SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

TOPLA LJUDSKA PRIČADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.812

Novi roman Veroljuba Umeljića Pčelareva sudbina, zapravo je nastavak Romana o pčelaru, njegove prve beletrističke knjige.

        Poznat kao autor veoma zapaženih stručnih knjiga o pčelarstvu i medonosnom bilju, Umeljić se i ovim, beletrističkim knjigama, dokazao kao pisac vredan čitalačke pažnje.

        U Romanu o pčelaru započeo je priču o mladom čoveku, koji nastavlja porodičnu pčelarsku tradiciju i postaje vrsni delatnik u ovoj oblasti. U Pčelarevoj sudbini tu priču obogaćuje novim događajima iz života, sada već sredovečnog pčelara, koji se, pored medarenja, bavi i složenijim poslovima, uzgojem matica i formiranjem rojeva.

        To je topla ljudska priča, koja teče jednostavno i zanimljivo.

        Kao i u Romanu o pčelaru, i u ovoj knjizi, pisac je kroz uverljive dijaloge udahnuo životnost, a duhovitim  obrtima postigao dinamiku pripovedanja.

        Za razliku od prethodne, u ovoj knjizi pisac je uveliko razudio priču o glavnom junaku, uvodeći u nju i sudbine njegovih bliskih prijatelja. Svi oni su, takođe, pčelari. I skoro svi završavaju tragično. Neki od njih i kao mladi ljudi.

        Glavni junak, međutim, doživljava duboku starost. On postepeno smanjuje broj košnica na pčelinjaku, ali u njemu se ne smanjuje ljubav prema pčelama. I kao star, redovno odlazi na pčelinjak i sa velikim uživanjem nadgleda pčele.

        Iza njega, opisano u njegovim knjigama, ostalo je ogromno pčelarsko iskustvo, koje će poslužiti kao nauk budućim generacijama pčelara.

 

(Iz recenzije Bratislava Milanovića)

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien