SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SUMORNE VESTI SA SUNCOKRETOVE PAŠEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.784

Kao što znate, zahvaljujući dojavi pčelara člana SPOS-a iz okoline Inđije, SPOS je prijavio fitosanitarnoj inspekciji sumnju da je seme suncokreta tretirano na parceli od oko 80 hektara ZZ „Beška“.

U biljkama suncokreta nađen je neonikotinoid imidakloprid, koji je zabranjen za primenu na otvorenom prostoru (detalje pročitajte OVDE). 

Nakon tog otkrića, razmatrani su pravni aspekti uništenja suncokreta na toj parceli, što bi se prvi put radilo u Srbiji, te je sve moralo dobro da se analizira sa pravnog aspekta (detalje pročitajte OVDE). 

Ne postoji propis po kome se suncokret može uništiti samim tim što se u njemu nalazi neonikotinoid. Potrebno je da hrana koju će jesti životinje (pčele) bude sa prisutnim neonikotinoidom u dozi otrovnoj za pčele, jer se neispravna hrana za životinje može uništiti. Zato je zaključeno da se na samom početku cvetanja suncokreta moraju ponovo uzeti uzorci biljaka, ovog puta nektara i polena, i uraditi analiza. Ako analiza bude pozitivna, suncokret će biti uništen. 

Pošto je ovo prvi put da se ukazala potreba za uništenjem suncokreta, nakon prijave SPOS-a, došlo se do zaključka da će morati da se donese poseban propis (Pravilnik) koji bi regulisao uništenje takvog suncokreta pre cvetanja. Dobro je to što Pravilnik donosi ministar te ne mora da ide u Skupštinu Srbije. SPOS-u sada ostaje da pokrene inicijativu kod ministra da donese takav Pravilnik još ove godine i da od iduće godine više nemamo ovakvih problema. 

Fitosanitarna inspekcija je na početku cvetanja suncokreta obavila novo uzorkovanje, i u tom trenutku kada je uzorkovanje obavljeno, imidakloprid NIJE NAĐEN. Evo dopisa koji je SPOS dobio od fitosanitarne inspekcije po tom pitanju, pogledajte klikom OVDE

Šta reći, a ne zaplakati? Suncokret ostaje na polju i ne može biti uništen po trenutnim propisima, iako je u biljkama nađen imidakloprid, a u nektaru koji je hrana za pčele, nije nađen. Tačno je da će ZZ „Beška“ odgovarati za privredni prestup, podneti odgovarajuće sankcije i tako dalje, ali ostaje gorak ukus u ustima da posao nije završen onako kako se očekivalo. Ostaje nam sada težak zadatak da se izborimo da se donese Pravilnik po kome će se usevi na takvim parcelama automatski uništavati bez daljih analiza, te da će pravilnik moći da se primenjuje već od naredne godine. 

U međuvremenu, sa polja suncokreta stižu tužne vesti, na žalost i dalje bez zvaničnih prijava. Pre par dana je pčelar iz Sevojna pozvao predsednika SPOS-a telefonom i požalio se na drastičan pad broja pčela u njegovim košnicama na suncokretu i izostanak prinosa, što je slučaj na svim pčelinjacima u njegovoj okolini. 

Još jednom apelujemo na sve pčelare da PRIJAVLJUJU trovanja! Tačno je da je put težak, tačno je da nailazimo na razne prepreke tipa ove o kojoj smo pisali u ovoj vesti, ali samo onaj ko ne krene na neki put, ne stigne na cilj! Da li je iko verovao pre nekoliko godina da će tretman semena neonikotinoidima biti zabranjen u Srbiji? Nije. A zabranjen je. Isto tako sada mnogi ne veruju da ćemo naći način da se takva polja uništavaju, ali moraće da se uništavaju. Srbija ne može biti van sveta, tj. može, ali mi to NE SMEMO DOZVOLITI! Moramo se boriti za svoju zemlju i za interes ovog naroda. Interesne grupe koje rade na tome da se tretman semena ponovo uvede nisu za potcenjivanje (detalji OVDE), i ako se mi uspavamo i postanemo apatični, ne samo da nećemo unaprediti stanje, već će se tretman semena zaista vratiti! Hoćemo li svojom apatijom da to dozvolimo? SPOS sigurno neće jer zna koliko hiljada pčelara stoji iza njega, jer mi naše ciljeve UVEK postižemo, postići ćemo i ovaj! 

Idemo dalje. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien