SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

STVORENI USLOVI ZA DIREKTNO UČLANJENJE U SPOS IZ INOSTRANSTVADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.341

Od danas su stvoreni tehnički uslovi za DIREKTNO učlanjenje pčelara iz inostranstva u SPOS, preko srpskih udruženja pčelara. Ovo je statutarno moguće, ali do sada nije bilo tehničkih uslova za ovakav vid učlanjenja, d0k je interesovanja pčelara itekako bilo. To znači da će bilo koji pčelar iz bilo koje države sa planete, moći da se učlani u SPOS preko nekog udruženja pčelara u Srbiji (naravno BEZ mogućnosti dobijanja ČASOPISA) i tako stekne pravo da dobije šifru i kontrolni kod sa ID kartice i pristupa zaštićenim delovima sajta SPOS-a, a uskoro i novog Foruma SPOS-a kada bude bio završen.

Znači, radi se o godišnjoj članarini od 2400 dinara (bez primanja časopisa „Srpski pčelar“). Sa tom članarinom, inostrani pčelar dobija šifru i kontrolni kod sa ID članske karte SPOS-a i može da pristupa zaštićenim delovima sajta SPOS-a, a uskoro i novog Foruma SPOS-a kada bude bio završen. 

Tu sumu on je dužan da nekako dostavi izabranom udruženju sa teritorije Srbije preko koga želi da se učlani u SPOS, bilo preko nekog posrednika u dinarima, bilo direktnom uplatom na devizni račun tog udruženja, ako ga to udruženje ima (što je realno retkost). Troškove provizije banke za uplatu članarine snosi pčelar koji se učlanjuje u SPOS. Udruženje koje inostrani pčelar izabere da se preko njega učlani u SPOS, ima i svoju sopstvenu članarinu koja se takođe mora platiti uz članarinu SPOS-u (obično je ta lokalna članarina od 600 do 1500 dinara, zavisno od udruženja). 

Kada udruženje sa teritorije Srbije unosi inostranog pčelara u Elektronsku bazu pčelara SPOS-a, mora da obrati pažnju na sledeće bitne detalje i izmene koje su učinjene u bazi SPOS-a, da bi se tehnički omogućilo ovakvo učlanjivanje iz inostranstva: 

Kada se unosilac podataka iz udruženja uloguje u Elektronsku bazu, i izabere unos članova za recimo 2018. godinu, na dnu stranice, ispod rubrike JMBG (u koju se može uneti JMBG umesto imena pčelara, da bi se neko uneo u bazu) sada se ne unosi JMBG, već se klikne na reči DRŽAVLJANIN SRBIJE i tada se otvara padajući meni u kome se izabere reč STRANAC. Kada to uradite, neposredno ispod se otvaraju polja za unos datuma, meseca i godine rođenja inostranog pčelara koga učlanjujete. Kad unesete te podatke, izaberete pol tog pčelara (muški ili ženski), i kliknete na dugme ispod: UNESI PODATKE ZA OVOG ČLANA. Onda vam se otvara klasičan meni za unos svih uobičajenih podataka kao i za sve članove SPOS-a iz Srbije, jedine razlike vezane su za adresu i lokaciju opštine i naselja gde se nalazi zimovnik, koje se sada moraju uneti ukucavanjem, jer je nemoguće obezbediti bazu svih opština i naseljenih mesta u svim državama sveta. Vodite računa da za inostrane pčelare OBAVEZNO unesete MEJL, jer je mejl jedini način preko koga će oni od SPOS-a dobijati šifru i kontrolni kod za pristup sajtu SPOS-a (ovakvi pojedinačni članovi SPOS-a iz inostranstva nemaju pravo na dostavljanje ID kartica poštom, već samo podataka sa nje putem mejla kako bi pristupali sajtu, a ID karticu fizički mogu preuzeti tek kada dođu u Srbiju, recimo na Državni pčelarski sajam ili neki drugi sajam koji organizuje SPOS u Vranju ili Novom Sadu, te da sa ID karticom besplatno ulaze na sajmove).

Takođe je važno da unosilac podataka u bazu zna da inostrani pčelari još uvek ne ulaze u izveštajne tabele (to će se dogoditi tek za nekoliko dana), te da unetog pčelara do daljeg ne mogu videti kroz izveštaje. Jedini način da ga vidite, jeste da u meniju ČLANOVI izaberete podmeni PREGLED ČLANARINA, i tada ćete videti sve članove vašeg udruženja, pa i inostrane, i tako eventualne greške u unosu podataka možete ispraviti u roku od 24 časa od unosa, kao i kod članova SPOS-a iz Srbije, tu nikakvih razlika nema. 

Prilikom izbora vrste članarine, VODITE RAČUNA da smete izabrati jedino osnovnu članarinu od 2400 dinara, jer se kod ovakvog načina učlanjenja ne može platiti članarina sa časopisom, u daljem tekstu objašnjavamo kako se tačno može učlaniti u SPOS iz inostranstva, a da se dobija časopis: 

 

Inostrani pčelari koji žele da primaju i časopis, moraće ili da dogovore da se njihovo inostrano udruženje pčelara učlani u SPOS (pogledajte u okviru ove vesti OVDE, podnaslov na kraju teksta: KAKO POSTATI ČLAN SPOS-a AKO STE DRŽAVLJANIN NEKE DRUGE DRŽAVE I TAMO ŽIVITE?), pa da onda šaljemo časopis po metodologiji opisanoj na kraju datog linka, što je već godinama unazad u primeni, ili da se dodatno pretplati na časopis ako nema razumevanja u svom udruženju (OVDE).

Inače, učlanjenje bilo kog inostranog udruženja u SPOS apsolutno nije uopšte komplikovano, i potpuno je besplatno. Potrebno je samo da se potpiše pristupnica, dostavi devizni žiro račun tog udruženja i fotokopira Statut tog udruženja i dostavi SPOS-u. Prenosom članarine za jednog pčelara na devizni račun SPOS sa deviznog računa inostranog udruženja, to udruženje i formalno postaje članica SPOS-a. Provizija banke za prenos sredstava pada na račun tog udruženja, pa je treba ukalkulisati u visinu članarine koju pčelar plaća tom inostranom udruženju. 

Takođe, ova baza sada će omogućiti i elektronski unos pčelara SPOS-a koji su članovi inostranih udruženja, te članstvo ostvaruju preko njih (to su trenutno dva udruženja iz Brčkog), te će im uskoro biti odštampane i dostavljene ID kartice. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE