SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PRONAĐENE UKRADENE KOŠNICE U OKOLINI BUJANOVCADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.023

Dana 14. i 15. maja 2018. godine u selu Lopardince, Živoradu Milanoviću lopovi su ukrali 10 DB košnica sa pčelama. Košnice su ručne i lične izrade pčelara i svi elementi imaju dosta posebnih karakteristika.

Dana 29. juna 2019. godine, policijski službenici PS Bujanovac i PU Vranje pronašli su 17 košnica na samoj administrativnoj granici sa KiM. Živoradu Milanoviću je vraćeno 6 košnica koje je prepoznao. Sve su bile prefarbane, u vreme krađe bile su bele i teget boje a pri pronalasku crvene i žute. Drugi oštećeni pčelar prepoznao je 5 svojih košnica dok je treći prepoznao 3 košnice. Za preostale košnice nije utvrđen vlasnik (očigledno pokradeni nije podneo krivičnu prijavu, i sada je ostao bez svojih košnica iako su pronađene). 

U međuvremenu, na drugoj lokaciji, Živoradu je ukradeno jedno plodište sa pčelama ali bez podnjače, zbega i krova (fotografije 5, 6 i 7).

Policijski službenici nastavljaju rad na utvrđivanju identiteta izvršilaca krivičnog dela teške krađe. 

 

APEL OŠTEĆENIM PČELARIMA

 

– fotografišite svoje košnice, naročito one sa posebnim karakteristikama, 

– obeležite svoje košnice posebnim znakom na određenom mestu i fotografišite, 

– prijavite krađu kada do nje dođe, možda će vaše košnice biti pronađene i vraćene jer je to sve češća pojava naročito od kad je SPOS osnovao Operativni tim za suzbijanje krađa pčela članova SPOS-a, i naravno učlanite se u SPOS. Ukoliko NE prijavite krađu, a košnice budu pronađene kao što je ovde bio slučaj, teško da će biti vraćene, 

 – tražite od policijskih službenika primerak zapisnika o izvršenoj krađi i pisanu potvrdu o vraćenim košnicama….. 

 

VAŽNA NAPOMENA 

U ovom slučaju krađe u okolini Bujanovca, najteže je bilo umoliti oštećene da prijave krađu, dostave fotografije, zapisnike i potvrde. To mogu i moraju oštećeni da urade, njihovo je vlasništvo. Šef Operativnog tima SPOS-a za suzbijanje krađa pčela članova SPOS-a može (kao i svi ostali članovi Operativnog tima) da posreduje, pomogne savetom, da pruži predlog načina kako da se određena radnja obavi, da pruži pravi savet i uputstva, da komunicira sa nadležnima i podstiče ih da svoj posao obave maksimalno odgovorno pa i da i njih savetuje kada nemaju iskustva sa pčelama, ali NE može umesto oštećenih da preduzima određene radnje.

Šef Operativnog tima SPOS-a za suzbijanje krađa pčela organizovao je u ovom slučaju jedan sastanak sa predsednicima DP Polen i DP Matica,  jedan sastanak sa rukovodiocem kriminalističke službe,  ni sam ne zna koliko telefonskih poziva je obavio sa oštećenim pčelarima, sa nekim nije ni uspeo da ostvari kontakt zbog njihove nezainteresovanosti, sa policijskim službenicima je razgovarao kad god je trebalo.

Molimo oštećene pčelare da se maksimalno angažuju u njihovom interesu i za njihovo dobro, Operativni tim je tu da im pomogne a ne da radi umesto njih,  da napravi sponu između njih i policijskih službenika.  

Nekoliko košnica sa pčelama ostalo je na administrativnoj granici, nisu ničije, nema vlasnika, nema krivične prijave. 

 

Šef Operativnog tima SPOS-a za suzbijanje krađa pčela članova SPOS-a

Radivoje Stojanović
060/344-0192
[email protected].com 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE