanima, i pokazati svim poljoprivrednicima šta se sve može postići dobrom organizacijom. Novi dizajn brenda zaštićen je u Zavodu za intelektualnu svojinu.

Tokom korona krize, Savez pčelarskih organizacija Srbije organizovao je akciju prikupljanja meda u humanitarne svrhe i pomogao ugroženom stanovništvu sa preko 7.000 kg meda, ukupne tržišne vrednosti od preko 5.600.000 dinara.

PROIZVODNJA MEDA U SRBIJI: 

Srbija ima preko 1.300.000 registrovanih košnica.

Godišnja proizvodnja meda iznosi od 6 do 11 hiljada tona.

Med se najviše izvozi u Norvešku i Italiju. 

Izvoz meda u EU neprekidno raste poslednjih 10 godina i kreće se u proseku od 2.000 do 3.000 tona godišnje. Prosečna vrednost izvoza meda je oko 10 miliona evra godišnje. 

SPOS okuplja 237 opštinskih udruženja pčelara sa gotovo 8.500 članova, i ima tradiciju dugu 123 godine. 

***********************************************************

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien