SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

U RED ZA UČLANJENJE U ALEKSINCUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.533

Skupština Društva pčelara Aleksinac, održana 27. novembra 2014. godine, na najbolji način je verifikovala postignute rezultate na planu unapređenja i afirmacije pčelarstva u aleksinačkoj opštini.

Skupštini su pored pčelara Društva prisustvovali i gospođa Slađana Miletić, predsednica Fonda za razvoj poljoprivrede opštine Aleksinac, i Vlastimir Spasić, predsednik RAPOJS-a, koji je po završetku Skupštine održao predavanje na temu „Bespašne godine i kako ih prevazići“.

Rezultati koji ovo društvo izdvajaju od drugih je svakako dugogodišnja, izuzetno dobra, saradnja sa od 2007. godine „Prvom pčelarskom opštinom u Srbiji“, opštinom Aleksinac. Saradnja je krenula 2004. godine izdvajanjem 500.000 dinara za pčelare, a opština je ove godine izdvojila 1.000.000 dinara, kao vid podsticaja za organizovane pčelare u opštini. Članovima društva, sa registrovanim pčelinjacima, podeljen je preparat Apigard. Pored toga opština je sprovela i dva konkursa za nabavku pčelarske opreme. Pored toga, ove godine opštine je izdvojila dodatna sredstva, još 160.000 dinara za finansiranje izgradnje bilborda pored autoputa, kojim će se promovisati takođe sufinansirani projekat Društva pcelara Aleksinac “Prvi sprski put meda”.

Društvo u ovoj godini broji 137 članova, od toga 86 članova SPOS-a i sa tim brojem je na 26. mestu po broju članova u Srbiji, od ukupno 218, dok je prošle godine bilo 29, što je napredak za tri mesta. Da će Društvo i ove godine ostvariti napredak po broju članova, govori činjenica, da su neposredno pred početak skupštine, pčelari stajali u dugom redu da bi obnovili čalanarinu. Te večeri učlanila su se 52 člana, iako je prisustvo Skupštini besplatno, dok se tek na narednih 14 predavanja čiji je raspored već objavljen, zahteva članstvo u Društvu radi prisustva. Učlanjenje – aktivnost koja se u mnogim udruženjima razvlači preko cele godine. Članarina za Društvo pčelara Aleksinac je 1400 dinara već četvrtu godinu za redom, plus 2700 za SPOS. U vezi sa članarinom, treba istaći, da svako ko se učlani u Društvo pčelara Aleksinac, automatski postaje i član Regionalne asocijacije pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije u Nišu. Inače, pojedinačna članarina u Asocijaciji je 800 dinara.

Pored uspeha na planu organizovanja i postizanja zajedničkih ciljeva, hvale vredni su i uspesi pojedinaca. Na pčelinjaku Saše Rakočevica, Društvo pčelara Aleksinac je bilo domaćin vise delegacija pčelara i ove godine. U avgustu, Rakočević je primio pčelare Moldavije, u februaru profesora Stanimirovića sa saradnicima, kao i studente Fakulteta veterinarske medicine iz Beograda sa profesorima na trodnevnoj studentskoj praksi, maja ove godine.

Pčelari iz Aleksinca bili su učesnici obrazovnih skupova i aktivnosti u organizaciji Regionalne asocijacije održanim u Zaječaru (29. 1.), Surdulici (23. 3.), Lebanu (4. 4.), Merošini (16. 4.), zatim stručnim seminarima organizovanim u saradnji sa Katedrom za biologiju FVM, u saradnji sa SPOS-om i Regionalnom asocijacijom pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije, u okviru naučno-istraživačkog projekta ev. br. III 46002, a koji finansira Ministarstvo za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj: Vranje (4. 3.), Prokuplje (18.10), a slede Leskovac (6.12.) i Bujanovac (7.12.).

Plan rada za 2015. godinu podrazumeva, pre svega, nastavak svih redovnih aktivnosti, od kojih treba posebno izdvojiti:

– Bogat i sadržajan Program obrazovanja, koji sadrži 15 predavanja samo u zimskom ciklusu,

– Nastaviće se sa organizovanjem stručnih ekskurzija i poseta pčelarskim skupovima u zemlji i inostranstvu,

– Operacionalizacija Plana na razvoju Puta meda.

– Organizovana poseta VII Državnom pčelarskom sajmu, kao najbližem događaju stručnog i izložbenog tipа, kao i poseta pčelarskim manifestacijama u Kamenovu i na Tašmajdanu,

– Nastaviće se sa akcijom borbe protiv prskanja voća u cvetu, podelom besplatnih plakata,

– Svaki član ima pravo na isticanje besplatnih oglasa na oglasnoj tabli društvа.

– Svaki član ima pravo učešća na svim prodajnim pčelarskim izložbama u čijoj organizaciji učestvuje Društvo.

Spisak aktivnosti i benefita koji se stiču učlanjenjem u Društvu pčelara Aleksinac je znatno duži od nabrojanih, pa je sasvim razumljivo strpljivo stajanje u red za učlanjenje, na čemu im čestitam.

 

Vlastimir Spasić

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien