SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SPOS DOBIO ČETVOROGODIŠNJI PROJEKAT REŠAVANJA PROBLEMA TROVANJA PČELA!!!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 5.916

 

 

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) pozvala je organizacije civilnog društva i poslovna udruženja da konkurišu za učešće u četvorogodišnjem Projektu javno privatnog dijaloga, koji sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike (RSJP), a finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). SPOS i Odbor za zaštitu pčela SPOS-a su konkurisali sa projektom vezanim za javni dijalog sa nadležnima povodom problema trovanja pčela pesticidima u poljoprivredi, i ušli u uži izbor od šest organizacija. Danas smo dobili informaciju da je SPOS jedna od dve organizacije koja je DOBILA projekat!

Dana 3. aprila je u SPOS-u održan sastanak predstavnika NALED-a i poslenika SPOS-a na kome se delegacija NALED-a detaljnije upoznala sa ovim problemom, kao i sa problemom tretmana krpelja i komaraca avionom, što je u Srbiji dozvoljeno, dok je u EU zabranjeno. 

Zadatak delegacije je bio da utvrdi kapacitete SPOS-a za sprovođenje ovog projekta. 

Danas su izabrane dve organizacije koje će projekat početi da sprovode još ove godine, od kojih je SPOS jedna. Autor projekta je referentkinja SPOS-a za administrativna i opšta pitanja Svetlana Potkozarac, a stručni konsultanti u pisanju projekta bili su dipl. ing. zaštite bilja Miloš Bogdanović koji je predsednik Odbora za zaštitu pčela SPOS-a i dr med. Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a. 

Cilj projekta je unapređenje dijaloga i aktivne saradnje između institucija, privrede i organizacija civilnog društva, radi unapređenja poslovnog okruženja u Srbiji. Sa izabranim organizacijama NALED će zajedno raditi na realizaciji utvrđenih ciljeva i pružiće im direktnu podršku u zagovaranju ključnih ekonomskih i drugih reformi. 

Predstavnici odabranih organizacija će proći kroz obuke (pregovaranje, lobiranje, fasilitacija, moderacija, izrada nacrta izmene propisa itd.), učestvovati u studijskim posetama u Evropi i Americi, proći kroz medijske treninge, pružiće im se ekspertska pomoć u razvijanju analiza i izradi pravnih akata, i uz podršku stručnog mentora i fasilitatora će raditi na građenju partnerstva sa državnim organima i lobiranju za sprovođenje odabranih i za njihovu ciljnu grupu ključnih ekonomskih reformi. Očekujemo i velike promotivne i marketinške aktivnosti, kako bi se što šira javnost obavestila o ovom problemu pčelara Srbije. 

Projekat je ukupne vrednosti 1.400.000 dolara, i primenjivaće se naredne 4 godine. Tokom te 4 godine, svake godine biće birane 2 organizacije kao i ove godine, te će projekat biti primenjen na ukupno 8 organizacija. Ali, organizacije koje su izabrane prve (ove) godine, primenjivaće projekat sve 4 godine, samo će menjati cikluse, dok će recimo dve organizacije koje će biti izabrane poslednje godine, projekat primenjivati samo te jedne godine. Ovim projektom SPOS je dobio ogromnu komparativnu prednost u odnosu na druge organizacije, i neformalno gledano, pred SPOS-om stoji mogućnost da u projektne aktivnosti vezane za problem trovanja pčela bude ulozeno oko 280.000 evra u te četiri godine. 

Ono što je najbolje za SPOS u ovom projektu jeste što će ceo projekat implementirati NALED, i nikakav novac neće biti uplaćivan SPOS-u, što je ogromno rasterećenje za naše ljudske resurse, i taj deo projekta posebno pohvaljujemo! 

Zahvaljujemo se NALED-u na dosadašnjem poverenju, i nadamo se da ga nećemo izneveriti kao što nismo nikada do sada. NALED je predvodnik društvenih reformi i vrhunski je partner kako privredi tako i Vladi Srbije, na usaglašavanju propisa sa modernim trendovima i na olakšavanju poslovanja u Srbiji… NALED je i do sada nemerljivo pomagao SPOS-u u svim segmentima njegovog rada, posebno smo zahvalni na podršci u borbi protiv falsifikovanja meda, u vreme kada je predsednica Upravnog odbora NALED-a bila sadašnja predsednica Vlade Ana Brnabić, na čemu joj se posebno zahvaljujemo (OVDE). Posebnu zahvalnost dugujemo i izvršnoj direktorki NALED-a Violeti Jovanović, na kompletnom razumevanju i podršci koju nam je davala… 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien