SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

TOPLIČKI PČELARI ZAINTERESOVANI ZA „DOBRU PČELARSKU PRAKSU“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.366

Tribina na temu „Standard kvaliteta Dobra pčelarska praksa“ održana 26. novembra 2014. godine u organizaciji Udruženja pčelara „Pčelica“ iz Prokuplja, RAPOJS-a iz Niša i SPOS-a, pokazala je da su pčelari Topličkog okruga veoma zainteresovani za proizvodnju meda po standardima „Dobre pčelarske prakse“.

Potvrda za ovakvo uverenje je prisustvo 102 pčelara, pristiglih iz Kuršumlije, Blaca, Žitorađa, Merošine, Prokuplja i okolnih mesta. I ne samo po broju prisutnih, videlo se to i po pažljivom praćenju uvodnih izlaganja, Vlastimira Spasića i dr med. Rodoljuba Živadinovića, predsednika RAPOJS-a i predsednika SPOS-a.

Vreme predviđeno za diskusiju i pitanja, veliki broj iskoristio je za saopštavanje svojih stavova, postavljanje pitanja i traženje odgovora i pouka na principijelne, ali i na pojedinačne slučajeve i probleme, a koja su se odnosila i na širu problematiku u pčelarstvu: isplata subvencija, napalata obleležavanja košnica i aktivnog nadzora, sprovođenje Programa mera, od strane nadležnih vetereinarskih ustanova, naplata potraživanja od otkupljivača meda i druga pitanja.

Detaljnom proradom Vodiča Dobre pčelarske prakse, razbijena je predrasuda da je standard kvaliteta „Dobra pčelarska praksa“ bauk, teško ostvariv i namenjen samo odabranim pojedincima. I najnepoverljivijima postalo je jasno, da su propisi i standardi „Dobre pčelarske prakse“ lako izvodljivi, uz minimalnu evidenciju i ažurnost, prihvatljivi za većinu savremenih i naprednih pčelara.

Tribini je prisustvovao i rukovodilac Odeljenja za poljoprivredu Opštine Prokuplje Srđan Stamenković. O održanoj tribini postavljena je informacija na sajtu opštine Prokuplje u rubrici Vesti, pod naslovom: „Toplički pčelari u školskim klupama“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Za uspešnu organizaciju tribine zasluge pripadaju Joksimoviću Vukiću i Aranđelović Ljubisavu, predsedniku i potpredsedniku UP „Pčelica“ iz Prokuplja.

I ovaj skup pčelara, kao i niz prethodno održanih, u Amfiteatru Visoke poljoprivredno-prehrambene škole strukovnih studija u Prokuplju, potvrdio je višegodišnju dobru saradnju ove visokoškolske ustanove i pčelara topličkog kraja. Tim povodom organizatori tribine UP „Pčelica“ iz Prokuplja, RAPOJS iz Niša i SPOS, izražavaju zahvalnost direktoru dr Saši Petroviću i asistentu Saši Milosavljeviću, doktorantu na doktorskim studijama iz oblasti pčelarstva, na predusretljivosti i razumevanju.

Vlastimir Spasić

Predsednik RAPOJS-a  

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien